Ellis Opublikowano 9 Stycznia 2017 Autor #26 Opublikowano 9 Stycznia 2017 A może być tak, że komin wychladza mi piec? Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
nieudacznik13 Opublikowano 10 Stycznia 2017 #27 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Deska mały młotek i delikatnie uderz. Powinno pomóc. Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Ellis Opublikowano 11 Stycznia 2017 Autor #28 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Dziękuję za pomoc Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
PawelZ Opublikowano 13 Stycznia 2017 #29 Opublikowano 13 Stycznia 2017 Spory zapas mocy jak na taki metraż. Zdecydowanie zmniejsz wentylator, bo moim zdaniem wychładza on piec. Sprawdź jeszcze uszczelnienie korony retorty. U mnie "instalator" zapomniał o silikonie, i też miałem problem z wygrzaniem pieca. Tak, myślę że tak przesłonę możesz zostawić. Daj znać czy coś pomogło. Ja miałem to swoje 22/100% na pełnej otwartej klapie wentylatora. Zmieniłem na 25/40% na w połowie otwartej klapie i o dziwo piec też grzeje zadaną temperaturę. Na razie na zewnątrz jest 0 stopni. Więc starcza. Ciekawe co przy -15 bo wtedy miałem te pierwsze ustawienie i ledwo wyrabiało. Mogło być tak jak mówisz- powietrze wychładzało piec. A co do retory to u mnie tez nie widać silikonu . Zakładam że jest skoro piec grzeje na 40%. A co do tematu - czyściłeś tą wnękę pod paleniskiem ? Tą gdzie trzeba odkręcić metalową blaszkę. Tam sie zbiera sporo syfu i blokuje powietrze z wentylatora.
dejfit Opublikowano 13 Stycznia 2017 #30 Opublikowano 13 Stycznia 2017 Jeżeli masz szczelne kolano żeliwne to wyczystka mieszacza pozostaje stosunkowo długo czysta. Uważaj na uszczelkę wyczystki jak będziesz otwierał. Jest tandetna i rozpada się w dłoniach przynajmniej tak było dla poprzednich Lingów. W temacie powietrza, niepotrzebnie tak mocno dmuchałeś. Miałeś ustawienie 5/22 i 100% dmuchawa (5sek. podawania było domyślne dla Lingów, zakładam, że teraz jest tak samo) obecnie masz 5/25 40% dmuchawa i jeszcze do tego zamknięta klapka do połowy. Zwiększasz stratę kominową w ten sposób. Nie wiem czy masz jakieś PID-y. Wyłącz to na razie i spalaj węgiel możliwie w trybie ciągłym- nie duś kotła w podtrzymaniu. Mam stary dom, palę w tej chwili 5/35 dmuchawa na 4 w skali na 25 i klapka zupełnie otwarta. Podobny palnik w moim Lingu zejdzie do ok 1 -1,2 kg/h tj. ~5/50 - 5/60. Poniżej tego na oko wyraźnie dymi. Dmuchawa na 2 w skali na 25 nie daje już rady.
Tom7011 Opublikowano 13 Stycznia 2017 #31 Opublikowano 13 Stycznia 2017 Ja miałem to swoje 22/100% na pełnej otwartej klapie wentylatora. Zmieniłem na 25/40% na w połowie otwartej klapie i o dziwo piec też grzeje zadaną temperaturę. Na razie na zewnątrz jest 0 stopni. Więc starcza. Ciekawe co przy -15 bo wtedy miałem te pierwsze ustawienie i ledwo wyrabiało. Mogło być tak jak mówisz- powietrze wychładzało piec. A co do retory to u mnie tez nie widać silikonu . Zakładam że jest skoro piec grzeje na 40%. A co do tematu - czyściłeś tą wnękę pod paleniskiem ? Tą gdzie trzeba odkręcić metalową blaszkę. Tam sie zbiera sporo syfu i blokuje powietrze z wentylatora. Witam Paweł, czyściłem tą wnękę przed sezonem, trochę syfu było, ale bardzo niewiele, ja po czyszczeniu po prostu zastosowałem do jej uszczelnienia silikon 1500 stopni i jest ok. Oczywiście czyszczenie było jeszcze na wygaszonym piecu. Druga sprawa czy Twoje 100 % dmuchawy to pełna moc ? Ja mam RT-16 i w mojej wersji moc dmuchawy do ustawienia to zakres: 20-250, przyjmując, że 250 to 100 % mocy to ja w chwili obecnej mając ustawione 97 i licząc z równania 97x100/250 daje mi 38,8 %. Jeśli źle liczę proszę mnie bezwzględnie poprawić. I z taka mocą dmuchawy teraz palę. Obecnie mam ustawione 5/23 i dmuchawa na 97 przy całkowicie otwartej klapce. tem. zadana 67 dobija 70 ( są wiatry i tak jest) Dodam, że w pierwszej wersji dmuchawa na 110 trochę za mocno.
dejfit Opublikowano 13 Stycznia 2017 #32 Opublikowano 13 Stycznia 2017 @Tom Jak nisko możesz zejść z mocą na tym palniku w twoim combi?
Tom7011 Opublikowano 13 Stycznia 2017 #33 Opublikowano 13 Stycznia 2017 Nie mam Combi, mam Klimosz Duo NG, a co do zejścia z mocą to w moim zszedłem do ustawienia 5/40 czyli wg instrukcji coś około 12 kW, niżej nie próbowałem z uwagi na pobór mocy w domu. Wg wyliczenia "ciepłowłaściwe" zapotrzebowanie u mnie oscyluje około 12 kW.
dejfit Opublikowano 13 Stycznia 2017 #34 Opublikowano 13 Stycznia 2017 To jest obliczane dla mocno ujemnych temperatur, dla mrozów poniżej -20st.C. Po co Ci z palnika teoretyczne 12kW w październiku czy listopadzie albo w kwietniu czy maju? Jaka moc deklarowana kotła? Co ogrzewasz ... tak z grubsza metraż i ocieplenie?
PawelZ Opublikowano 15 Stycznia 2017 #35 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Druga sprawa czy Twoje 100 % dmuchawy to pełna moc ? Tak. U mnie (RT-16) są to %. Zakres od 15% do 100% Na 100% dałem bo nie mogłem w domu nagrzać jak było -20. Teraz mam na 40% przy 0 stopniach na zewnątrz i ładnie chodzi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.