zaGotowany Opublikowano 5 Stycznia 2017 #1 Opublikowano 5 Stycznia 2017 WitamOd jakiegoś czasu mój kocioł wydaje dziwne dźwięki - jakby gotująca się woda.Odgłosy pojawiają się o różnych porach przy różnych temperaturach CO: raz 45*C raz 60*C.Żeby odgłosy ucichły muszę powoli wygaszać piec.Link do filmu: Dane pieca:ElektrometKocioł Grzewczy Węglowy typ EKO-KWR 20 z rusztem wodnym.Moc cieplna 20 kWSprawność cieplna 80%Max ciśnienie robocze 0,2 MPaMax temp. robocza 90*CPaliwo: węgiel - groszek, orzech, miał.Sterownik REG 06Piec oglądało kilku fachowców - nie byli w stanie powiedzieć co może być przyczyną.Moje pytanie:Co może być przyczyną?Czy mogę palić w piecu pomimo "bulgotania" przy temp ok 50*C?
konopka Opublikowano 5 Stycznia 2017 #2 Opublikowano 5 Stycznia 2017 Pracuje na grawitacji czy z pompką?
marcus312 Opublikowano 5 Stycznia 2017 #3 Opublikowano 5 Stycznia 2017 Widocznie kocioł ma problemy z prawidłowym i wystarczajacym przepływem cieczy przez niego zeby na czas odebrac z niego ciepło moc i gdzies dochodzi do kawitacji podgotowywuje sie woda.Co mozna zrobic zwiekszyc przepływ albo mniej ładowac opału .Mozna tez sprobowac rozpalac od góry wtedy łagodnie bedzie narastac temperatura :D
dar12 Opublikowano 6 Stycznia 2017 #4 Opublikowano 6 Stycznia 2017 Miałem taki kociołek tylko 15 kW wieczne były z nim problemy. 1. ile czasu masz go zainstalowanego czy od początku były takie problemy. 2. ten kocioł powinien być pochylony w stronę drzwiczek. 3. instalacja zamknięta czy otwarta. 4. ruszta wodne zaszły kamieniem i nie mają dobrego przepływu (mogą w niedługim czasie zacząć ciec). 5.na obecną chwilę spróbuj na tych rusztach położyć cienkie cegły szamotki po bokach a środkiem duże żeliwne ruszta(ja tak miałem i było dużo lepiej jak na tych wodnych lepiej się wypalał opał).
bodek14 Opublikowano 7 Stycznia 2017 #5 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zagotowanie się wody w kotle najczęściej spowodowane jest zbyt silnym ciągiem w kominie. Silny ciąg powoduje nadmierny wzrost temperatury spalin a wymiennik kotła nie jest w stanie odebrać zwiększonej ilości ciepła. Jest na to rada : należy na czopuchu lub na wyczystce komina założyć regulator ciągu kominowego tzw. RCK. Jest to samoczynna klapka otwierająca dopływ do komina powietrza , celem osłabienia nadmiernego ciągu. Miałem to zjawisko u siebie - po wstawieniu rck - " jak ręką odjął" !!
Mario1969 Opublikowano 7 Stycznia 2017 #6 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Z tym "najczęściej" to bym polemizował, ponieważ: "tak się działo na Twoim podwórku" .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.