Andrzej_M_ Opublikowano 17 Października 2018 #26 Opublikowano 17 Października 2018 15 godzin temu, byry007 napisał: ,,,, wentylator od wywiewu powietrza z domu na zewnątrz brudny zardzewiały po skrobałem go, drugi jak nowy. ,,,, Kolego @byry007 tak nie może wyglądać wentylator w rekuperatorze po pięciu latach eksploatacji (nawet po pięćdziesięciu latach). Zapewne odpływ skroplin kondensacyjnych z rekuperatora masz podłączony do instalacji kanalizacji sanitarnej. Sprawdź, czy masz zainstalowany syfon na instalacji odpływu kondensatu z rekuperatora. Jeżeli takowy istnieje, to sprawdź jego prawidłowe działanie. Co do szumów, ja stawiam w pierwszej kolejności na brak wyważenia łopatek wirnika promieniowego (rdza i zanieczyszczenia), w drugiej kolejności na łożyska.
Dragster Opublikowano 17 Października 2018 #27 Opublikowano 17 Października 2018 Może być już jedno i drugie. Czyli łożyska od braku wyważenia. Przyczyna: korozja łopatek.
byry007 Opublikowano 17 Października 2018 Autor #28 Opublikowano 17 Października 2018 Odpływ mam do naczynia w pomieszczeniu niżej czyli w kotłowni. Czyli wymian całego wentylatora czy same łopatki jak się da ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.