orzeszek79 Opublikowano 4 Stycznia 2017 #1 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Witam jestem nowym posiadaczem kotła Stalmark 25kw ze sterownikiem ST-750zPID, zarejestrowałem się tutaj z nadzieją, że może ktoś wspomoże. Mianowicie, chcialbym uzyskac mozliwie jak najekonomiczniejsze spalanie,posiadam dom nieocieplony ok 220m2, w lazience podlogówka, pozostałe 9 pomieszczeń z kaloryferami panelowymi, mam ustawioną temp na 55-56 stopni, w pomieszczeniach osiagam ok 21-22 st, ale spalanie ok 40-50kg na dobę., kombinuję w parametrach kotła ze współczynnikiem podawania, bo jest tam napisane, ze jak za duzo bierze paliwa to można obniżyć ten współczynnik tak też zrobiłem ,ale żadnej poprawy nie zauważyłem..., jesli ktos ma podobny pi
Zieciu971 Opublikowano 4 Stycznia 2017 #2 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Na wstępie wyłącz diabelstwo zwane "PID"
orzeszek79 Opublikowano 5 Stycznia 2017 Autor #3 Opublikowano 5 Stycznia 2017 A co dalej?, jak optymalnie ustawić ręcznie?
M4TY5 Opublikowano 10 Stycznia 2017 #4 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zapraszam też do mojego tematu https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/23041-stalmark-eko-pionier-17kw-%C5%9Blimak-z-sterownikiem-st-750-z-pid/ Ja również mam ten sterownik tylko, że mniejszy piec bo 17 kW, napisałem właśnie moje ostatnie obserwacje i ustawienia - spróbuj może pomogą, tylko że również nie mogę opanować pożerania przez piec węgla.
1mps Opublikowano 29 Listopada 2017 #5 Opublikowano 29 Listopada 2017 Witam jestem nowym posiadaczem kotła Stalmark 25kw ze sterownikiem ST-750zPID, zarejestrowałem się tutaj z nadzieją, że może ktoś wspomoże. Mianowicie, chcialbym uzyskac mozliwie jak najekonomiczniejsze spalanie,posiadam dom nieocieplony ok 220m2, w lazience podlogówka, pozostałe 9 pomieszczeń z kaloryferami panelowymi, mam ustawioną temp na 55-56 stopni, w pomieszczeniach osiagam ok 21-22 st, ale spalanie ok 40-50kg na dobę., kombinuję w parametrach kotła ze współczynnikiem podawania, bo jest tam napisane, ze jak za duzo bierze paliwa to można obniżyć ten współczynnik tak też zrobiłem ,ale żadnej poprawy nie zauważyłem..., jesli ktos ma po Straszny wynik !!! Jaki typ pieca ,nazwa. Zobacz moje posty może pomogą.
1mps Opublikowano 30 Listopada 2017 #6 Opublikowano 30 Listopada 2017 Witam jestem nowym posiadaczem kotła Stalmark 25kw ze sterownikiem ST-750zPID, zarejestrowałem się tutaj z nadzieją, że może ktoś wspomoże. Mianowicie, chcialbym uzyskac mozliwie jak najekonomiczniejsze spalanie,posiadam dom nieocieplony ok 220m2, w lazience podlogówka, pozostałe 9 pomieszczeń z kaloryferami panelowymi, mam ustawioną temp na 55-56 stopni, w pomieszczeniach osiagam ok 21-22 st, ale spalanie ok 40-50kg na dobę., kombinuję w parametrach kotła ze współczynnikiem podawania, bo jest tam napisane, ze jak za duzo bierze paliwa to można obniżyć ten współczynnik tak też zrobiłem ,ale żadnej poprawy nie zauważyłem..., jesli ktos ma podobny pi stalmark ze sterownikiem ST 750 z PID bo tylko co do tego mogę się wypowiadać. Podam ci swoje ustawienia i zacznij od tego . KOD 5162- po wejściu zaznaczasz groszek gruby i dopiero poniższe parametry Stalmark Duo Pid 21 kW min praca podawania 4s max praca podawania 15s. min przerwa podawania 15s max przerwa podawania 90s min wentylator roboczy 25% do 30% max wentylator roboczy 73% max temperatura spalin 230 kontrola temperatury (zawór 4d) co 50 - 60 sek Być możę trzeba zwiększyć min. obroty dmuchawy z 700( fabryczne przy groszku grubym), na 800 (fabryczne przy groszku drobnym) Zmiana nastaw wentylatora zrobiła swoje i zaczął chodzić w PID, Fabrycznie było 20. Acha, gdyby kopczyk był zbyt duży zmniejsz min. podawanie o 1s lub wydłuż przerwę z 90 do 100s lub więcej,ale pojedynczo jeden z parametrów tylko nie od razu, po zmianie niech pochodzi co najmniej 12 godz. Sprawa druga mam nadzieję ,że palnik masz nie zapchany popiołem, jeżeli tak trzeba ściągnąć wieniec i wyczyścić-jeżeli nie jest zbity i twardy wystarczy odkurzacz. Jeżeli do tej pory tego nie robiłeś to najwyższa pora. Rzaz w roku przed sezonem grzewczym to reguła.Przy PID klapka wentylatora otwarta na stałe, zablokować tą śrubką z motylkiem lub czymś innym. U mnie piecyk na tym hula pięknie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.