pakoo Opublikowano 27 Grudnia 2016 #1 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Witam,mam dylemat czy warto w mojej instalacji stosować separator powietrza lub coś innego, co spełni swoją rolę. Obecnie posiadam pompę na powrocie wraz z zamontowanym zaworem 3D i zauważam że jak mocno przepale w piecu, w szczególności przy rozpalaniu, to strasznie gotuje się w kotle i powietrze idzie na układ, później słyszę wyraźne "przelewanie" się w okolicach pompy. Przy normalnej pracy na miarkowniku ciągu, takiego zjawiska nie ma.Jeżeli klapka jest otwarta na maks a temperatura na kotle ma ok 65 stopni to zaczynają się "jaja" Teraz zastanawiam się czy jest sens i czy układ będzie pracować lepiej jeżeli założę separator na wyjściu z kotła. Czy pompa nie będzie się dodatkowo zapowietrzać przez taki separator czy działa całkiem inaczej aniżeli odpowietrznik automatyczny? Obecnie nie posiadam żadnych automatycznych odpowietrzników.
sambor Opublikowano 27 Grudnia 2016 #2 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Jak masz instalację otwartą, to takim separatorem powietrza powinno być prawidłowo wpięte naczynie przelewowe
pakoo Opublikowano 28 Grudnia 2016 Autor #3 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Grzejniki się nie zapowietrzają, instalacja działa prawidłowo, więc prędzej czy później powietrze wydostaje się z instalacji.Jednak strasznie irytuje mnie ten dźwięk przelewania przy pompie gdy przygotuje wode :)Pompa to grundfos alpha 2 i chodzi na trybie AUTO, nie wiem czy takie powietrze w krótkim obiegu jej nie zaszkodzi... Więc nie warto montować separatora z punktu widzenia kosztów czy w żaden sposób nie poprawi to pracy?
sambor Opublikowano 28 Grudnia 2016 #4 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Ja mam separator pomiędzy kotłem a buforem, czasem jest przydatny, ale nie jest to wielka pomoc- odpowietrzniki też swoje robią. Wstaw zaraz za kotłem na poziomym odcinku trójnik o 1 lub 2 rozmiary większy niż rury od kotła z odejściem w górę do którego wkręć około 0,5m rury 1/2" z odpowietrznikiem automatycznym na szczycie . Dopiero za tym trójnikiem daj zasilanie na zaw 3-D na powrocie. Powinno pomóc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.