Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Separator Powietrza

pakoo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
mam dylemat czy warto w mojej instalacji stosować separator powietrza lub coś innego, co spełni swoją rolę.

Obecnie posiadam pompę na powrocie wraz z zamontowanym zaworem 3D i zauważam że jak mocno przepale w piecu, w szczególności przy rozpalaniu, to strasznie gotuje się w kotle i powietrze idzie na układ, później słyszę wyraźne "przelewanie" się w okolicach pompy. Przy normalnej pracy na miarkowniku ciągu, takiego zjawiska nie ma.
Jeżeli klapka jest otwarta na maks a temperatura na kotle ma ok 65 stopni to zaczynają się "jaja"

Teraz zastanawiam się czy jest sens i czy układ będzie pracować lepiej jeżeli założę separator na wyjściu z kotła. Czy pompa nie będzie się dodatkowo zapowietrzać przez taki separator czy działa całkiem inaczej aniżeli odpowietrznik automatyczny? 

Obecnie nie posiadam żadnych automatycznych odpowietrzników.

Opublikowano

Grzejniki się nie zapowietrzają, instalacja działa prawidłowo, więc prędzej czy później powietrze wydostaje się z instalacji.
Jednak strasznie irytuje mnie ten dźwięk przelewania przy pompie gdy przygotuje wode :)
Pompa to grundfos alpha 2 i chodzi na trybie AUTO, nie wiem czy takie powietrze w krótkim obiegu jej nie zaszkodzi...

Więc nie warto montować separatora z punktu widzenia kosztów czy w żaden sposób nie poprawi to pracy?

Opublikowano

Ja mam separator pomiędzy kotłem a buforem, czasem jest przydatny, ale nie jest to wielka pomoc- odpowietrzniki też swoje robią.

Wstaw zaraz za kotłem na poziomym odcinku trójnik o 1 lub 2 rozmiary większy niż rury od kotła  z odejściem w górę do którego wkręć około 0,5m rury 1/2"  z odpowietrznikiem automatycznym na szczycie .

Dopiero za tym trójnikiem daj zasilanie na zaw 3-D na powrocie.

Powinno pomóc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.