nordzik Opublikowano 27 Grudnia 2016 Autor #26 Opublikowano 27 Grudnia 2016 prawda jest jedna jesli na elewację dajemy 15-20cm izolacji to sciana ma za zadanie przenosić obicazenienia i tyle ,moze być to pustak ,beton suporex (odpowiedniej klasy nie marketowy) dach dobrze zaizolowac wełną prasowaną rokwool na posłoge ze 10cm tyro max albo 8 styroduru i koniec tematu pustaka szczelinowego nie da sie dobrze wymurowac w przystepnej cenie aby miał fugi bez mostków i tak trzeba izolowac ,pustak zzulowy i suporex to najczesciej wykorzystywany materiał a najwazniejsze to skupić sie na rekuperacji w domu i nie murowac zadnych kominów no chyba że do kominka Pan podobnie myśli jak my , w domu będzie wentylacja mechaniczna z reku bez żadnej wentylacji grawitacyjnej , nie będzie również kominów a kominek to prawdopodobnie tylko elektryczny - ozdobny np https://www.emultimax.pl/pl/p/Kominek-elektryczny-OptiFlame-Avalone-Bialy/1429 Zdajemy sobie sprawę jakie to jest ryzyko, wraz z rodziną jeszcze mieszkamy w Irlandii w apartamencie gdzie też jest wszystko na prąd ponad 5 lat , apartament na parterze jak wiatr wieje to firankami rusza niby nowe budownictwo bo zostało wybudowane ok 15 lat temu ale praktycznie zero izolacji . Co prawda nie ma tutaj takich zim jak w Polsce z resztą w Polsce też już nie ma takich zim jakie były 15 lat temu na południu Polski klimat dużo zimniejszy niż na Północy (ok Szczecina) gdzie będziemy się budować. Ale tak czy inaczej przy małym dziecku grzejemy grzejnikami kondensacyjnymi już od października do marca i rachunki za cały prąd z ogrzewaniem to 250euro miesięcznie ale cenę prądu też trzeba przeliczać x4 tutaj. Dlatego według mnie już za 5- 10 lat nowe budownictwo będzie korzystać już tylko z ogrzewania elektrycznego bo domy będą też budowane w coraz lepiej zaizolowane. Po drugie klimat się ociepla a zimy coraz cieplejsze a tym samym coraz mniejsze zapotrzebowanie na energię do ogrzania domu - mieszkania. Według mnie budując dom bardzo energooszczędny inwestowanie w kocioł na węgiel lub pellet mija się z celem . Dobry kocioł z podajnikiem z całą instalacją co cwu ogrzewaniem podłogowym na dole i poddaszu plus kominy to koszt średnio 40-50tys zł za połowę tej kwoty można wykonać ogrzewanie elektryczne wodne na dole z buforem z drugą taryfą , mówię o domu z powierzchnią użytkową około 130m. Wiadomo że to ja będę ponosił odpowiedzialność za to że wszystko będzie na prąd ale przestoje w dostępie do prądu zdarzają się wszędzie w każdym kraju nie będę również kalkulował jak będzie wyglądać geopolityka i czy czeka nas jakaś wojna....
Gość miki1212 Opublikowano 27 Grudnia 2016 #27 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Pisałem to juz dwa razy, że jeśli ktos ma 15 czy 20cm styropianu na ścianie to nie ważne z czego jest ściana a ceramika jest chyba najbardziej trwała i wytrzymała. A jakies jonizacje to można między bajki włożyć bo to marketing i kasa za badania i naganianie na egzotyczne materiały "niby" nie rakotwórcze. Ostatnio czytałem o rakotwórczym o ile pamietam radzie, który przenika do fundamentów i powoduje raka no i były pseudonaukowe wywody i oczywiście konieczność zaizolowania fundamentów super foliami za tysionc pińcet sto dziewińcet :) Taaaaa baju baju... Ale do rzeczy żeby takie ogrzewanie elektryczne miało przyszłość to muszą zaistnieć co najmniej dwie rzeczy i to równocześnie - koszty docieplenia muszą znacznie stanieć bo inaczej się to nie opłaci - koszty energii elektrycznej muszą być na odpowiednim stałym i przewidywalnym poziomie Obie te rzeczy w Polsce nie są do osiągnięcia w najbliższym czasie bo - węgiel jest strategiczny dla państwa, czyli będzie podstawą jeszcze długie lata i nikt nie będzie robił dla niego konkurencji - dwa, że w Polsce mamy deficyt energii elektrycznej (planu budowy elektrowni atomowej), istniejąca infrastruktura czyli linie przesyłowe i elektrownie są przestarzałe. Więc istnieje konieczność dużych inwestycji w energie elektryczną o czym juz dawno mówili oficjele z rządu obecnego i zeszłego. A więc mozna się spodziewać podwyżek cen energii elektrycznej i może się tak stać, że za 5 lat ceny poszybują w górę do tego stopnia, że będziecie wyrywać te wszystkie pompy ciepła, elektryczne kaloryfery i maty z waszych domów zaprojektowanych na politechnice :) Proponuje wziąć to pod rozwagę bo remont infrastruktury w państwie jest konieczny, zużycie cały czas rośnie a jak myślicie z czyjej kieszeni będą to robić?
Plumpi Opublikowano 27 Grudnia 2016 #28 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Chłopie drogi o czym ty piszesz? Według tego co napisałeś to mam dziurawy dom nie nadający się do zamieszkania. A tym czasem trzyma temperaturę jak termos. Ludzie nie czytacie tego co piszecie? Skąd wy takie głupoty wypisujecie, trzeba mieć wyobraźnie albo zupełny brak doswiadczenia i wiedzy w tym co sie pisze. Kolego, weź dokładnie przeczytaj co napisałem, spróbuj zrozumieć, a jak czegoś nie zrozumiesz to pytaj. To, że Ty masz dobrze nie oznacza, że inni też muszą mieć. Tak się składa, że ja także mam ściany z takiej ceramiki 4 warstwowe. Patrząc od wewnątrz: Pustak ceramiczny - 5cm styropianu - pustak szlakowy - 10cm styropianu - tynk cienkowarstwowy Wydawałoby się, że mam łącznie 15cm styropianu i 2x ciepłe bloczki pustakowe po 24 czy 25 cm grubości. Jednak puszkami elektrycznymi, które znajdują się wewnątrz domu na zewnętrznych ścianach, wieje powietrze. 7,5 tony węgla w sezonie + ponad miesiąc grzania gazem także nie należy do dobrych wyników. Ale czego się można spodziewać po styropianie, który był klejony na placki? Fakt, że na straty w domu mieszkalnym wpływają także inne wady, a jest ich kilka. Drugi budynek na tej samej posesji, który także kupiłem, wybudowany jest częściowo z pełnej cegły (piwnica i parter), a częściowo z gazobetonu (podnoszone piętro). Ściany ocieplone styropianem 10cm i tam już nie ma tych problemów, a budynek jest o wiele cieplejszy. Z resztą dość często z takim wianiem spotykam się w domach, gdzie robiłem instalacje. Aby ukrócić wszelkie dywagacje na temat spierniczonej roboty, wyjaśniam: ja tych budynków nie budowałem, lecz kupiłem w takim stanie.
Plumpi Opublikowano 27 Grudnia 2016 #29 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Pisałem to juz dwa razy, że jeśli ktos ma 15 czy 20cm styropianu na ścianie to nie ważne z czego jest ściana a ceramika jest chyba najbardziej trwała i wytrzymała. Nie do końca. Ceramika nie ma klejonych pionowych łączeń, a do tego ma pionowe kanały powietrzne. Jak przyjdą na budowę paproki to potrafią tak murować te bloczki, że poprzez ścianę widać prześwity. Jak przykleisz do takiej ściany styropian na tzw, placki kleju to tymi szczelinami oraz luką pomiędzy styropianem, a murem będzie zapierniczało powietrze. Jak zrobisz ścianę z pustaków ceramicznych, ale styropian przykleisz na placki + ramkę (klej nałożony po obwodzie płyty styropianu) to redukujesz ilość przenikającego tam powietrza. Jak wybudujesz ścianę z materiału pełnego np. cegła, gazobeton to jak byś nie przykleił tego styropianu to zawsze będzie lepiej niż przy bloczku ceramicznym (pustaku). Dlatego też niektóre firmy wpadły na genialny pomysł, aby produkować pustaki ceramiczne wypełnione styropianem, a wszystkie spoiny zalecają kleić pianą z pistoletu. Dzięki temu ściana jest szczelna. Jak byś nie położył na tą ścianę styropianu, będzie dobrze.
Gość miki1212 Opublikowano 27 Grudnia 2016 #30 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Kolego Plumpi dziwne rzeczy wypisujesz pewnie dlatego, że nie znasz się na technologii wykonania ani docieplenia ani murowania takich ścian. Poza tym porównaj obliczenia przenikania tak samo zaizolowanej ściany z siliki i ceramiki wtedy napisz swoje wnioski. Porównaj co ci wyszło oraz koszty. Szkoda mi klawiatury na bezsensowne bicie piany. Mój budynek nawet nie ocieplony trzymał różnicę około 8 stopni jaka różnica byłaby w stosunku do siliki? Zaraz napiszesz, że silika sama dogrzewa? Poza tym zachęcam do ogólnych obliczeń na stronie cieplowlasciwie tam można łatwo zobaczyć jak rosną koszty a jak przenikalność czyli zyski potem odnieś to do długości użytkowania domu wtedy zobaczysz o co chodzi Jak przyjdą na budowę paproki to ceramiki nie zniszczą tak bardzo bo wszystko widać od razu a gdy przyjdą paproki do tej super technologii na piankach to i tak nic z tego nie będzie oprócz dużo większych strat a wyjdzie tak jakbyś robił z najtańszych materiałów. Poza tym czy różnica rzędu 0,5kW w przenikaniu jest warta kilka razy większych kosztów z nieznanym efektem końcowym? No właśnie... Wystarczy, że gdzie indziej przegapisz mostek i cały misterny plan i kupa pieniędzy idzie do dołu :) Na prawde musiałbym być nieźle pojechany zęby latać z kamerami termowizyjnymi, kupować szare styropiany których nikt nie umie kłaść bo sie odlepiają pod wpływem temperatury (głośny problem) dawać 50cm waty na dach i 20cm na posadzki. Ludzie są kalkulatory to sobie policzcie ile zyskujecie (przy założeniu perfekcyjnego wykonania, które na budowie jest raczej nieosiągalne przy normalnych kosztach) przy normalnych materiałach a tych super hiper z NASA. W wielu przypadkach okaże się, że gdybyście mieli nawet słabe ocieplenie to róznica w stosunku do tych super materiałów i tak wam wystarczy do końca życia nawet gdybyście mieli na węglu jechać. Myślę, że dalsza dyskusja jest bezcelowa, chyba, że wrzucicie jakieś ciekawe fakty.
automatyk Opublikowano 28 Grudnia 2016 #31 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Pisałem to juz dwa razy, że jeśli ktos ma 15 czy 20cm styropianu na ścianie to nie ważne z czego jest ściana a ceramika jest chyba najbardziej trwała i wytrzymała. A jakies jonizacje to można między bajki włożyć bo to marketing i kasa za badania i naganianie na egzotyczne materiały "niby" nie rakotwórcze. Ostatnio czytałem o rakotwórczym o ile pamietam radzie, który przenika do fundamentów i powoduje raka no i były pseudonaukowe wywody i oczywiście konieczność zaizolowania fundamentów super foliami za tysionc pińcet sto dziewińcet :) Taaaaa baju baju... Ale do rzeczy żeby takie ogrzewanie elektryczne miało przyszłość to muszą zaistnieć co najmniej dwie rzeczy i to równocześnie - koszty docieplenia muszą znacznie stanieć bo inaczej się to nie opłaci - koszty energii elektrycznej muszą być na odpowiednim stałym i przewidywalnym poziomie Obie te rzeczy w Polsce nie są do osiągnięcia w najbliższym czasie bo - węgiel jest strategiczny dla państwa, czyli będzie podstawą jeszcze długie lata i nikt nie będzie robił dla niego konkurencji - dwa, że w Polsce mamy deficyt energii elektrycznej (planu budowy elektrowni atomowej), istniejąca infrastruktura czyli linie przesyłowe i elektrownie są przestarzałe. Więc istnieje konieczność dużych inwestycji w energie elektryczną o czym juz dawno mówili oficjele z rządu obecnego i zeszłego. A więc mozna się spodziewać podwyżek cen energii elektrycznej i może się tak stać, że za 5 lat ceny poszybują w górę do tego stopnia, że będziecie wyrywać te wszystkie pompy ciepła, elektryczne kaloryfery i maty z waszych domów zaprojektowanych na politechnice :) Proponuje wziąć to pod rozwagę bo remont infrastruktury w państwie jest konieczny, zużycie cały czas rośnie a jak myślicie z czyjej kieszeni będą to robić? Kolego jak nie wiesz nic o energetyce to prosiłbym bardzo o niezabieranie głosu ,albo prosze przejechać sie po kraju i zobaczyć te nasze przestarzałe linie lub wejśc przynajmniej na KSE i poczytać troszke o sieciach .Pospowiem że mamy tego tyle że w 2006 roku ratowaliśmy wraz z Czechami całą Europę przed blackoutem ja Niemcy sie posypały tez zapraszam do lektury
Plumpi Opublikowano 28 Grudnia 2016 #32 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Kolego Plumpi dziwne rzeczy wypisujesz pewnie dlatego, że nie znasz się na technologii wykonania ani docieplenia ani murowania takich ścian. Poza tym porównaj obliczenia przenikania tak samo zaizolowanej ściany z siliki i ceramiki wtedy napisz swoje wnioski. Porównaj co ci wyszło oraz koszty. Szkoda mi klawiatury na bezsensowne bicie piany. Mój budynek nawet nie ocieplony trzymał różnicę około 8 stopni jaka różnica byłaby w stosunku do siliki? Zaraz napiszesz, że silika sama dogrzewa? Poza tym zachęcam do ogólnych obliczeń na stronie cieplowlasciwie tam można łatwo zobaczyć jak rosną koszty a jak przenikalność czyli zyski potem odnieś to do długości użytkowania domu wtedy zobaczysz o co chodzi Jak przyjdą na budowę paproki to ceramiki nie zniszczą tak bardzo bo wszystko widać od razu a gdy przyjdą paproki do tej super technologii na piankach to i tak nic z tego nie będzie oprócz dużo większych strat a wyjdzie tak jakbyś robił z najtańszych materiałów. Poza tym czy różnica rzędu 0,5kW w przenikaniu jest warta kilka razy większych kosztów z nieznanym efektem końcowym? No właśnie... Wystarczy, że gdzie indziej przegapisz mostek i cały misterny plan i kupa pieniędzy idzie do dołu :) Na prawde musiałbym być nieźle pojechany zęby latać z kamerami termowizyjnymi, kupować szare styropiany których nikt nie umie kłaść bo sie odlepiają pod wpływem temperatury (głośny problem) dawać 50cm waty na dach i 20cm na posadzki. Ludzie są kalkulatory to sobie policzcie ile zyskujecie (przy założeniu perfekcyjnego wykonania, które na budowie jest raczej nieosiągalne przy normalnych kosztach) przy normalnych materiałach a tych super hiper z NASA. W wielu przypadkach okaże się, że gdybyście mieli nawet słabe ocieplenie to róznica w stosunku do tych super materiałów i tak wam wystarczy do końca życia nawet gdybyście mieli na węglu jechać. Myślę, że dalsza dyskusja jest bezcelowa, chyba, że wrzucicie jakieś ciekawe fakty. Jak widać jesteś tylko teoretykiem skoro całą swoją wiedzę czerpiesz z kalkulatorów. Ja natomiast piszę o tym z czym się spotkałem i widziałem, a i dostęp do kamery termowizyjnej także mam. Poza tym nie rozumiem skąd Twoje wnioski, że silka grzeje? Pisałem tylko, że jest lepszym materiałem pod kilkoma względami, ale w ogóle nie pisałem o jej parametrach cieplnych. Zatem teraz napiszę. Silka nie jest materiałem o dobrej izolacyjności i to jest jej ogromna zaleta, bo po pierwsze ma większą kumulacyjność cieplną, a po drugie do jej ocieplenia wystarczą mniejsze grubości styropianu.
Gość miki1212 Opublikowano 28 Grudnia 2016 #33 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Kolego jak nie wiesz nic o energetyce to prosiłbym bardzo o niezabieranie głosu ,albo prosze przejechać sie po kraju i zobaczyć te nasze przestarzałe linie lub wejśc przynajmniej na KSE i poczytać troszke o sieciach .Pospowiem że mamy tego tyle że w 2006 roku ratowaliśmy wraz z Czechami całą Europę przed blackoutem ja Niemcy sie posypały tez zapraszam do lektury Niestety masz jakieś stare dane, proponuje się zapoznać ze stanem infrastruktury i planami remontowymi. Zamiast jeździć po kraju i oglądać zza szyby radze zapoznać sie z dokumentami i planami o ile masz do tego dostep
Gość miki1212 Opublikowano 28 Grudnia 2016 #34 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Jak widać jesteś tylko teoretykiem skoro całą swoją wiedzę czerpiesz z kalkulatorów. Ja natomiast piszę o tym z czym się spotkałem i widziałem, a i dostęp do kamery termowizyjnej także mam. Poza tym nie rozumiem skąd Twoje wnioski, że silka grzeje? Pisałem tylko, że jest lepszym materiałem pod kilkoma względami, ale w ogóle nie pisałem o jej parametrach cieplnych. Zatem teraz napiszę. Silka nie jest materiałem o dobrej izolacyjności i to jest jej ogromna zaleta, bo po pierwsze ma większą kumulacyjność cieplną, a po drugie do jej ocieplenia wystarczą mniejsze grubości styropianu. Tak całkiem teoretycznie zbudowałem juz dwa domy i kończe trzeci :) W odróżnieniu od ciebie ja buduje cały czas zamiast pisać pierdoły w internecie...
automatyk Opublikowano 28 Grudnia 2016 #35 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Niestety masz jakieś stare dane, proponuje się zapoznać ze stanem infrastruktury i planami remontowymi. Zamiast jeździć po kraju i oglądać zza szyby radze zapoznać sie z dokumentami i planami o ile masz do tego dostep Na KSE masz wiadomosci odswiżane co dwie godziny ,nie sadzę abyś tam zajzał podpowiem że na dzien dzisiejszy kazda zaplanowana inwestycja idzie zgodznie z planem (jedynie pod warszawką jakies tam problemy maja ludziska ale i to będzie uskromnione ) weź zobacz inwestycje w ostatnich 9 latach konin /poznań /Ostrów 400kV Bełchatów ostrów Wrocław 400kV*2 opole Wrocław Ostrów 400kV*2 za niesługo drugi tor 400kV Poznań Ostrów rozbudowa o kolejne bloki w Bełchatowie ,rozbudowa w trakcie opole i zaplanowane juz dawno rozbudowa Połanca o kolejne bloki ,(zresztą nie Polska elektrownia bo została sprzedana przez obecna dobra zmianę w poprzedniej kadencji tak jak elektrociepłownia w łodzi )szkoda że poprzednicy nie zdazyli okupic jak była na sprzedaż bo moze by nam to na dobre wyszło bo i tak w takim tempie zanim dojdziemy do czasów gdzie grzała sie prądem i pożerało ze systemu 30-32GW w latach 80 -tych to jeszcze na daleko ,na dzien dzisiejszy jestesmy dopiero na poziomie 24-25GW także proszę troszkę zobaczyć co sie dzieje o ile co wzrosło w mocy i zdolnościach przesyłowych a następnie sie wypowiadać
Gość miki1212 Opublikowano 28 Grudnia 2016 #36 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Właśnie podawali w wiadomościach, że w tym roku energia elektryczna zdrożeje o kolejne 4% i będzie drożeć nadal heheh oj znafcy znafcy szkoda klawiatury...
automatyk Opublikowano 29 Grudnia 2016 #37 Opublikowano 29 Grudnia 2016 no będzie drożeć bo zamiast pozwolić ludziom budować elektrownie wiatrowe to sie robi problemy a paradoksalnie w roku 2017 nasz kochany rzad zakupi energie tak zwana zieloną od Niemiec gdzie mogl odkupić w Polsce na bierzaco w przedziale 70-200zł za MW ale zakupi po tyle samo ale w Euro a jak widzę i słyszę jak obecny ciemnogród co popiera to co sie od ponad roku dzieje bo polska podobno w ruine to cisną sie słowa wieszcza "Cudze chwalicie a swego nie znacie "
henryk1953 Opublikowano 29 Grudnia 2016 #38 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Witam wszystkich, W połowie przyszłego rozpoczynamy budowę domu jednorodzinnego projektu o nazwie "Marisa 5" goo.gl/Zelu2n Czy masz już zezwolenie na budowę?Jeżeli nie, to od nowego roku przepisy się zmieniają i to co zamierzasz będzie nierealne. od 2017r wchodzą nowe warunki techniczne do budowy domów. http://www.administr...nowych-budynkow A jak i czym ogrzewać te domy , by spełnić te warunki,-tu: http://muratordom.pl...zne,0_kkui37gh/ Samym gazem lub prądem nie przejdzie.
Gość Digitrax Opublikowano 29 Grudnia 2016 #39 Opublikowano 29 Grudnia 2016 I to byłoby tyle w tym temacie. Heniu pozamiatałeś hehe. Moje kobity w domu wiedzą, że energia elektryczna to najdroższe źródło ciepła, więc nawet gdy nastawiają wodę do gotowania czajnikiem elektrycznym to nalewają do niego ciepłą wodę z kranu o temp. około 55 stopni by jak najmniej prądu zużyć. Jeżeli ktoś się nastawia, że prądem będzie miał dobrze i tanio to niechaj zapomni. Jedyne co może mieć to wygodnie.
Gość Digitrax Opublikowano 29 Grudnia 2016 #41 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Nie staraj się mnie przekonać. Teoria i praktyka nie zawsze idzie w parze, życie nie raz zweryfikowało założenia projektanta. Miało być super hiper a wyszło jak zawsze. Mina klienta gdy otrzymuje rachunek za prąd bezcenna. Tym bardziej gdy na etapie wykonania stara mu się takie rozwiązanie wybić z głowy lecz on wie swoje :D Z drugiej strony to kto bogatemu zabroni trwonić pieniądze ...
automatyk Opublikowano 29 Grudnia 2016 #42 Opublikowano 29 Grudnia 2016 to czuje sie w takim razie milionerem bo grzeje prądem i mam wszytko na prąd poza kuchenką w domu
automatyk Opublikowano 29 Grudnia 2016 #44 Opublikowano 29 Grudnia 2016 to przestań marzyć i grzej prądem
irmentruda Opublikowano 29 Grudnia 2016 #45 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Spoiny na pianke serio? A ile to kosztuje? Czy ekipa umie się tym posługiwać? Ceramikę trudno zepsuć tym bardziej, że to najbardziej popularny i naturalny materiał a te wszystkie pianki siliki i inne wynalazki nie wiadomo co to jest. Eksperymenty na własnym domu często na kreche to niezbyt dobry pomysł. Silka to silikat czyli wapno i piasek - nie ma bardziej naturalnych materiałow :) Niestety drogi wzgledem innych materialow - nadaje sie na dzialowki tam gdzie nie trzeba ich tynkowac czyli garaze, piwnice, pomieszczenia techniczne itp. Jako sciany nosne tez bdb. Chcialem z tego robic ale nie moglem dostac konkurencyjnej ceny jak dla ceramiki. Znow ceramika ceramice nierowna - wez maxa z jednej cegielni i z innej, jeden dobrze sie utnie a drugi rozleci sie przy probie ciecia mlotkiem, czasami potrafi sie pol palety tak rozleciec - w przypadku silki albo ytonga nie ma tego problemu.
Gość Digitrax Opublikowano 29 Grudnia 2016 #46 Opublikowano 29 Grudnia 2016 to przestań marzyć i grzej prądem Grzeję węglem i obecnie gdy mam za oknem temp. około zera (Polska północna) zużywam dziennie 30 kg ekogroszku. Miesięcznie wychodzi 900 kg przy cenie węgla 550 zł za tonę daje to kwotę 495 zł za ogrzewanie 300 m2 domu. Przy okazji w tej kwocie mam ogrzewanie CWU. Doliczę około 50 zł na prąd do kotła i pomp. Przy prądzie to jest nie do osiągnięcia. To by było na tyle z mej strony w tym temacie. AMEN
automatyk Opublikowano 29 Grudnia 2016 #47 Opublikowano 29 Grudnia 2016 pisałem przed chwilą w innym temacie ,szarpie obecnie około 100kWh dziennie kosztuje mnie to około 15zł dziennie jak teraz policzyłem wzgledem ostatniego rachunku czyli około 465zł za cały prąd na miesiać za dom 430m2 w domu obecinie 24st i nie bede tłumaczył dlaczego tak tylko pozdrawiam cieplutko
Gość Digitrax Opublikowano 29 Grudnia 2016 #48 Opublikowano 29 Grudnia 2016 100 kWh x średnia cena energii elektrycznej taryfa G11 dla gospodarstw domowych w ENERGA http://www.cenapradu.strefa.pl/ 0,6 zł = 60 zł dziennie x 30 dni = 1800 zł. Aby kosztowało to 15 zł na dobę to 1 kWh winna kosztować 0,15 zł. Miesięcznie wychodzi wtedy 450 zł. Pozostaje 15 zł na prąd dla pozostałych odbiorników w domu. Gdzie jest tak tani prąd ? Matematyka nie kłamie.
automatyk Opublikowano 29 Grudnia 2016 #49 Opublikowano 29 Grudnia 2016 trzeba pomysleć taryfa ciepły dom G12R do tego fotoogniwa i bilansowanie pzy dobrym pobawieniu sie obciazeniem mozna zejsc jeszcze taniej ale do tego potrzebna jest duzaaa pompa ciepła jak sie takiej nie ma to trzeba przebolec te 15zł na dobę przy przymrozkach -7st podpowiem że bez bilansowania i bez fotoogniw wyszłoby około 35zł doba czyli około 1000zł na miesiac a przy duzej pompie to około 20zł doba dla tak dużego domu
Gość Digitrax Opublikowano 29 Grudnia 2016 #50 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Ta a świstak siedzi i zawija sreberka ... Opatentuj ten układ, może masz perpetuum mobile :D
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.