kynzior Opublikowano 20 Grudnia 2016 #1 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Witam Mam w domu kocioł Taurus Bizon (raczej jakiś starszy typ) niestety nie mam do niego papierów więc jedyne co mogę powiedzieć to, że jest to prawdopodobnie piec 25 kW bądź 18,5Kw (wielkość powierzchni do ogrzania ok. 120m2). Piec z podajnikiem ślimakowym - pali ok. 30kg na dobę co wydaje mi się bardzo dużym zużyciem, ponieważ znajomi twierdzą, że na dobę palą max 15 kg (ekogroszek z Chwałowic). Zapewne mam źle ustawiony piec (obsługuje go dopiero miesiąc+ fakt, że jestem kobietą ;)). Czy ktoś może mi coś doradzić? Aktualne ustawienia: czas podawania 25 sekund przerwa w podawaniu: 2 minuty histereza co - 6 stopni histereza cwu - 6 stopni temperatura zadana: 59 stopni nadmuch otwarty praktycznie na całego sama moc nadmuchu ustawiona na 35% Problem pojawia się ze spalaniem (zbyt duże moim zdaniem) + nie zawsze jest w stanie dogrzać do zadanej temperatury - wydaje mi się, że zajmuje mu to za dużo czasu. Kasia
klapoluchy Opublikowano 20 Grudnia 2016 #2 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Witam Napisz cos wiecej o instalacij, czy masz w niej jakies zawory n drozne czy jest prosta na jednej pompie. Skrobni tez cos wiecej o domku: ocieplony czy nie? I zrob fotki palnika i popiolu a wtedy latwiej bedzie komus cos doradzic. Napewno masz zbyt duzo histereze na co ustawiona.
hektoras Opublikowano 21 Grudnia 2016 #3 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Dodał bym tych pytań: jaki sterownik ???? Jaki opał ??? (kaloryczność/wartość opałowa, popiół, spiekalność, siarka, uziarnienie, - czy wiesz bo najczęściej kupujacy wystarczy że słyszą np. "wysokokaloryczny ekogroszek z Piasta" a to przeciesz nic nie mówi i jakości opału.
kynzior Opublikowano 21 Grudnia 2016 Autor #4 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Dom ok. 90letni, ocieplony (niedawno). Jest pompka podłogowa i pompa co (w pobliżu pieca jest zamontowany zawór trójdrożny). Sterownik ST-40. Ekogroszek z Chwałowic (według ich strony: https://www.pgg.pl/o-firmie/oddzialy/1cw)typ: 32.1, klasa: 27/070/08, wartość opałowa: 27 000–28 500, popiół - 5,0 - 7,0, siarka- 0,55 - 0,80, wilgotność - 6 – 9, zdolność spiekania - 5 - 20. Zdjęcia zrobione przed chwilą przy ustawieniach, które podałam wyżej.
peppers Opublikowano 22 Grudnia 2016 #5 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Witam wg. mnie trzeba zmniejszyć histerezę CO na 2*C (mniejsze wahania temperatury, mniej energii kocioł potrzebuje na dogrzanie). Co do fotek to, w którym momencie pracy kotła robione. Za mocno dmuchasz. Palnik retortowy to mniejsze dawki a częściej. Pozdrawiam.
kynzior Opublikowano 22 Grudnia 2016 Autor #6 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Fotka robiona w momencie kiedy dogrzewało do zadanej temperatury. Aktualnie klapa nadmuchu jest otwarta na całego a moc dmuchawy ustawiona na 35%.
peppers Opublikowano 22 Grudnia 2016 #7 Opublikowano 22 Grudnia 2016 A tak zapytam retorta wyczyszczona? ( dostęp od spodu lub z boku) Klapkę bym przysłonił na 90% i regulował mocą dmuchawy za pomocą sterownika. czas podawania 5-7 s, przerwa 25-35 s. no i histereza CO na 2*C. Czy posiadasz zawór 4D.
kynzior Opublikowano 22 Grudnia 2016 Autor #8 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Zawór jest trójdrożny. Niedawno czyszczona dmuchawa. Z boku też wyciągałam "pyłek" ale czy to jest retora tego nie wiem (wejście mniej więcej jak do miejsca gdzie spada popiół).
peppers Opublikowano 22 Grudnia 2016 #9 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Retorta inaczej palnik retortowy. Wyczystka od spodu lub z boku. Tam nie zbiera się pyłek tylko tzw. grysik, który przedostaje się przez kanały napowietrzające i z czasem uniemożliwia prawidłowy przepływ powietrza do strefy gdzie zachodzi reakcja spalania.
kynzior Opublikowano 22 Grudnia 2016 Autor #10 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Rozumiem, że to ten palnik gdzie (na zdjęciu) widać ogień tak? Niestety google nie podpowiada jak to dokładnie wygląda ;/
peppers Opublikowano 23 Grudnia 2016 #11 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Zmieniłaś ustawienia tak jak pisałem ?
kynzior Opublikowano 23 Grudnia 2016 Autor #12 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Dzisiaj (po załadowaniu podajnika) to zrobię. Będę w domu cały czas więc będę kontrolować co i jak schodzi. Dziękuję za wskazówki :)
peppers Opublikowano 23 Grudnia 2016 #13 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Wystarczy jak zajrzysz co parę godzin. Nie zmieniaj za często ustawień w krótkim czasie. Pamiętaj o histerezie CO, zmień na 2*C. Życzę powodzenia i Wesołych Świąt. Jak co to pisz na priv.
kynzior Opublikowano 25 Grudnia 2016 Autor #14 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Witam Niestety przy tych ustawieniach jest gorzej. Widać, że piec nie jest w stanie dopalić do końca ekogroszku (lekko czarne skorupy). Aktualnie mam ustawione na 40 sekund czas przerwy i 4 sekundy czas podawania. Ekogroszku poszło więcej (ale zobaczę jutro czy na pewno - normalnie trzymał 3 dni <ok. 90kg załadunek>). Teraz palnik retorowy ma na sobie znacznie więcej grud wszelakich. Poniżej zdjęcia:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.