Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palic Czysto

mietuspros

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak palic czysto? Mam z tym problem. Kociol nowy, ciagle gmeram w ustawieniach, wegiel co roz zmieniam niby na lepszy a okolica i tak tonie w dymie z mojego komina.Pale tylko ekogroszkiem zadnym miałem czy paliwem alternatywnym. Probowalem już wszystkiego. Z komina powinny ulatniać się tylko niewidoczne spaliny a nie mam pojęcia jak do tego doprowadzić. Ogrzewam dom 130 km użytkowej mam kociol na ekogroszek z podajnikiem – duo pereko.

Opublikowano

jak to jest ksp duo, to jest ruszt wodny i palnik rynnowy, to se ne da aby było czysto spalane....

zostaje wymienić palnik..... wówczas sa szanse,że będzie lepiej

Sęk w tym,że jak kocioł pod rynne zrobiony, to z miejscem nieco gorzej i ruszt wodny nisko......

idzie jednak inny palnik zamontować i można się wówczas cieszyć spalaniem bez dymu

Opublikowano

Spróbuj z innym paliwem np miałem lub pelletem. Mój ojciec ma tłokowca od stalmarka duo boss i niestety na groszku to z komina idzie tylko czarny dym. Dopiero na miale węglowym jest dobrze (jakość dowolna chociaż czym gorszy tym mniej dymu ale więcej popiołu).

Opublikowano

Jak palic czysto? Mam z tym problem. Kociol nowy, ciagle gmeram w ustawieniach, wegiel co roz zmieniam niby na lepszy a okolica i tak tonie w dymie z mojego komina.Pale tylko ekogroszkiem zadnym miałem czy paliwem alternatywnym. Probowalem już wszystkiego. Z komina powinny ulatniać się tylko niewidoczne spaliny a nie mam pojęcia jak do tego doprowadzić. Ogrzewam dom 130 km użytkowej mam kociol na ekogroszek z podajnikiem – duo pereko.

Pogadaj ze specjalista. A może wina tkwi w węglu. Nie pytam jakim palisz powiem ci jakim powinens palic typ 31 lub 32 do 28 mj na kg. Ja kupuje szytygara. Tylko przy rozpalaniu jest trochę dymu – pale gorma metoda a później już tylko prawie niewidoczne smugi. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.