Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Duże Obroty Wentylatora + Większe Spalanie Z Pid

StempelXP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wertowałem kilkanaście razu forum pod kątem ustawień, 3 mce i nic się nie poprawiło praktycznie....

Więc od początku.

Budynek 2 poziomy:

Dom:2 poziomy:
- Parter 150m2 (ocieplenie 10cm styropian)
  7 grzejników Panelowych, 1 łazienkowy
- Poddasze 130m2 (ocieplenie 20-30cm wełna mineralna, dach: blacho-dachówka)
  5 grzejników Panelowych, 2x podłogówka (12m2), 1 łazienkowy

Piec: Kołtoń Duox 25KW  / Sterownik Tech 570

Podłączenie: 
jedno wyjście z pieca na 3 pompki
1x CWO
1x CO - Parter
1x CO - Poddasze

Ustawienia na Manualu:
Temp zadana na CO: 57C
Temp zadana na CWO: 45C

Praca Podajnika: 7s
Przerwa Podawania: 38s
Wentylator w trakcie pracy:1%
Przerwa Podrzymania: 40min
Praca Podrzymania: 35s
Wentylator w Podrzymaniu: 15%

Ustawienia: PID
- moc kotła 60%
- korekta wentylatora dolna -7%
- korekta wentylatora górna -10%
- temp spalin: max 185 (przy pracy oscyluje w granicach 140-160)

Problemy generalnie mam 2
1) Z PID:
      25% większe spalanie groszku na PID niż na manualu
      "spawarka" na palenisku
2) Bez PID
     "spawarka" na palenisku przy otwartej przesłonie na 1/3, lub dużo sadzy w piecu się osadza jak "zduszę" wentylator przesłoną

Przy temp średniej dobowej -3C (tem sam groszek przez cały czas, nie jest jakiś rewelacyjny ale taki sam przez cały czas)
Temp w domu 24C (czy to dużo czy mało to rzecz gustu ale nie w tym problem)
Spalanie na manualu: 29KG / dobę
Spalanie na PID: 36/KG

Poniżej zamieszczam 4 ustawienia przesłony wentylatora (wentylator ustawiony na 1%)

Jak dla mnie pierwsze ustawienia dają najlepsze efekty odnośnie zużycia groszku i płomienia na palenisku, ale ilość sadzy jest delikatnie mówiąc "duża" (spieki nie robią się jedynie na A i B)

Oceńcie proszę czy to jest normalna praca (jak dla mnie to za ostro dmucha jak na 1%) - i doradźcie co zrobić.

Jeżeli już mam ten PID to warto by go używać - ale kosztem większego spalania Groszku jest to nieopłacalne.... ;-/ 

Proszę o pomoc z ustawieniem wentylatora w manualu lub PID na automacie

Z góry dziękuję. 
Pozdrawiam
Opublikowano

Witaj w klubie szczęśliwców posiadających sterownik TECH ^_^ ^_^ ^_^
Pierwsza sprawa to musisz odsłonić klapkę na wentylatorze ponieważ przez to że jest on zasłonięty PID "źle się nauczył" i teraz jak ją otwierasz to szaleje z obrotami. Czyli klapka na full otwarta + przywróć ustawienia fabryczne pieca lub samego PIDu (w ST-580 jest taka opcja). Odpal piec i niech huczy na full. Ustawi się i uspokoi się ;)

Jeśli po tym zabiegu masz dalej "kichę" to musisz zmniejszyć zakres pracy wentylatora w PID.

W instrukcji do tego sterownika masz to na stronie nr. 13

http://www.kolton.pl/_pliki/powerlogic-v1-st-570-zpid,66afa.pdf

Opublikowano

Idę od razu przestawić, zobaczymy czy z niego pojętny uczeń :) jak długo on się kalibruje?

Opublikowano

W moim sterowniku ST-580 po takich zmianach (ustawienia fabryczne) trwa to jakby kilka cykli. Piec próbuje osiągną temp. zadaną + te dodatkowe bo PID w TECHu przeciąga piec. I tak czasem bardzo długo dochodzi do zadanej a kolejnym cyklem znowu jakby szybciej. Czasowo trwa to z klika godzin myślę, że z 3-4H. Natomiast sama reakcja algorytmu na zmianę ustawień mocy wentylatora jest natychmiastowa.

Zmieniaj ustawienia ale daj mu popracować jakiś czas ponieważ sterownik analizuje te zmiany w dłuższym czasie + nie wiem czy u Ciebie to jest ale u mnie pojawia się co jakiś czas takie coś jak "PID: test".

Opublikowano

Dzsiaj w nocy było -6

Węgla na ustawieniach PID zeszło około 15-17KG w 10h

Praca po "nauczeniu się" PID ustawień wygląda tak: LINK

Wydaje mi się że do przyzwoitych to dużo temu brakuje....

Więc wszedłem w serwisowe i zmieniłem min obroty wentylatora

Były: 850

Są: 300

Zobaczymy czy to coś pomoże....

Opublikowano

Kolego ogrzewasz 280 metrów chałupy zatem przy ujemnych temperaturach nie zrobisz tego za 15 kg na dobę.

30 kg na dobę to wcale nie żaden rekord. Druga sprawa to jak wygląda u Ciebie powrót? Masz zawór 3D/4D?

Jeśli możesz to daj schemat instalacji, być może mocno obciążasz piec i stąd takie spalanie no albo masz takie zapotrzebowanie przez dom.

Opublikowano

Minimalne obroty dla groszku w ST-580 z PID w ustawieniach fabrycznych wynoszą u mnie 600 obr/min. Przy 300 mogą wystąpić niedopalone węgle przerzucone do popielnika. Palę pierwszy sezon i sam jeszcze staczam potyczki z moim kotłem. Wiem jednak że efekty zmian w ustawieniach, zauważalne są po kilku godzinach pracy kotła. Trzeba cierpliwości i czasu aby dobrać optymalne nastawy.   

Opublikowano

Jeżeli chodzi o spalanie to w zeszłym sezonie grzewczym grzałem zwykłym węglem w zasypowym piecu i wychodziło około 30-40% taniej :) ale mniejsza z tym.

Co do instalacji to zawór oczywiście 4D - schemat zamieszczę jutro (ps. mam dodatkowo problem w przypadku załączania się pompki CWO - temp na pompkach CO spada o 3-5 stopni..., ale opiszę to wraz z schematem i po sprawdzeniu nowego sterownika, info poniżej)

Info z serwisu Tech:

- Obroty w ustawieniach serwisowych dotyczą jedynie pracy wentylatora z hallotronem - nie posiadam takiego, wiec zmiana nic nie pomoże

- Prawdopodobna przyczyna wysokich obrotów wentylatora, spalony scalak w sterowniku odpowiedzialny za regulowanie obrotów - błąd instalatorów. Panowie z Tech powiedzieli ze przyślą drugi sterownik na próbę, dam znać, od razu jak tylko przetestuję.

Opublikowano

Sytuacja się wyjaśniła...

Po 3 miesiącach walki z Kotłem.... godzinach spędzonych w kotłowni.... okazało się, że moje subiektywne odczucia co do pracy wentylatora były słuszne, a diagnoza Pana Serwisanta z Tech prawidłowa.

Sterownik był padnięty i nie sterował praca wentylatora w poprawny sposób (zakres pracy obrotów był bardzo mały - bliski maksymalnemu)

Powodowało to zwiększone zużycie paliwa, spieki i masę innych negatywnych rzeczy.

Action Plan:

Wymiana sterownika - i dał się zauważyć różnicę po 3h od podłączenia.

Piec pracuje bardziej równo

Nie ma spieków

Konsumpcja paliwa spadła

Podziękowania dla Serwisu Tech.

Pozdrawiam.

Temat do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.