Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba O Sprawdzenie Armatury Do Cwu.

Łukasz1985

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o sprawdzenie elementów armatury które będą podpięte pod pompę ciepła. Wiem że na powrocie zapomniałem o zaborze zwrotnym,dlatego narazie go dorysowalem.prosze o informację czy naczynie przeponowe ma być tak jak nsrysowalem czyli pomiędzy zbiornikiem a zaworem spustowy.

post-70713-0-21551100-1481385193_thumb.jpg

Opublikowano

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź.

Opublikowano

To tylko przymiarka, ale widać chyba, że to po części poskręcane. Przypominam tylko, że oś pompy docelowa ma pracować w poziomie.

Mimo wszystko złożyłbym tą pompę inaczej, tzn. oba zawory dałbym z pół śrubunkami na wypadek demontażu pompy. Zawory te muszą też być tak zamontowane, by po ich zamknięciu był możliwy demontaż pompy bez wyłączania bojlera z eksploatacji, czyli śrubunki od strony pompy. Teraz zamknięcie zaworu po lewej nie pozwala zdjąć pompy bez odcięcia zasilania bojlera i wiąże się z zejściem wody z bojlera.

Opublikowano

Dziękuję za dobrą sugestię na temat dodatkowego zaworu i odwrócenie pierwszego. Masz rację. A co do pompy to wystarczy ją tylko odkręcić o 90 stopni i będzie ok?

Opublikowano

90 st to nie wiadomo względem czego. Jak będzie na rurze pionowej, to bez znaczenia. Jak na poziomej, to jak pisałem oś pompy ma być w poziomie, nie "do góry", nie "w dół", nie "na skos". Ma być "na bok".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.