michalwa Opublikowano 2 Grudnia 2016 #1 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Witajcie. Zauważyłem że pompa od Co podbiera mi wodę z bojlera (zasilanie bojlera jest chłodniejsze niż powrót). Na forum znalazłem że muszę mieć zawór zwrotny, teraz tylko jaki? Bo na lato ta grawitacja na Cwu mi się bardzo przydaje.Kulowy? Grzybkowy? Czy inny? Czy z kulowego w łatwy sposób można wyjąć tą kulkę?
michalwa Opublikowano 2 Grudnia 2016 Autor #3 Opublikowano 2 Grudnia 2016 A czy jest możliwość wyjęcia tej klapki w przypadku braku grawitacji?
tomtomek Opublikowano 2 Grudnia 2016 #4 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Nie wiem czy we wszystkich, bo jest dużo rodzajów, ale można wyjąć. Jak ma być w miarę szczelny, to patrz aby był z gumową uszczelką na klapce. Grawitacja powinna sama otworzyć zawór tzn. grawitacyjnie będzie grzało, a pompa nie pociągnie wody w drugą stronę.
michalwa Opublikowano 2 Grudnia 2016 Autor #5 Opublikowano 2 Grudnia 2016 O takim myślałem: http://www.gamis.pl/zawor-zwrotny-34-z-klapa-pn16-p-3939.html Czy w razie potrzeby wyjęcia tej klapki będę musiał spuszczać wodę z instalacji? I czy nie lepiej będzie zastosować zawór większej średnicy niż rurka?
tomtomek Opublikowano 2 Grudnia 2016 #6 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Czy jest sens większy zawór - nie wiem. Co do spuszczania wody, to jeśli masz zawory którymi będziesz mógł odciąć jej dopływ to nie będziesz musiał spuszczać. Odkręcasz górny korek oraz tą małą śrubkę z boku i tamtędy wyciągasz ośkę klapki, a samą klapkę do góry.
Franek19 Opublikowano 3 Grudnia 2016 #7 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Witam! Piszesz,że "zasilanie bojlera jest chłodniejsze niż powrót"- rozumiem,że w czasie pracy pompy.Nie rozumiem dlaczego tak się dzieje. Obieg przez bojler ma zawsze mniejsze opory niż obieg przez grzejniki. To obieg przez bojler powinno się przydławiać po to aby woda instalacyjna szła na grzejniki. Coś tu "nie gra". Oczywiście zawór zwrotny jest potrzebny- ale w celu nie wyciągania ciepła w momencie gdy w piecu ustaje palenie i wtedy zaczyna grawitacja wyciągać ciepło z bojlera na grzejniki. Przydałby się schemat instalacji-jak jest podłączony bojler. Pozdrawiam.
michalwa Opublikowano 3 Grudnia 2016 Autor #8 Opublikowano 3 Grudnia 2016 https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/22100-przewymiarowany-kocioł-dogrzanie-powrotu/?p=264198 Mój schemat jest w tym poście. Wystarczy czy coś dorysować? Pracuje tylko jedna pompa od Co. Mam zamiar ją wymienić na adaptacyjna bo przy skręconych termostatach na 3 szumią mi grzejniki. W instalacji mam dwie pompy. Na Co 25-40,na Cwu 25-60. Adaptacyjna alpha 2 25-40 pójdzie na Co a zwykła 25-40 na cwu włączona na stałe. I oczywiście zawór zwrotny na bojler. Powrót bojlera cieplejszy o jakieś 4-5 stopnie niż zasilanie cwu. Swoją drogą nie wiem czemu aż tak duża różnica temperatury skoro nie ma dużego poboru wody to temperatura powinna być chyba taka jak na kotle.
Franek19 Opublikowano 3 Grudnia 2016 #9 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Witam! Chcesz dawać drugą pompę na cw- ja nie komplikowałbym instalacji. Zasilanie bojlera zamontowałbym za pompą obecną, a powrót z bojera włączyłbym przed kotłem. Oczywiście montując zawory odcinające na co (na lato). Zawory odcinające,zwrotny na zasilaniu bojlera- można potem nimi przydławiać(regulować przepływ) zasilanie bojlera w okresie zimowym. Masz wtedy prostą instalację i jedną pompę-prostszy sterownik.Twój wybór. Pozdrawiam.
michalwa Opublikowano 3 Grudnia 2016 Autor #10 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Trochę ciężko mi ten schemat sobie wyobrazić. A w trakcie zimy nie chce się bawić w większe przeróbki instalacji, generalnie wydaje mi się że zawór zwrotny na Cwu i mniejsza pompa by sporo poprawiła. Dziś mierzyłem powroty z poszczególnych obiegów. 2 mam z Co i jeden z Cwu. Powrót najbliżej kotła (czyli z całości) około 40 st., jedna rurka z domu ok 43 st. i druga podobnie czyli cwu się grzeje grawitacją od strony powrotu tym samym zabiera wodę z dołu kotła. Czy zawór klapkowy montuje się tylko w poziomie? I czy wystarczy tylko na zasilaniu Cwu czy na powrót też dać?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.