Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa 25-60 Vs 25-40 -Autadapt

adamGA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie do znawców pomp CO (Autoadaptacyjnych)

Dom 200m2 duży klocek 11x12m, budowany za komuny raczej ciepły.

piwnica/ parter/ pięto - nowa instalacja w miedzi . 

Pompa 25/60 – Alpha 2 w funkcji Autoadapt pracuje w zakresie:

0,6-0,7 m3/h przy mocy 6-7 W dla temperatury zimowych (-2;+2) z wykresów wynika że to jakies 1,25- 1,5 m oporów hydraulicznych  instalacji;

Na I biegu 0,4 m3/h przy mocy 4W – to jest trochę za mało i nie dogrzewa na aktualnych nastawach, musiał bym je poluzować, ale wtedy znów i przepływ się zwiększy.

Przy temperaturze 3-7 C i więcej  na zewnątrz obroty spadają nawet do 0,1; 0,2 m3/h  - to jest OK

0,6-07 m3/h przy mocy 7W – trochę za bardzo wychładza kocioł

I bieg to za mało.

II bieg to stanowczo za dużo

Grzejniki z termostatami na nastawach wstępnych już bardziej ich nie mogę skręcić.

Czy zmiana pompy na 24/40 pozwoli zejść na zakres 0,3-0,4 m3/h ?

Taki przepływ jest najbardziej opymalny z tego co zauważyłem.

Czy taka zamiana na pompę 25/40 nie  spowoduje że mi się Autadapt bardziej rozkręci bo będzie słabsza ?

Czy zostaje mi tylko dorzucenie zaworu wyrównoważającego by zwiększyć opór przepływu .

Czy jeśli mam głowice z termostatami na wszystkich grzejnikach to mogę ustawić  I bieg czy musi być Auto adapt, by pompa wpadła w tzw., stan czuwania jak się pozamykają. 

Gość Digitrax
Opublikowano

Nie rozumiem problemu. Masz pompę, która sama dostosowuje się do wymagań instalacji to korzystaj z tej funkcji. To, ze za szybko wychładza Tobie kocioł to oznaka, że jest zapotrzebowanie na ciepło przez budynek lub kocioł nie daje rady.

Opublikowano

Po co takie kombinacje?

Pompa z autoadapt+termostaty na grzejnikach to rozwiązanie idealne. Jeśli kocioł się wychładza to widocznie tak ma być, bo chłodna woda wraca z grzejników. Może trzeba poprawić obieg kotłowy, dać zawór 3d/4d/pompę kotłową. 

Sztuczne zmniejszanie przepływów jest bez sensu, bo nie będzie ci dogrzewało pomieszczeń.

Masz ten autoadapt to korzystaj z niego.

Opublikowano

Ja mam wilo elektroniczną i jestem zadowolony dobrze radzi sobie z termostatami przy grzejnikach jak się pozamykają to pompa sama zwalnia obroty do takich aby tylko był ruch w instalacji jeżeli się otworzą termostaty w niewielkim stopniu dodaje obrotów i tak na zmianę sobie wylicza zapotrzebowanie przepływu wody,fajną funkcją jest też tryb nocny jesli spadnie temperatura zasilania i nie wzrasta to po 10 min pompa wchodzi w stan nocny do minimum obrotów (0.5) i czeka na gorącą wodę .pozdrawiam 

Gość Digitrax
Opublikowano

Słuchaj to czy masz 40 czy 60 to w tym momencie nie ma żadnego znaczenia, ponieważ jedna i druga wystarczy do zapewnienia poprawnego przepływu w Twej instalacji. Przy włączonej opcji autoadapt pompa sama dobierze optymalne warunki pracy. 60 byłaby wymagana tylko wtedy gdy 40 nie mogłaby zapewnić wymaganego przepływu przy maksymalnej pracy. Jak zainstalujesz 40 to będzie w Twojej instalacji sama się ustawiać na taki sam przepływ jak 60.

Opublikowano

Jak chcesz wyregulować przepływ to zamontuj przed i za pompą zawory grzybkowe i na nich wykonaj regulacje do wymaganego poziomu

Gość Digitrax
Opublikowano

Przy pompie z autoadapt to nie ma najmniejszego sensu. Jeżeli byłaby to zwykła pompa to wtedy najlepiej wykonać bypass łącząc za pompą zasilanie z powrotem i na tym łączniku zamontować zaworek z płynną regulacją przepływu lub zawór nadmiarowo upustowy. Plusem tego rozwiązania jest fakt, że powrót kotła były dogrzewany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.