Mancio Opublikowano 27 Listopada 2016 #1 Opublikowano 27 Listopada 2016 Cześć. Mam pytanie czy jest sens myśleć o rekuperatorze na jedno piętro w domu?Nad tym piętrem jest strych nieużytkowany. Jak to ugryźć , czy jest sens ekonomiczny? Na ostatnim piętrze mam 2 sypialnie , salon i łazienkę . Jakie to są koszty i co mogę zyskać?
Andrzej_M_ Opublikowano 28 Listopada 2016 #2 Opublikowano 28 Listopada 2016 @Mancio, to zależy jakich efektów oczekujesz po zainstalowaniu rekuperatora.
Mancio Opublikowano 29 Listopada 2016 Autor #3 Opublikowano 29 Listopada 2016 Świeże powietrze w sypialniach. Oszczędności. Przebicie tylko do 4 pomieszczeń ze strychu żeby demolki w domu nie robic
pasl Opublikowano 30 Listopada 2016 #4 Opublikowano 30 Listopada 2016 Sensu ekonomicznego nie ma, za to jest komfort, którego nie da się przełożyć na pieniądze. Jeśli jest to dom piętrowy i chcesz reku na górnym piętrze, pasowałoby by to piętro odciąć szczelnymi drzwiami od reszty domu, aby nie zaciągało lewego powietrza. Rury i reku na strychu jeśli nie ogrzewany, trzeba ocieplić, bo będą się wychładzać i nici z odzysku i będzie wiało zimnem. Można to wszystko ogarnąć samemu, aż takie trudne to nie jest
Andrzej_M_ Opublikowano 3 Grudnia 2016 #5 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Świeże powietrze w sypialniach. Oszczędności. Przebicie tylko do 4 pomieszczeń ze strychu żeby demolki w domu nie robic Świerze powietrze w sypialniach zapewni Tobie minimalne rozszczelnienie (niedomknięcie) okien w sypialniach. Oczywiście w parze z sprawną wentylacją wyciągową w pomieszczeniach "brudnych". To tak na początek, bez demolki domu.
Mancio Opublikowano 6 Grudnia 2016 Autor #6 Opublikowano 6 Grudnia 2016 Na razie zrobiłem wentylację na poddaszu nieuzytkowym nad wełną. Teraz tylko dostarczam świeże powietrze do domu ,przedtem musiałem otwierać okna żeby zmniejszyć wilgotność. Mam po 2 wentylacje na każdym z 3 pięter i nawiewniki w oknach. Na razie odpuszczę rekuperacje bo ta wentylacja dużo pomogła.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.