winrob Opublikowano 26 Listopada 2016 #1 Opublikowano 26 Listopada 2016 Witam! Mam do Was małą prośbę, mianowicie u rodziców likwidują piece i podłączają do miejskiej sieci grzewczej. Ze starego pieca główna rura zasilająca grzejniki była 1" i zmniejszała się do 15 przy ostatnich 2 grzejnikach. Wczoraj zauważyłem, że instalatorzy przewidują "wbić się" w istniejącą instalacje rurkami PP stabi średnicy 16 bo na 20 to nie wygląda. Zastanawiam się, czy tą średnicą dostarczą odpowiednią ilość ciepła do 5 dużych grzejników i 2 mniejszych? Mam obawy, że te grzejniki będą letnie.
odpowietrznik Opublikowano 26 Listopada 2016 #2 Opublikowano 26 Listopada 2016 Rura PP fi 20 do 7miu grzejników to jakieś nieporozumienie.Oczywiście nazywając tak rurę mówisz o średnicy zewnętrznej bo tak się podaje.Żeby to letnie będą zimne) Instalatorzy to chyba elektrycy)
sono2020 Opublikowano 26 Listopada 2016 #3 Opublikowano 26 Listopada 2016 Nie wiem dokładnie jak to będziesz miał zrealizowane ale pewnie jakiś wymiennik ciepła będzie oddzielał instalację miejską od domowej więc zrób średnicę rur minimum taką jaka będzie w wymienniku i zakładam że mniejsza niż 3/4 nie będzie. Jeżeli masz instalację stalową to proponuje abyś się jej trzymał. Instalatorzy idą na łątwiznę bo PP łatwiej się obrabia ale jak masz możliwość to niech zrobią w stali lub w miedzi i nie zaszkodzi jak to będzie dalej średnica 1' lub Cu 28.
winrob Opublikowano 26 Listopada 2016 Autor #4 Opublikowano 26 Listopada 2016 Nie widziałem węzła głównego ale piwnicami idzie główna instalacja PP 50x6,7 do 8 mieszkań i widzę, że przy mojej piwnicy, gdzie mam stary piec są wyprowadzone rureczki PP 16 zakończone zaworami 1/2". Nie wiem czy te przekroje wymusza licznik J czy wizja instalatora? Jak by na to nie patrzeć, to nawet na chłopski rozum te średnice wydawały mi się za małe. Reasumując, jak mam merytorycznie wytłumaczyć tym panom by poprawili tą fuszerkę?
Gość Digitrax Opublikowano 26 Listopada 2016 #5 Opublikowano 26 Listopada 2016 Spokojnie. Zapewne w tym miejscu będzie jedynie licznik ciepła i regulator przepływu. Na te kilka grzejników wystarczy o przekroju 1/2 cala. Ale bezpośrednio za pomiarem musi być już rura o średnicy cala.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.