Slaveta Opublikowano 21 Listopada 2016 #1 Opublikowano 21 Listopada 2016 Witam ponownie. W październiku pisałem o uszkodzeniu palnika brucer po 5 sezonach. Poszedłem za radą użytkownika Pieklorz i zamontowałem do mojego Panara 26KW palnik Batory 10. Chciałem pokazać jak to wszystko wygląda po zmontowaniu i tygodniu palenia. Najpierw zdjęcia uszkodzonego Brucera: Średnio spalałem 3.5 t groszku więc tak wygląda palnik po 18 t przerobu groszku, a miało być dożywotnio. Motoreduktor też się popsuł. Teraz tak to wygląda z nowym palnikiem: O dziwo zbiornik na groszek jest w na prawdę dobrym stanie co mnie zaskoczyło. Po 10 dniach palenia tak to wygląda: Ekogroszek to oryginalnie pakowany retopal. Parę słów komentarza. Po zmianie palnika praktycznie rzuciła mi się od razu inna praca palnika. Żar rozgrzewa się do białości czego nie miałem w brucerze. Pali się całością palnika czyli nie zapycha się popiołem to dobrze. Kultura pracy naprawdę wysoka, brak chrupania grochu, czasami mam wrażenie że piec wygasł bo nie słychać jak idzie węgiel w retorcie. Zmniejszyła mi się znacznie temp. spalin która nie przekracza 100 st. na brucerze miałem 160 do 180 st. Ucieszyło mnie czyszczenie pieca ponieważ popiół jest siwy i łatwy w czyszczeniu a nie czarny i wilgotny jak przy brucerze, praktycznie ściągnąłem popiół z wymiennika odkurzaczem kominkowym i po sprawie. Z racji tego że to mniejszy palnik to dłużej dochodzi do zadanej temp. Teraz są plusowe temp. to często się odstawia ale przy nocnych przymrozkach rzędu -4 st. bardzo ładnie sobie radził. Jedyne co zmieniłem w sterowniku eCoal to moc pieca na 15KW a tak to leci na ustawieniach fabrycznych. Jak na moje oko pracuje bez zarzutu więc nic nie grzebie. Obawę mam tylko jak będzie sobie radził przy temp. rzędu -20 st. ale w razie czego mam kominek więc nie ma strachu. Przyszłościowo na pewno wymienię sam wymiennik na jakiś max 17KW i koniecznie z czyszczeniem od przodu bo te rury to mnie doprowadzają do białej gorączki. Wymiennik w tym momencie jest na wielkie chałupisko a ja mam 150m2 ściany podwójne w środku 10cm styro. Może się komuś przyda taka fotorelacja:) Pozdrawiam Sławek
dawid77db Opublikowano 21 Listopada 2016 #2 Opublikowano 21 Listopada 2016 Ja po czterech latach też wymieniłem palnik brucer tylko ze w kotle ogniwo eko plus 16kW, został ułamany ślimak i wypaliło dziurę w palniku.Po naradzie i po podpowiedziach kolegów z forum też założyłem palnik batory 10kW i tak samo jak kolega wyżej pisał różnica w spalaniu jest ogromna pali się całym palnikiem i mniej smoli kocioł
Pieklorz Opublikowano 22 Listopada 2016 #3 Opublikowano 22 Listopada 2016 Tutaj dodam jeszcze za zgoda kolegi Bodek, który brał palnik batory-10 Wymiana palnika w tłoku z rusztem wodnym konstrukcja EKT na palnik żeliwny batory 10 Wykonanie ramki mocującej do kotła i podobnie jak u kol. Slaveta przejściówka ramki kosza, bo zbiornik był po tłoku jeszcze zdrowy Jak to kolega określił, po dobie ma tyle nalotu na kotle co w tłoku po godzinie pracy z dobrymi nastawami W tej chwili pali odsiewką miału węglowego z jakiegoś rosyjskiego węgla, ponoć 24MJ Jak mówi żałuje,że nie wymienił tego dużo wcześniej Tak to wygląda u niego sterownik internetowy pierwsza wersja SPPv1 z bramka internetowa BET https://ekotlownia.pl/sterownik/140
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.