Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zapowietrzający Się Układ C.o

kristof82

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z zapowietrzającym się układem C.O. Dom jest nowy jeszcze niezamieszkały , kocioł Ogniwo Eko Plus 16KW. Gdy włączę pompy C.O i CWU to cały czas słychać bulgotanie jakby w zbiorniku wyrównawczym. Gdy rozpalę w piecu i odpowietrzę pompy ( za pomocą śrubunków przy pompie ) to jest dobrze , ale po pewnym czasie problem powraca. Pompy sygnalizują sucho-bieg , temperatura w kotle wzrasta do maksymalnej ustawionej na sterowniku (70 C) i następuje proces wygaszania. Ja się na ty nie znam ,ale wydaje mi się że zbiornik wyrównawczy wpięty jest w złym miejscu w instalację. Proszę o podpowiedź załączam zdjęcie podglądowe.

post-70475-0-44600800-1479664159_thumb.jpg

Opublikowano

Zrób fotkę lepszej jakości, na tej małej słabo widać układ połączeń.

Opublikowano

Naczynie jest źle podłączone. Powinna być rura metalowa o średnicy wewnętrznej minimum 25 mm np miedź 28 biegnąca bezpośrednio z wyjścia kotła z pominięciem pomp, zaworów filtrów itd itp. Obecnie pompa ogrzewania pcha wodę do naczynia i stąd przelewanie i opróżnianie obiegu. Układ obecny jest niebezpieczny w użytkowaniu, ponieważ zamykając zawór 3D odcinamy naczynie od kotła co może skutkować jego w najlepszym przypadku usterką a w najgorszym poprzestawia ściany.

Opublikowano

Zastanawiałeś się jak będziesz wyjmował ślimak w razie jego uszkodzenia albo zerwania klina? Nie mów tylko że będziesz spuszczał wodę odłączał piec od instalacji by go obrócić...

Opublikowano

W razie zerwania klina nie trzeba wyjmować ślimaka. Jeżeli już zajdzie konieczność wymiany ślimaka to demontuję zasobnik , wysuwam całe palenisko ( tak składałem kocioł )  i wymieniam ślimak. To akurat nie problem.

Opublikowano

Naczynie jest źle podłączone. Powinna być rura metalowa o średnicy wewnętrznej minimum 25 mm np miedź 28 biegnąca bezpośrednio z wyjścia kotła z pominięciem pomp, zaworów filtrów itd itp. Obecnie pompa ogrzewania pcha wodę do naczynia i stąd przelewanie i opróżnianie obiegu. Układ obecny jest niebezpieczny w użytkowaniu, ponieważ zamykając zawór 3D odcinamy naczynie od kotła co może skutkować jego w najlepszym przypadku usterką a w najgorszym poprzestawia ściany.

Witam czy rura przelewowa z naczynia wyrównawczego także musi mieć średnicę wewnętrzną minimum 25mm czy może być mniejsza? I jeszcze pytanie odnośnie pomp C.O  Wilo Pico 25/1-6   i   CWU.  Wilo Pico 25/1-4 jak je ustawić ? Pompę  CO dać na III ,a pompę CWU wystarczy na I ?

Opublikowano

Rura przelewowa także musi mieć średnicę minimum 25 mm.

Ustaw pompy na najniższy bieg. Gdy zauważysz, że któryś z grzejników nie grzeje to wyreguluj nastawy wstępne na zaworach grzejnikowych, gdy to nie pomoże przestaw pompę bieg wyżej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.