Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Do Ekor Stefaniak

jabcok007

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam w/w kocioł Ekor 25kw, sam piec ma już swoje lata ale z tego co słyszałem od znajomego który zawodowo zajmuje się obsługą kotłowni jest bdb (w sensie budowa, firma itp) ale posiada stary sterownik "ognik firmy elektro-mitz. W chwili obecnej nie działa już poprawnie (zaczyna mu się już wszystko pier..) I tu nasuwa się moje pytanie z racji iż chamiałbym zmodernizować moją kotłownie tj. instalacja zaworu 3-drogowego (Afriso ARV) ze sterownikiem elektronicznym, wymiana pompy (na Grondfus alpha2) i ogólnie wymiana odpowietrznika, termometrów,rurek itp. jaki wybrać sterownik do tego wszystkiego ????

Myślałem nad Tech ST-480, znajomy podpowiada Plum ecoMaxx 800R, a sprzedawca w sklepie Defro K1P (tech-a) ????

Dodam tylko iż chodzi mi o obsługę pompy CO (CWU nie ! bo w piecu jest ogrzewanie przepływowe- nie wiem o co chodzi bo zakup bojlera też mi odradził i bredził coś o stratach ciepła na bojlerze, że ciepłej wody wystarczy dla 4 osobowej rodziny itp ... ogólnie nie rozumiem o co chodzi ale to już inna bajka... ) obsługę zaworu mieszającego, pogodynkę i ogólnie czujniki... Po prostu coś nowocześniejszego, oszczędnego. Założenie jest takie że wolę wydać więcej i mieć coś porządnego (oszczędnego) i na lata a nie kupować byle taniej i po jakimś czasie albo płakać albo wymieniać...        Co wybrać... ???? 

Opublikowano

Może jeszcze być Iryd PID z obsługa 4pomp i siłownika zaworu z cz.spalin, rozbudowac o pogodowy, sa do niego panele domowe przewodowe i bezprzewodowe

jest liczniki spalania paliwa, wskaźnik ilości paliwa na ekranie głównym, wskaźnik ilości paliwa na panelu domowym....

Może być też internetowy np. SPPv2 z obsługa do 5pomp, siłownika zaworu, cz. wewn,zewn,spalin. Obsługa przez internet platforma ekotlownia.pl , rozbudowa o panel domowy, rozbudowa o ciepłomierz z wyświetlaniem wyników na sterze lub www, licznik spalanego paliwa, info o ilości węgla pozostałego w koszu.....

Opublikowano

Przeglądałem stronę firmy ''Prond'' i powiem Iryd RTZ PID całkiem ciekawy ale czy jest solidny ??? czy ktoś obsługuje te sterowniki ??? czy jest to dobra firma ???? Nie znam się zbyt mocno na piecach, sterownikach itp ... dopiero teraz przy okazji wymiany tego osprzętu zaczynam czytać, rozmawiać na te tematy ale o tej firmie nie słyszałem nigdy...

Opublikowano

Mam stycznosc z tymi sterownikami z firmy prond i moge polecic bo sa bardzo solidne. Awaryjnosc praktycznie zerowa

Opublikowano

Widać dobry znajomy bo dobrze Ci podpowiada posłuchaj go i wybierz to co Ci powiedział a napisałeś w swym poście. Będziesz miał spory wydatek jak zakupisz także czujnik pogodowy ale potem sterowanie masz pogodowe pieca i zaworu czterodrożnego, regulujesz tylko krzywą grzewczą by w domu nie była sauna , grzejniki prawie zimne a w domu ciepełko. Posłuchaj go. Aha jak będziesz kupował ten produkt co ma dobry znajomy to poproś w firmie by Ci wgrali odpowiedni program pod palnik jaki posiadasz o mocach palnika np, 20 KW i 25 KW będziesz miał możliwość wyboru mocy palnika, jest to ważne.

Opublikowano

Dzięki robin60 cały czas nurtuje mnie tylko że jak kupie sterownik pluma lub podpowiedziany wyżej iryd (też fajny) to muszę chodzić i pytać czy mają w sklepie sterownik zaworu mieszającego który aby na pewno będzie się dało podłączyć do tych sterowników i czy aby na pewno to będzie działało ...  a wiem że jak kupił bym sterownik techa np st480 lub defro k1p to na miejscu mają sterownik zaworu mieszającego również tej firmy i problemu nie ma żadnego

Opublikowano

a ogólnie dodając to ciężko kupić sterowniki pluma w mojej okolicy w żadnym sklepie nie dostane, w internecie też słabo a jak dzwoniłem bezpośrednio do firmy to odsyłali mnie do moderatora i jeszcze paru innych firm produkujących kotły

Opublikowano

Chyba mylisz nazewnictwo

Do Iryda nie kupujesz dodatkowego sterownika, bo on sam w sobie zarządza zaworem, do płytki Iryda przykręcasz dany napęd zaworu i tyle.

Chcesz wydac więcej - kupujesz np. napęd Afriso (ok.450-460zł) plus zawór afriso

Chcesz wydac mniej kupujesz np. napęd Esbe czy Womix MP-06 (ok.300zł) czy Goshe AVC-05 6Nm (ok.275zł), czy Wita SM4.6 230/6Nm (ok.310zł)

napędy tzw 3punktowe obojętnie czy do zaworu 3d czy 4d

w irydzie wbijasz czas max. otwarcia (do odczytu z instrukcji lub tabliczki napędu) i w zasadzie tyle.

Opublikowano

no chodziło mi o napęd zaworu mieszającego ja wiem że sam iryd ma sterownik zaworu ale do samego zaworu muszę dokupić ten napęd (nazwałem to sterownik sory.. chodziło o to) nie rozumiem jeszcze tych wszystkich fachowych nazw, co do czego i jak heh...

Opublikowano

Chyba kolega Pieklorz rozwiał Twe wątpliwości odnośnie siłownika mieszacza zaworu.

Wiesz nie wiem co mam Ci powiedzieć, generalnie tak firma którą wymieniłeś jest niechętna by sprzedawać swe produkty indywidualnie,dlatego iż zanim producent wyposaży swój piec w automatykę jego produkt spędza w laboratorium PLUM kilka tygodni tam odbywa się palenie w tym piecu i pisanie algorytmu spalania pod konkretny palnik i jego moc. Wiem , że firma ta robi odstępstwa od swej polityki sprzedaje swą automatykę ale nie udziela wsparcia dotyczącego tego czy ich automatyka poprawnie będzie współpracować z piecem nieznanego producenta.

Teraz na swym przykładzie powiem Ci tak producent mojego pieca nie dał do ich laboratorium swego produktu ale podpisał z firma Plum umowę i wyposaża swe produkty w ich automatykę, dlaczego ano dla tego iż stosuje jeden model palnika czyli małą ekoenergię a Plum posiada już opracowany algorytm spalania pod ten palnik i jego różne moce. Efekt automatyka ta wzorowo pracuje i bezproblemowo prowadzi proces spalania w mym piecu. 

Po zakupieniu pieca miałem sterownik dwustanowy , ale szybko poszedłem po rozum do głowy i zmieniłem automatykę na ecomax 800 R3.

Zakupiłem bez pośrednio w Plumie ale określiłem się co do producenta pieca i jaki palnik.

Wiem , że mój producent pieca http://www.narmet.com.pl sprzedaje automatykę Pluma , lecz w jakiej cenie tego nie wiem.

Jeżeli posiadasz palnik ekoenergii i jesteś bardzo zdeterminowany by mieć ecomaxa to zapewne go kupisz. Życzę powodzenia bo naprawdę warto.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.