Bolczaczko Opublikowano 17 Listopada 2016 #1 Opublikowano 17 Listopada 2016 Witam, prosz臋 o ocen臋 schematu kt贸ry my艣l臋 偶e dostosowa艂em do swoich potrzeb. 聽 Czy takie po艂膮czenie bufor贸w jest prawid艂owe? Jak膮 zastosowa膰 艣rednic臋 kr贸膰c贸w? 聽 Instalacja ma by膰 otwarta, czy naczynie 200L wystarczy? Czy jednak mog臋 zastosowa膰 troch臋 mniejsze? 聽 Bufory chc臋 艂adowa膰 wysoko tzn do temp oko艂o 90*C, jaki u偶y膰 do tego sterownik aby chodz膮ca pompa nie wych艂adza艂a przy wygaszaniu bufor贸w? 聽 Pozdrawiam
janpol62 Opublikowano 17 Listopada 2016 #2 Opublikowano 17 Listopada 2016 Nie b臋dzie dobrze dzia艂a膰 tak si臋 nie 艂膮czy dw贸ch zbiornik贸w r贸wnolegle. Niestety nie wiem jak doda膰 grafik臋 aby ci zamie艣ci膰 schemat. Potrzebne jest po艂膮czenie Tichelmana z jednej i z drugiej strony.聽
sambor Opublikowano 17 Listopada 2016 #3 Opublikowano 17 Listopada 2016 Ten uk艂ad jak kolega ju偶 napisa艂 nie b臋dzie dzia艂a艂 . Uk艂ad bufora ma 2 odr臋bne obiegi - obieg kot艂a i obieg odbior贸w. Jak s膮 dwa zbiorniki r贸wnolegle to 艂膮czymy je po przek膮tnej - z jednej strony powr贸t do kot艂a i wyj艣cie ma odbiory a z drugiej wej艣cie z kot艂a i powr贸t z instalacji, inaczej nie na艂adujesz obu zbiornik贸w. Albo zbiorniki po艂膮czone w szereg
Bolczaczko Opublikowano 18 Listopada 2016 Autor #4 Opublikowano 18 Listopada 2016 Dzi臋kuje Panowie za odzew, nie wiem czy poj膮艂em ale nowa wersja wygl膮da tak: 聽 Je偶eli nic nie pomiesza艂em to jest r贸wnolegle, a jak to by wygl膮da艂o szeregowo? 聽 Prosi艂 bym r贸wnie偶 o podpowiedz odno艣nie naczynia oraz sterowania. 聽 Czy warto "zasyfonowa膰" kr贸tki obieg? 聽 Pozdrawiam.
janpol62 Opublikowano 18 Listopada 2016 #5 Opublikowano 18 Listopada 2016 Napisz jak si臋 wk艂ada rysunki to ci podrzuc臋 schemat.
Bolczaczko Opublikowano 18 Listopada 2016 Autor #6 Opublikowano 18 Listopada 2016 Tam gdzie "Napisz"聽 odpowiedz do posta jest "Wi臋cej opcji" nast臋pnie na dole "dodaj pliki" klikasz "przegl膮daj...", wybierasz schemat :) a nast臋pnie "za艂膮cz ten plik" i "Dodaj odpowiedz" Pozdrawiam.
janpol62 Opublikowano 19 Listopada 2016 #7 Opublikowano 19 Listopada 2016 Prosz臋 to obiecany schemat po艂膮czenia r贸wnoleg艂ego dw贸ch zbiornik贸w buforowych. Mo偶na je r贸wnie偶 po艂膮czy膰 w szereg. R贸偶nica b臋dzie taka 偶e b臋dziesz mia艂 wi臋ksze uwarstwienie tzn wi臋ksza r贸偶nice temperatur mi臋dzy zasilaniem a powrotem. 聽I wa偶ne jest przy tym by nie pomyli膰 kr贸膰c贸w.聽
Bolczaczko Opublikowano 20 Listopada 2016 Autor #8 Opublikowano 20 Listopada 2016 Dzi臋ki wielkie! 聽 Czy 艣rednice rur od kot艂a do obydwu zbiornik贸w maj膮 i艣膰 takie same? 聽 Jak膮 wielko艣膰 zbiornika przelewowego do instalacji oko艂o 1400L zastosowa膰? Zbiornik b臋dzie na parterze, a kocio艂 i bufory w piwnicy. 聽 Pozdrawiam.
janpol62 Opublikowano 20 Listopada 2016 #9 Opublikowano 20 Listopada 2016 To trzeba obliczy膰. G臋sto艣膰 wody w temperaturze 15 st C a wi臋c takiej normalnej w piwnicy wynosi 999,0986 kg/m3 a w temperaturze 90 stC a wi臋c maksymalnej jakiej b臋dzie pracowa艂 uk艂ad 965,31kg/m3 Poniewa偶 masa si臋 nie zmienia (pomijamy parowanie bo nieistotne przy tych obliczeniach) To 1400 l w temperaturze 15stC b臋dzie wa偶y艂o 1,4[m3]*999,0986[kg/m3]=1398,74 kg. Jak t膮 mas臋 wody ogrzejesz do 90stC to zajmie ona obj臋to艣膰 = 1398,74[kg]/965,31[kg/m3]=1449,00 A zatem przyrost obj臋to艣ci dla tego z艂adu wyniesie 1449-1400=49 litr贸w. Ka偶dy stary in偶ynier doda jeszcze swoje - powiedzmy 10% 15% na b艂臋dy czyli twoje naczynie musi przyj膮膰 55 litr贸w. I teraz uwaga! Naczynie o pojemno艣ci 55l b臋dzie za ma艂e. musisz mie膰 co艣 na dnie tego naczynia 偶eby uzupe艂nia膰 ubytki od parowania. Moim zdaniem jakie艣 20-25l. i jak Ci c si臋 powi臋kszy pojemno艣膰 o te 55l. to jeszcze nie powinna si臋 wylewa膰 woda przelewem a zatem jego pojemno艣膰 do przelewu t.j. powinna wynosi膰 minimum 80l. Jak si臋 myl臋 w obliczeniach lub merytorycznie niech mnie kto艣 poprawi. 聽A zatem twoje 200l powinno by膰 dobre. Pami臋taj tylko 偶e naczynie 200l samo w sobie troch臋 wazy a jak dowalisz jeszcze 聽150l wody to ci臋偶ar jego b臋dzie taki 偶e trzeba pomy艣le膰 na czym wisi lub na czym stoi!!!! Co do 艣rednic taki uk艂ad robi si臋 po to aby opory hydrauliczne dla pierwszego i drugiego zbiornika by艂y identyczne. B臋d膮 wtedy pracowa艂y jednakowo obci膮偶one. Ale dla zbiornik贸w 500l kr贸膰ce s膮 przewa偶nie 1 1/4cala. Nie wiem jaki masz kocio艂 jakiej mocy. Ale jak do 25kW to wszystko mo偶esz zrobi膰 t膮 艣rednic膮 i b臋dzie git i ti z du偶ym nadmiarem a jak chcesz zmniejszy膰 艣rednice to proponuje rur臋 g艂贸wn膮 zrobi膰 o 艣rednicy o dimencj臋 wi臋ksza ni偶 dolotu do zbiornika Chodzi o to by przekr贸j g艂贸wnej by艂 dwa razy wi臋kszy ni偶 dolot贸w do bufor贸w. Napisz jaki du偶y masz ten kocio艂 tzn jakiej mocy.
Bolczaczko Opublikowano 20 Listopada 2016 Autor #10 Opublikowano 20 Listopada 2016 Kocio艂 b臋dzie MPM Ds 17-19 kw. Naczynie dopiero b臋dzie spawane lub kupione gotowe, wi臋c聽 130 L powinno by膰 ok? Ju偶 si臋 zastanawia艂em czy czasem nie postawi膰 naczynia na "nogi" :D Po zbiorniki jad臋 w poniedzia艂ek, s膮 one po CWU. Tak czy聽 inaczej do ka偶dego b臋d膮 dospawane po dwa kr贸膰ce, je偶eli wlot/wylot fabryczny b臋dzie mniejszy ni偶 1 1/4 to tak偶e przerobi臋, chyba 偶e np 1 cal na instalacj臋 wystarczy ( na odbiory ) ? 聽 Pozdrawiam
janpol62 Opublikowano 20 Listopada 2016 #11 Opublikowano 20 Listopada 2016 Dospawane po dwa kr贸膰ce..... Hm.. A b臋dziesz umia艂 to zrobi膰? Wiesz jaka jest grubo艣膰 艣cianki takich zbiornik贸w? 聽Z ciekawo艣ci sprawd藕 w katalogu. Oczywi艣cie da si臋 to zrobi膰 ale to trzeba zrobi膰 tak by kr贸ciec dospawa膰 do blachy a blach臋 do zbiornika. Sam kr贸ciec dospawa膰 do zbiornika jest bardzo trudno. Bo blacha jest cieniute艅ka. I jeszcze jedno. M贸wisz 偶e chcesz je 艂adowa膰 na 90st C. To b臋dzie wygl膮da艂o tak: 聽 2x500l wody to potrzeba (Q-cp*m*dT) 聽 4180x2x500x(90-20)=292 600 000 J energii czyli 292,6 MJ a to odpowiada 81, 28 kWh energii. Licz膮c dalej 81,28kWh/19kW=4,2h a zatem aby podgrza膰 twoje bufory musisz pali膰 z pe艂na moc膮 4 godziny 17 minut a poniewa偶 kocio艂 w臋glowy potrzebuje troch臋 czasu aby doj艣膰 do tej mocy (zanim si臋 rozpali paliwo) to 5 godzin masz niewyj臋te. Oczywi艣cie zak艂adaj膮c 偶e w tym czasie nie b臋dziesz bra艂 ciep艂a ani na c.o. ani na c.w.u. Zapytam wprost. Bra艂e艣 to pod uwag臋?聽 Uk艂ad 聽z buforami pracuje w rzeczywisto艣ci troch臋 inaczej. Jak widzisz na swoim schemacie w pocz膮tkowym stadium jak uk艂ad jest zimny i wszystkie termostaty czy te偶 zawory tr贸jdrogowe s膮 otwarte woda przelatuje g贸r膮 i do艂em przez bufory aby jak najszybciej zagrza膰 uk艂ad. I dopiero jak si臋 nagrzeje domek i zawory tr贸jdrogowe lub termostaty si臋 przymkn膮 strumie艅 wody a tym samym ciep艂a 聽od kot艂a jest wi臋kszy od strumienia jaki idzie na c.o. i cz臋艣膰 jest kierowana do bufor贸w. Wtedy dopiero si臋 one 艂aduj膮. 聽Tak to b臋dzie u Ciebie dzia艂a艂o. Ale b臋dzie dzia艂a艂o. Mam taki sam uk艂ad z kot艂em Camino i jednym buforem 500l. do tego cwu ale szeregowo z drugim zasobnikiem cwu, kt贸ry jest dogrzewany przez kocio艂 gazowy. Ogrzewanie w c.o. mam pogodowe. Nad ca艂o艣ci膮 piecz臋 sprawuje uk艂ad PLC Wago 750-881 z odpowiednimi modu艂ami. W buforze 2 grza艂ki 聽z kt贸rej jedna jest zasilana z paneli PV. Na razie tylko do pr贸b 聽i do艣wiadcze艅 o ma艂ej mocy 偶eby zobaczy膰 jak to chodzi i o co w tym chodzi.聽
Bolczaczko Opublikowano 20 Listopada 2016 Autor #12 Opublikowano 20 Listopada 2016 Jestem 艣wiadom 偶e nabijanie potrwa, ale przy obecnych temp. tak nabity bufor powinien na troch臋 wystarczy膰. Oblicza艂em 偶e przy -18*c聽 bufor po nabiciu ogrzeje dom przez 12h. Tak偶e w okresie przej艣ciowym to b臋dzie luksus :) 聽 Wi臋kszy kocio艂 w przedziale 21-25 kw to koszt plus 1000 z艂, obecnie remontuje generalnie dom, w艂a艣ciwie mo偶na powiedzie膰 偶e jakoby od stanu surowego go wyka艅czam, takie 1000 z艂 to kupa kasy na inne wydatki. 聽 PLC Wago 750-881 strasznie da艂 by po kieszeni :) 聽 Tak偶e my艣la艂em o grza艂kach, np w drugiej taryfie ale to po pierwszym pe艂noprawnym sezonie grzewczym. 聽 Odno艣nie spawania znajomy "zjad艂 na tym z臋by" tak偶e problemu nie b臋dzie. 聽 Ale za to inna sprawa, sprawdza艂em karty podgrzewaczy reflex i nie posiadaj膮 nierdzewnych, a podgrzewacze z postu powy偶ej rzekomo nierdzewne... 聽 A ile Tobie kolego zajmuje nabicie bufora i na il臋 wystarcza na chwil臋 obecn膮?
janpol62 Opublikowano 20 Listopada 2016 #13 Opublikowano 20 Listopada 2016 Po pierwsze to co Ci napisa艂em to tak dla zrozumienia tematu. Na prawd臋 nie da si臋 uzyska膰 aby ca艂y zbiornik mia艂 聽90 st C. Wcze艣niej zagotuje si臋 woda. Poza tym ka偶dy bufor a raczej uk艂ad ma tzw wsp贸艂czynnik buforowania kt贸ry wynosi w zale偶no艣ci od uk艂adu od 0,75 do 0,9. 聽Po drugie nie uda艂o mi si臋 osi膮gn膮膰 na buforze wi臋cej ni偶 73 stC bo mi szkoda by艂o paliwa. Prze膰wicz臋 to jak b臋d膮 porz膮dne mrozy. W moim uk艂adzie przy buforze o temperaturze u g贸ry bufora 60 stC i 50 na dole mog臋 grza膰 jeszcze dodatkowo oko艂o 3 godzin przy temperaturze zewn臋trznej 聽9 st C. pob贸r mam wtedy oko艂o 2,8 kW ciep艂a i schodz臋 do 35 st C.聽 U mnie jest troche inaczej bo ja moje c.o. mam odizolowane od obiegu kot艂a wymiennikiem p艂ytowym. W uk艂adzie kot艂a mam drugi 聽bufor o pojemno艣ci 120l On mi jest potrzebny do stabilizacji temperatury obiegu kot艂owego i jest zabezpieczeniem na wypadek zagotowania wody. Dobra艂em pojemno艣膰 tak by ilo艣膰 ciep艂a w paliwie przy normalnym za艂adunku jak si臋 zagotuje woda by艂a "spo偶ytkowana" na odparowanie jej. Dzi臋ki temu kocio艂 nie przegrzewa si臋 i nie trafi go szlag. Zeby by艂o 艣mieszniej przetestowa艂em to ju偶 w drugim tygodniu. 聽Spali艂a si臋 pompa, ja by艂em padni臋ty poszed艂em spa膰 no i zagotowa艂a si臋 woda. Poza para w kot艂owni i wod膮 na posadzce nic si臋 nie sta艂o. Gdybym nie mia艂 tego bufora a w uk艂adzie by艂o tylko tyle wody ile w kotle plus kr贸tki obieg z wymiennikiem jakie艣 10l woda by sie szybko wygotowa艂a reszta ciep艂a z paleniska posz艂a by w kocio艂. O konsekwencjach lepiej nie my艣le膰.聽
janpol62 Opublikowano 20 Listopada 2016 #14 Opublikowano 20 Listopada 2016 Mo偶e to nie jest jasne co napisa艂em. Przesy艂am screenshoota z mojego panelu do kot艂owni. B臋dziesz mia艂 lepszy ogl膮d co i jak. To jest aktualna sytuacja z kot艂owni. Jak widac Pali si臋 :)
Bolczaczko Opublikowano 20 Listopada 2016 Autor #15 Opublikowano 20 Listopada 2016 Wielu u偶ytkownik贸w deklaruje nabijanie bufora do temp 95*C a nawet par臋 stopni wi臋cej, lecz w uk艂adzie zamkni臋tym. Ja my艣l臋 偶e przy otwartym 90*C jest jak najbardziej realne. Oczywi艣cie na samej g贸rze zbiornika, lecz my艣l臋 偶e przy d艂u偶szym nabijaniu na granicy 90-95*C mo偶na zej艣膰 z t膮 temp do 3/4 zbiornika. Odno艣nie "szkoda paliwa" przecie偶 magazynujesz to w buforze, nast臋pnie wykorzystasz ;) 聽 Twoja instalacja jest do艣膰 skomplikowana, u mnie planuje bardziej 艂opatologicznie :) 聽 Instalacja grzejnikowa czy pod艂oga?
janpol62 Opublikowano 20 Listopada 2016 #16 Opublikowano 20 Listopada 2016 Grzejnikowa. Co do deklarowanych 95 st. D艂ugo palisz kot艂em w臋glowym? Powiedz kiedy ostatni raz mia艂e艣 95 st C na kotle? A co do oszcz臋dzania. aby zagrza膰 do 95 st C musia艂bym za艂adowa膰 wi臋cej w臋gla ni偶 to jest potrzebne obecnie i bardziej otworzy膰 szyberek. W takim przypadku strumie艅 spalin b臋dzie wi臋kszy i o wy偶szej temperaturze. Dalej uwa偶asz 偶e zu偶ycie jest takie samo? A m贸j uk艂ad nie jest bardziej skomplikowany ni偶 si臋 wydaje czy ten Tw贸j. Jest dodany obieg kot艂owy i oddzielony wymiennikiem od uk艂adu c.o. Jest to zrobione z prozaicznego powodu 聽W uk艂adzie c.o. mam kocio艂 gazowy kt贸ry mog臋 w ka偶dej chwili odpali膰 a on wymaga minimalnego ci艣nienia oko艂o 0.1 MPa aby prawid艂owo dzia艂a艂. Niestety uk艂ad otwarty nie zapewnia艂 takiego ci艣nienia i musia艂em te dwa obiegi rozdzieli膰.聽
janpol62 Opublikowano 20 Listopada 2016 #17 Opublikowano 20 Listopada 2016 A teraz sytuacja w kot艂owni wygl膮da tak. Czas u g贸ry jest real dane te偶.
byry007 Opublikowano 20 Listopada 2016 #18 Opublikowano 20 Listopada 2016 Ja mam bufor 1000l piec akurat 30 kw bo mailem pali膰 drewnem pierwszy i drugi sezon pali艂em trzeci brykietem i teraz tez drewnem , dla mnie 95 C bez problemu po ca艂o艣ci . Mam pod艂ogoweke po ca艂o艣ci w zim臋 pale raz na 24 h czyli rozpalam wieczorem pali si臋 4 h ga艣nie w piecu i trzyma do nast臋pnego dnia wieczora C O i CWU jak jest plus 6 C na zewn膮trz to wytrzymuje do 48 h ale wy艂adowany do 25 C jak nie ni偶ej ca艂y. Mam uk艂ad otwarty .
Bolczaczko Opublikowano 20 Listopada 2016 Autor #19 Opublikowano 20 Listopada 2016 Ca艂e 偶ycie :) Akurat, gdzie obecnie mieszkam instalacja jest wysokotemperaturowa, wi臋c zdarza艂o si臋 90. ( ale to ekstremum ) W remontowanym domu grzejniki dobieram na 45/35/20 Przy odpowiednio du偶ym wymienniku w kotle, spaliny nie b臋d膮 takie ekstremalne. 聽 Spala膰 mam zamiar drewno sezonowane, ale to na drugi sezon grzewczy, pierwszy w臋giel. 聽 byry007 dwa dni bez wizyty w kot艂owni, ca艂kiem przyzwoicie ! :) Jaka izolacja budynku?
janpol62 Opublikowano 20 Listopada 2016 #20 Opublikowano 20 Listopada 2016 Ja mam bufor 1000l piec akurat 30 kw bo mailem pali膰 drewnem pierwszy i drugi sezon pali艂em trzeci brykietem i teraz tez drewnem , dla mnie 95 C bez problemu po ca艂o艣ci . Mam pod艂ogoweke po ca艂o艣ci w zim臋 pale raz na 24 h czyli rozpalam wieczorem pali si臋 4 h ga艣nie w piecu i trzyma do nast臋pnego dnia wieczora C O i CWU jak jest plus 6 C na zewn膮trz to wytrzymuje do 48 h ale wy艂adowany do 25 C jak nie ni偶ej ca艂y. Mam uk艂ad otwarty . A jaki masz metra偶 i jakie docieplenie?聽
byry007 Opublikowano 20 Listopada 2016 #21 Opublikowano 20 Listopada 2016 95 m2 do ogrzania, pod艂oga 16 cm 艣ciana 15 grafit strop 20 ale s膮 ludzie kt贸rzy maj膮 mniej ocieplenia a bufor trzyma im lepiej co艣 u mnie jest co艣 jeszcze nie tak, przy grzejnkach chyba bym si臋 nie skusi艂 na bufor i pali膰 co dzie艅, chyba 偶e chodzi Ci o palenie wracasz z pracy palisz grzejesz dom grzejesz bufor ga艣nie w piecu wieczorem i Ci z bufora leci do rana ale trzeba pilnowa膰 tego .
Bolczaczko Opublikowano 20 Listopada 2016 Autor #22 Opublikowano 20 Listopada 2016 Ja na chwil臋 obecn膮 na stropodachu mam 38cm a w najni偶szym 18, do tego dojdzie oko艂o 10 cm we艂ny przy podwieszanych sufitach, na 艣ciany 20 grafit. Parter 110m2 i piwnica ogrzewana te偶 110m2. Ale w piwnicy niestety pod艂oga nie ocieplana (dom z lat 90 ).聽 Jak w okresie przejsciowym b臋de pali膰 raz na dwa trzy dni to b臋dzie elegancko :) 聽 Dzi臋ki za pomoc 聽 Pozdrawiam
janpol62 Opublikowano 20 Listopada 2016 #23 Opublikowano 20 Listopada 2016 Troch臋 mu przy艂o偶y艂em na noc t.j. 9kg z orzecha Bogdanki. Po 2 godzinach wygl膮da sytuacja tak: Temperatura na zasilaniu jest troch臋 ni偶sza bo jest ju偶 obni偶enie nocne.
Bolczaczko Opublikowano 21 Listopada 2016 Autor #24 Opublikowano 21 Listopada 2016 Jak 艂adnie r贸wniutko nabity :D
Go艣膰 Digitrax Opublikowano 21 Listopada 2016 #25 Opublikowano 21 Listopada 2016 A uk艂ad przekombinowany. Dwa bufory i wymiennik ciep艂a ... Mo偶na taniej i skuteczniej ale jak kto艣 ma taka wizj臋 to co nam do tego.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zosta艂o zablokowane.