Przemo71 Opublikowano 11 Listopada 2016 #1 Opublikowano 11 Listopada 2016 Witam. Posiadam kocioł jak w temacie plus sterownik FM-50. Użytkowałem go już 3 sezony ale teraz zaczął szwankować jest albo z ciepło albo z zimno. Przeprowadzałem kilka testów i jedna rzecz mnie nurtuje jak powinny być ustawione pokrętła na kotle. Otwarte czy zamknięte a może to nie ma znaczenia ? Jak przekręcę w lewo czyli zamknę to palnik gaśnie jak w prawo to działa bez przerwy. Ma ktoś pomysł jak to ogarnąć
zybie2 Opublikowano 11 Listopada 2016 #2 Opublikowano 11 Listopada 2016 Oczywiście Kolego na kotle pokrętło ustawione na max czyli w prawo do końca. Całą regulację przeprowadzasz na sterowniku FM 50.
Przemo71 Opublikowano 11 Listopada 2016 Autor #3 Opublikowano 11 Listopada 2016 Dzięki pozdrawiam ...
dobroslaw0 Opublikowano 12 Listopada 2016 #4 Opublikowano 12 Listopada 2016 Jeśli fm 50 masz na kotle to sterujesz z krzywej grzewczej, jeśli w pokoju to masz krzywą plus czujnik pokojowy http://dedietrich.pl/Media/Biblioteka-dokumentow/Instrukcje/Instrukcje-techniczne-i-instalacyjne/Regulacja/Pozostale sciągasz fm 50 temperatura zewnetrzna ochrony przed zamarżni,eciem ustawiasz na -8 jeśli chcesz by bardziej reagował ci czujnik pokojowy zwiększ z 3 na 5 do 8 maksymalna temp na grzejniki czyli pewnie ob A daj 60-65 krzywa 1,3 do 1,5 jeśli masz podłogówkę ob B daj 45-50 krzywa 0,8 do 1,0
Przemo71 Opublikowano 6 Stycznia 2017 Autor #5 Opublikowano 6 Stycznia 2017 Witam. I znowu kłopoty (przy pierwszych mrozach poniżej -5) kocioł nie reaguje na czujnik pokojowy FM50. Przy ustawieniu temp. pokojowej 23 stopnie rozbujał temperaturę w domu do 29 st. Mam podłogówkę i grzejniki. Mam następujące ustawienia na sterowniku: parametr 3 - 1,5 parametr 4 - 0,5 (na tyle zmniejszyłem bo zgodnie z poradą dobrosław0 było 8 ale mimo to nie ma reakcji kotła :( parametr 5 - 75 parametr 6 - 45 parametr 7 - 1B parametr 8 - 10 parametr 9 - 1 parametr 10 - 6,0 parametr 11 - -3 parametr 12 - 1 I tak to wygląda a kocioł szaleje. Czy ktoś pomoże ???
zybie2 Opublikowano 6 Stycznia 2017 #6 Opublikowano 6 Stycznia 2017 Kolego gdzie masz zamontowany czujnik pokojowy, tam gdzie podłogówka czy grzejniki.
dobroslaw0 Opublikowano 7 Stycznia 2017 #7 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Niestety przy mrozach poniżej -8 piec nie słucha termostatu i chodzi z krzywą grzewczą parametr 11 czyli ochrona przed zamrożeniem ustaw na minimum czyli minus 8 niżej się nie da, czyli od -8 wzwyż słucha termostatu poniżej idzie z krzywej grzewczej, czyli zmniejsz parametry p3 krzywa dla obw A daj np z 1,5 na 1,3 lub 1,2 , krzywa na podłogówke (jeśli czujnik wisi nad podłogówka ) tez możesz sprubować zmniejszyć nm na 0,5 ,inaczej nie wyregulujesz, maks temp na grzejniki czyli p5 ustaw np na 60 czy 65, p6 czyli podłogówka maks 40-50. Ten typ tak ma nic nie zdziałasz.
Przemo71 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Autor #8 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Dobroslaw0 dzięki za podpowiedź rzeczywiście ten typ tak ma ale właśnie dlatego może warto się go pozbyć (bo nie jest zbyt komfortowy). Jesteś jak widzę obyty w temacie może udziel mi rady czy warto zmieniać ten sterownik ??? Jak tak to na jaki ??? I jakie przeróbki trzeba zrobić podczas podłączenia nowego sterownika ? Tak szczerze to krzywej grzewczej mam dość ... Do zybie2 czujnik mam tam gdzie podłogówka.
zybie2 Opublikowano 9 Stycznia 2017 #9 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Kolego parametr 7 zmień z 1B na 0B, wyłączenie adaptacji krzywej grzewczej przez sterownik ograniczy szaleństwa w ogrzewaniu podłogówki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.