Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Skzp 02

dan999007

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W domu mamsz temp 23,7 stopni? i dogrzewasz to 38 stopniami ? (przypuszczam ze to grzejniki bo na podlogowce to bys musial miec okna otwarte)

dlaczego dT na pwrocie to prawie 6 stopni ?

Jezeli masz tak docieplony dom, ze z 38 masz w domu prawie 24 stopnie to musisz miec male straty. na zewnatrz tez teraz jest sporo na plusie.

Co do spalania ja grzeje dom na 22 stopnie gdybym podciagnal temp. do 24 mysle ze tez spalanie mialbym w granichac 15-17 kg/doba a mam 128 m2

Opublikowano

Dom stary rodziców nie ocieplony. Grzejniki żeliwne bez głowic. Cholera wie o co chodzi?

Opublikowano

Powyżej jest schemat rodziców instalacji a poniżej mojej. Pomagam rodzicom w opanowaniu pieca bo jest to ich pierwszy sezon na nowym piecu. Ja u siebie wystartuje z tym Skzp 02 dopiero od grudnia.

post-67855-0-56437700-1479495725_thumb.jpg

post-67855-0-91385600-1479495857_thumb.jpg

Opublikowano

Dom rodziców. Kocioł malina 15kw dom między 80 a 90 metrów. Modulacja ustawiona na 60% powietrze 3-27 podajnik 15/h kaloryczność węgla 19 kj ekogroszek czeski.

Opublikowano

Dan spalanie mas takie bo za wysoką temp na zasilaniu grzejników. Powiem ze w taka pogodę zawór 4D mam otwarty na 15% pompka CWU wyłączona a i tak na dom idzie temp wyższa niż wyliczył sterownik ok 1,5 C (wynik ograniczenia 4D do 15% od dołu właśnie).

SKZP ma tę właściwość że steruje gł temp kotła. do sterowania temp w domu musiałbyś mieć siłownik. tzn SKZP zadbałby żeby zawór 3D odpowiednio się otwierał by uzuskać wpisaną temp pokojową

Jeśli nie masz siłownika zaworu to ciężko będzie tobie sterować temp w domu, tylko ręcznie...

Ale mam pomysł czujnik temp pokojowy można przełożyć na zewnątrz. Wtedy SKZP steruje kotłem według krzywej grzewczej (możesz sobie wybrać chyba z 5-ciu). Wygląda to w ten sposób że pogodówka - czujnik od temp zew. 10 w dół podnosi temp kotła. Ma to znaczenie że jeśli ustawisz na stałe zawór 3D to temp na grzejniki będzie się automatycznie podnosić jeśli wzrośnie temp kotła.

Opublikowano

Siłownik zaworu 3d mam ale jak był podłączony to wszystko tak szalało że brak słów.

Opublikowano

Tu chodzi o to że jak piec osiągał żądaną temp. to nagle otworzył zawór na maksa i piec dostawał strzała zimnego powrotu. Szczerze to najlepsze wykresy piec miał jak pompę cwu miałem podłączoną pod cyrkulacje i chodziła non stop. Ale wtedy spalanie wzrastało.

Opublikowano

To dlaczego u mnie zawór się nie otwiera po osiągnięciu przez kocioł zadanej temp.Coś nie tak w ustawieniach.Daj mi wszystkie ustawienia na PW,najlepiej zdjęcia ekranów,spróbuję pomóc

Opublikowano

Konopka ja wiem że zawór z słownikiem wymaga pracy skzp....

Ale szczerze czy to jest potrzebne.

Dan ma inst jaką ma...ale czy ten siłownik jest potrzebny?

Ja odłącxyłem zawór reguluje jak zrobi się zimno i tyle...

Opublikowano

Jeżeli ktoś założył mieszacz to w określonym celu,nie sądzę by dla ozdoby.Dlatego jeśli jest niech reguluje, dlaczego nie automatycznie?Przecież na chwilę obecną wystarczy na grzejniki 30 kilka st, a tyle trudno utrzymać na piecu nie mówiąc o skutkach ubocznych

Opublikowano

Masz rację ja mam mały problem bo mam jeden zawór 3d i założony tak aby chronił powrót a na zailanie zawsze idzie woda o temp jak na kotle.

Dla próby zamienie zawór tak bym mógł regulować temp na grzejnikach ale i tu pytanie....

Uważasz że to dobre dla pieca....a jak sądzisz ze spalaniem będzie.

Czy jak chce podmienic ten zawor moge dac stop na ster spóścic 80% wody podmienic naposcic wody i wystartowac ster?

Opublikowano

Jeżeli myślisz  tak przerobić zrób może tak.Teplomix będzie trzymał temp.powrotu powyżej 55st a regulację temp. zasilania będziesz miał na 3d.Ewentualnie mniejszym kosztem zamiast Teplomixa można dać zwykły zawór kulowy powyżej pompy kotłowej i ustawić ręcznie 

post-22550-0-52165000-1479751894_thumb.png

post-22550-0-31572600-1479752124_thumb.png

Opublikowano

Kurcze nie mam juz mozliwości dołozenia kolejnej pompy jedyna opcja to wykorzystanie krótkiego obiegu do cwu.

Czy to cos da

post-67229-0-49639300-1479752882_thumb.jpg

Opublikowano

Da da ! :)

ja mam wlasnie podobnie tyle ze zamiast zaworu 3D mam zawor 4D

Masz tak jak ja 2 wyjscia cieplej ale juz 1 powrot i ten powrot laczy sie z powrotem z CWU i z instalacji

Gdy wlaczysz na stale pompke CWU to woda bedzie ciagle sie mieszac z powrotem z instalacji i juz mamy w prosty sposob zabepieczony powrot 

Wiem co pisze bo u mnie wlasnie tak dziala moge rozkrecic zawor 4d nawet do 8/10 i powrot mi nie spadnie poznizej 58 stopni 

Wystarczy ze pompka CWU bedzie chodzic nawet na najnizszym biegu

Jak cos to pytaj bo u mnie to dziala. Duzo o tym czytalem i to jest wlasnie jeden ze sposobow ochrony powrotu kotla i wystarczy do tego pompka kotlowa ( w naszym przypadku bedzie nie pompka CWU)

post-62909-0-04752900-1479753638_thumb.jpg

Opublikowano

załącz pompę cwu na stałe tak mam,a w mieszaczu wystarczy obrócić głowicę.Ale,ale ,jeśli masz w tej chwili 3d do ochrony powrotu,to pompa jest nie tam gdzie powinna

Opublikowano

Jak wlaczy pompke CWU to chyba bedzie mogl nawet rozkrecic zawor 3D na maxa bo to goraca krazaca woda na obiegu CWU bedzie mieszac sie z chlodna woda z powrotu, 

Pytanie tylko jak zawor 3D jest ustawiony czy miesza wode na uklad grzewczy czy na powrot? Jezeli na uklad to wlasciwie juz mamy po problemie bo zawor 3D bedzie sterowal temp. na uklad i mozemy ustawic ile sie nam podoba np. 35 stopni a powrot czy bedzie mial 50, czy 40 stopni to i tak zmiesza sie z woda kotlowa tloczona przez pompke CWU

Przy takim ustawieniu na pewno trzeba bedzie troche poczekac az Bojelr osiagnie temp. kotla wtedy przestanie ochladzac wode i zacznie wtedy krazyc woda z temp. wody na kotle.

Opublikowano

W/g schematu jest zamontowany na regulację obiegu c.o. sądząc po pompie ,choć kol. KBkalwi twierdzi że chroni powrót.Zależy jak ustawiona głowica,ale tak czy tak pompa ciągnie wodę na obieg c.o.

Opublikowano

No cóż jak włączysz pompę cwu zostaje ci potestować. W najgorszym,wypadku jezeli,to,ochrona kotła to kręcisz tak aby jak najmniej puszczal cieplej na powrót i zobaczymy ile pójdzie na układ. O powrót i tak nie będziesz musial,sie,martwic.

Opublikowano

Zawór jest przed pompą.

Gdy do maxa otworzę cała woda idzie na układ.

Gdy zamkne pompa mieli w miejscu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.