dan999007 Opublikowano 9 Listopada 2016 #1 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Witam wszystkich. Mam problem z kotłem malina 15kw ze sterownikiem Skzp 02. Dom rodziców nie ocieplony,gruba instalacja, grzejniki żeliwne bez regulatorów. Dom między 80 a 90 metrów. Kupiłem na początek czeski eko, ja pale takim 4 rok u siebie. Gdy ustawiłem na interwałowy było ok tylko może spalanie duże? 27kg na dobę. Zamotowałem wszystkie czujniki czyli: mieszacza,powrotu,pogodowy,pokojowy plus siłownik na zawór 3d i ustawiłem na pracę automatyczną. No i jest problem. Mianowicie w pokoju temp spada, ustawiona na 21.5 a jest 19.5 temp na kotle ustawiona na 50 a jest między 39 a 46. Temp mieszacza 32 powrotu 29. Węgiel nie dopalony. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astan67 Opublikowano 9 Listopada 2016 #2 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Na początek dodaj powietrza. Po kilku godzinach powinno się ustabilzowac. Temp na 3D jest niska bo Kocioł nie osiąga pełnej sprawności Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan999007 Opublikowano 9 Listopada 2016 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Powietrze jest ustawione na 55%. Czyli że za mało? Kupiłem taki sterownik dla siebie ale szczerze mam obawy go podłączyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KBkalwi Opublikowano 9 Listopada 2016 #4 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Mam kocioł Malina 25kW. Ten sterownik jest rewelacyjny. Mimo iż mam małe problemy z nastawą aby spalAnie zmalało...postaram się pomóc. Daj ustawienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan999007 Opublikowano 9 Listopada 2016 Autor #5 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Moc kotła ustawiłem na 12kw podajnik na 11.5 kg/h podawanie w auto 7s powietrze 85% temp na dom ustawiona na 21.5 temp kotła ustawiona na 55. Dzięki za zainteresowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KBkalwi Opublikowano 9 Listopada 2016 #6 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Potencjał na 15 kg jak nie sprawdzałeś załóż 15. Moc kotła 15kw Ja palę groszkiem polskim i mam dmuchawę 3-25%. Nie koksuje Ci przy takim nadmuchu. A jaka masz kaloryczność opału i wartość wpisaną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan999007 Opublikowano 9 Listopada 2016 Autor #7 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Kaloryczność wpisałem 19.5 zwiększyłem nadmuch i coś tam temp idzie w górę. Rodzice mieszkają dom obok i tak za bardzo nie mam możliwości aby tam chodzić co po chwile. Szkoda że nie ma możliwości podłączenia pod internet sterownika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KBkalwi Opublikowano 9 Listopada 2016 #8 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Na początek dodaj powietrza. Po kilku godzinach powinno się ustabilzowac. Temp na 3D jest niska bo Kocioł nie osiąga pełnej sprawności Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Nadmuch 85% to huragan....Kocioł przejdzie w czuwanie a to nie jest korzystne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaudiusz3 Opublikowano 9 Listopada 2016 #9 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 witam kolegów https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/19964-sterownik-kotla-skzp-02/page-79 tu jest dużo opisane ,dużo dobrych rad ,miłej lektury . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekd Opublikowano 10 Listopada 2016 #10 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Dań. SCHEMAT I STALACJI PROSZE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan999007 Opublikowano 10 Listopada 2016 Autor #11 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Jak się tutaj dodaje zdjęcia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekd Opublikowano 10 Listopada 2016 #12 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Nie zdjecia bo to nic nie widac SCHEMAT KRESKOWY . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wadus Opublikowano 10 Listopada 2016 #13 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Jak na forum chcesz dodac zdjecia to gdy piszesz posta wybierz w dolnym prawym rogu "wiecej opcji" pojawi sie nowe okno i tam bedzie mozna zalaczac pliki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan999007 Opublikowano 10 Listopada 2016 Autor #14 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Schemat ciężko mi narysować bo trochę się nie znam. Może popołudniu spróbuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan999007 Opublikowano 10 Listopada 2016 Autor #15 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Schemat wygląda tak. Piec w auto osiąga co najwyżej 48 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KBkalwi Opublikowano 10 Listopada 2016 #16 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Podawanie w auto 5s, wiatr 12-31% i zmniejsz kaloryczność opału. Najpierw opanuj dochodzenie do zadanej a potem podziałasz ze spalaniem. Pompę na bojler na którym masz biegu? A zaw3djak ustawiony Nie rozumniem jednego! Mówosz że kocioł nie osiąga zadanej a wykres wskazuje iz modulacja spada do 0....??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan999007 Opublikowano 10 Listopada 2016 Autor #17 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Pompę mam na pierwszym biegu. Zawór 3d to siłownik steruje i jest różnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KBkalwi Opublikowano 10 Listopada 2016 #18 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Daj na 2 bieg aby dT była niższa i wprowadz zmiany i obserwuj. A kopczyk jakiej wys? A popiół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan999007 Opublikowano 10 Listopada 2016 Autor #19 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Kopczyk jest trochę mały chyba? Nie jest w dole ale średnica płomienia jak na taki palnik mógłby być większy. Wokół dużo szlaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan999007 Opublikowano 10 Listopada 2016 Autor #20 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 U siebie mam piec viadrus u22 sterownik argon 2. Pale czeskim i jestem zadowolony. Kiedyś testowałem iryd pid ale go sprzedałem. Teraz jak rodzice kupili maline z Skzp 02 to się najaralem i tez go kupiłem. Ale mam obawy przed montażem. Jeszcze chce kupić siłownik do 3d afriso ale nie wiem czy ma sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KBkalwi Opublikowano 10 Listopada 2016 #21 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Sterownik ten jest rewelacyjny. Ale musisz go wyczuc. Uważam ,ze dajesz za dużo wiatru. Zmniejsz kaloryczność i siłe nadmuchu....to Ci daje spieki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan999007 Opublikowano 10 Listopada 2016 Autor #22 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Zmniejszyłem podawanie do 5s nadmuch 12-31% odłączyłem czujnik pogodowy i wyłączyłem czujnik pokojowy i efekty są takie. Dziękuję bardzo za porady bo były cenne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KBkalwi Opublikowano 11 Listopada 2016 #23 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Dan a jak wygląda spalanie? Uważam iż powinieneś dążyć do pracy w jednostanie tzn aby piev chodził cały czas i ta żółta linia była jak najpeostsza. Powiem szczerze z dozą zwątpienia podchodze do jednostanowego palenia ale wciąż obserwuje. U mnie póki co 22.9kg. Ogrzewam dom 240mkw. Dużo ale obserwuje Wydłuż modulacje do 40min i max moc np do 70%. I zobacz czy modulacja zacznie byc bardziej płynna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan999007 Opublikowano 11 Listopada 2016 Autor #24 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Spalanie ciężko określić. Myślę że około 25kg. Jak wydłużyć tą modulacje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KBkalwi Opublikowano 11 Listopada 2016 #25 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Wchodzisz w pierwsze okno -ustawienia-modulacja i przekroczenie temp oraz max modulacka 60-70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.