kwiatek1 Opublikowano 8 Listopada 2016 #1 Opublikowano 8 Listopada 2016 Witam! Nie mogę dojść do ładu z kotłem Defro Komfort Eko 20KW. Ustawienia: Praca: podawanie - 5s przerwa - 30s wentylator 20% Podtrzymanie: podawanie - 10s przerwa - 10 minut wentylator - 30s co 30 minut Groszek: Eko-Prometeusz z PW-D. Piec pali czystym, jasnożółtym płomieniem, szybko osiąga wyznaczoną temperaturę (65st) ale po dniu pracy węgiel spieka się na brzegach paleniska, a spiek sięga głęboko na jakieś 5cm w retortę. Usuwam te spieki regularnie, bez usuwania efekt jest taki, że palenisko się pomniejsza i po jakimś czasie zrzuca niedopalony groszek. Zmniejszenie nadmuchu powoduje gorsze dochodzenie do temperatury zadanej i nie dopalanie węgla. Będę wdzięczny za każdą radę, próbowałem już różnych ustawień. Spieki pozostają bez zmian...
noogi Opublikowano 9 Listopada 2016 #2 Opublikowano 9 Listopada 2016 Też mam te spieki, węgiel ok 27MJ, próbowałem również marketowego brunatnego ale spieki tez powstawały chociaż mniejsze. Jak pojawi się niedopalony węgiel, to zwiększ ilość powietrza - zwiększy to spieki ale jak nie będziesz ruszał paleniska, to retorta wypchnie te spieki na zewnątrz. Oczywiście o książkowym stożku paleniska nie ma co marzyć - trochę pochodzi i już kalafiory dookoła. Tak ustawiłem piec aby nie było niedopałów a spieki same wychodzą z retorty.
kwiatek1 Opublikowano 10 Listopada 2016 Autor #3 Opublikowano 10 Listopada 2016 OK, dzięki. Spróbuję, chociaż dotychczas po dłuższym czasie bez ruszania paleniska spieki robiły się na tyle twarde i rozległe, że zupełnie blokowały. Pytanie o klapkę na drzwiczkach od dopływu powietrza poza wentylatorem. Powinna być uchylona czy lepiej zamknąć zupełnie?
noogi Opublikowano 13 Listopada 2016 #5 Opublikowano 13 Listopada 2016 Tak u mnie wygląda palenisko po 24h od strącenia spieków:
kucharz214 Opublikowano 13 Listopada 2016 #6 Opublikowano 13 Listopada 2016 Jakich sterowników używacie?? Jakiego oprogramowania?? Ja zauważyłem u siebie, że wraz ze zmianą oprogramowania tryb palenia bez PID też jest poprawiany. Najpierw miałem K1 tragedia nie można było dojść do ładu składu. Potem K1P już niebo lepiej. A ostatnio zaktualizowałem do K1P v.3 i w związku z uszkodzeniem czujnika temperatury spalin miałem okazje palić bez PID. (48 godzin) Szczerze wybrałem na czuja ustawienia paliło się elegancko aż się zastanawiałem czy lepiej palić bez czy z PID. Różnice które zauważyłem 1. cieplejszy komin. 2. trochę więcej brudu się w kotle osadza. ( mam DUO)
noogi Opublikowano 13 Listopada 2016 #7 Opublikowano 13 Listopada 2016 Ja mam K1Pv4 z softem v 3.2.2 Nie wiem jak inne wersje, ale ten soft ma dużo uciążliwych bug'ów. Musiałem wyłączyć funkcję ochrony powrotu, bo ciągle wachlował zaworem a ochrona powrotu poprzez podniesienie temperatury na kotle działa w sposób naturalny. Do tego występują od czasu do czasu kalibracje (?) zaworu - otwiera go na maksa a potem zamyka w 5% skokach przez długi czas, na domiar złego każde grzebnięcie ustawień zaworu powoduje to zachowanie - na dom idzie temperatura kotła - idiotyzm! Zgłaszałem to do TECHa ale nawet nie raczyli odpowiedzieć, niech napiszą chociaż abym im głowy nie zawracał jeśli mają to gdzieś.... Może za dużo oczekuję od oprogramowania - to tylko piec...
marvin83 Opublikowano 14 Listopada 2016 #8 Opublikowano 14 Listopada 2016 Właśnie też mam k1pv4 tylko pz i też uważam że ta kalibracja siłownika zaworu jest zupełnie niepotrzebna. A co do spieków to też walcze z nimi przez już ponad miesiąc od zamontowania kotła.
noogi Opublikowano 14 Listopada 2016 #9 Opublikowano 14 Listopada 2016 Widocznie ten typ tak ma - w każdym razie retorta potrafi te spieki wypchnąć do góry.
kwiatek1 Opublikowano 14 Listopada 2016 Autor #10 Opublikowano 14 Listopada 2016 U mnie to wygląda mniej więcej tak samo jak na Twoim zdjęciu. Rzeczywiście chyba pora przestać się tym przejmować. Pali się ładnie, tylko spieki szybko zajmują miejsce w popielniku. Powoli zaczynam żałować zakupu Defro. Namówił mnie instalator. U znajomych widzę dużo tańsze piece, które lepiej sobie radzą ze spalaniem, a w popielniku jest w zasadzie pył...
noogi Opublikowano 17 Listopada 2016 #12 Opublikowano 17 Listopada 2016 Przełączyłem na pracę dwustanową - nie ma kalafiorów, poobserwuję jak spalanie i trzeba trochę podkalibrować..
nowicjuszka1 Opublikowano 19 Listopada 2016 #13 Opublikowano 19 Listopada 2016 RATUNKUUUUUUUUUUUUUUU POMOCYYYYYYYYYYYYYYYY!!!!!!!!!!!!!!!!! W poniedziałek wymieniono mi kocioł z poczciwego ZĘBCA na Defro komfort Eko Duo PZ 20kw no i nie śpię po nocach bo czas spędzam w piwnicy próbując dogadać się kotłem. Przez 5 dni spalił około 300kg ekogroszu, Nie mogę uzyskać zadanej temp. więc piec się wyłącza i piszczy. Próbowałam na pid i to samo, zadałam ustawienia fabryczne i to samo.Jedynie jak zamknę dopływ( czy tam odpływ) na grzejniki to temp. rośnie ale w domu zimno, żeby dogrzać dom zaczęłam palić na górnym ruszcie tradycyjnie i jest temp. Nie oto mi chodziło przy tej inwestycji. Czy ktoś mi pomoże? nie wiem jak prawidłowo ustawić parametry, groszek mam z Wesołej, więc chyba dobry
kucharz214 Opublikowano 20 Listopada 2016 #14 Opublikowano 20 Listopada 2016 Jaki sterownik? Jeśli jest opcja alarmu temp. Zmien czas na 0 to przestanie sie wyłączać. A dalej opisz dom , docieplenie, instalacja jakieś fotki.
nowicjuszka1 Opublikowano 20 Listopada 2016 #15 Opublikowano 20 Listopada 2016 sterownik K1Pv4 PZ dom stary ceglany, nieocieplony(jeszcze) pow.160m2 praca parametry: podawanie 5s przerwa 60s nadmuch 24% podtrzymanie podawanie 3s przerwa 15min nadmuch 10s/7min temperatura zadana na kotle 65 stopni osiągnął 45 i po 3 godz. wyłączył się ale tak miałam ustawiony alarm, teraz dałam na ). Dzięki za pomoc, walczę dalej. Grzejniki nowe panelowe instalacja w miedzi
nowicjuszka1 Opublikowano 20 Listopada 2016 #16 Opublikowano 20 Listopada 2016 alarm temp. ustawiłam na 0 i zobaczymy przepływ na kaloryfer czy jak to sie zwie dałam na 4
nowicjuszka1 Opublikowano 20 Listopada 2016 #17 Opublikowano 20 Listopada 2016 temp. spadła z 47 na 46 zmniejszyłam czas podawania na 4s i nadmuch na 20% zobaczymy
Snoopi21898 Opublikowano 20 Listopada 2016 #18 Opublikowano 20 Listopada 2016 Skrócić przerwę jak nie dochodzi do zadanej spróbuj 5 podawanie 30 przerwy jak nie przepala i kopci to nadmuch do góry jak spieka to w dół za mała moc palnika jak nie dochodzi
nowicjuszka1 Opublikowano 20 Listopada 2016 #19 Opublikowano 20 Listopada 2016 to jak zwiększyć moc palnika? nie było nas parę godzin w domu, piec pracuje ale temp. jest 40 stopni a w popielniku pełno niespalonego węgla
sorier Opublikowano 20 Listopada 2016 #20 Opublikowano 20 Listopada 2016 Korona palnika uszczelniona?
nowicjuszka1 Opublikowano 20 Listopada 2016 #21 Opublikowano 20 Listopada 2016 ? PIEC MONTOWALI AUTORYZOWANI FACHOWCY TO CHYBA WSZYSTKO JEST USZCZELNIONE JAK TO SPRAWDZIĆ?
kucharz214 Opublikowano 20 Listopada 2016 #22 Opublikowano 20 Listopada 2016 Jak nie spalony to nadmuch w górę
Snoopi21898 Opublikowano 20 Listopada 2016 #23 Opublikowano 20 Listopada 2016 Najlepiej to zawołaj hydraulika co montował kocioł niech luknie na palnik i ustawi jak kasę wzioł...
nowicjuszka1 Opublikowano 20 Listopada 2016 #25 Opublikowano 20 Listopada 2016 Skrócić przerwę jak nie dochodzi do zadanej spróbuj 5 podawanie 30 przerwy jak nie przepala i kopci to nadmuch do góry jak spieka to w dół za mała moc palnika jak nie dochodzi jaką moc kotła dałeś w pid i ile nadmuchu?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.