SorenLorenson Opublikowano 8 Listopada 2016 #1 Opublikowano 8 Listopada 2016 Dzień dobry, a raczej dobry wieczór Wszystkim. Niedawno kupiłem mieszkanie, w którym zainstalowany jest kocioł dwufunkcyjny Termet MiniMax plus typ GCO-DP-13-10-13/21. Piec jest z 2003 roku. Od kilku dni piec strasznie faluje temperaturą wody użytkowej oraz zdarzają się wahania ciśnienia wody. CWU na piecu ustawiona jest na 42*C. Po załączeniu piec podgrzewa wodę, woda robi się ciepła i zaczynają się problemy. Temp. gwałtownie spada, a za chwilę wzrasta, wydaje mi się, że nawet powyżej tych 42 stopni. Kąpiel w takich warunkach jest strasznie uciążliwa, szczególnie dla dzieci. CO z pieca działa bez zarzutu. Kocioł jest odpowietrzony, a ciśnienie w naczyniu wzbiorczym prawidłowe. Co może szwankować i może być przyczyną problemu? Z góry dziękuję za odpowiedzi i porady.
sambor Opublikowano 8 Listopada 2016 #2 Opublikowano 8 Listopada 2016 Na kotle jest wyświetlacz i lampka, Czy podczas pracy grzania wody są jakieś sygnalizacje w/w wskaźników. Najprawdopodobniej jest zabrudzony lub zakamieniony wymiennik woda/ woda.
SorenLorenson Opublikowano 8 Listopada 2016 Autor #3 Opublikowano 8 Listopada 2016 Lampki nie widzę, jest tylko wyświetlacz, który wskazuję aktualną temp. wody. Wskazanie wynosi 45*.
sambor Opublikowano 9 Listopada 2016 #4 Opublikowano 9 Listopada 2016 Więc teoretycznie kocioł sprawny- czujniki, elektronika OK Pewnie wymiennik do czyszczenia, Masz do niego instrukcję? Jest też w pliku poniżej termet mini max.pdf
SorenLorenson Opublikowano 13 Listopada 2016 Autor #5 Opublikowano 13 Listopada 2016 Dziękuję za odpowiedzi. Dziś dokładnie przyjrzałem się wskazaniom wyświetlacza. Temperaturę ustawiłem na 40*C, temperatura jaką zaczął wskazywać, to 42*, po czym zaczynała spadać do 35*, od razu wzrastał płomień i temp. zaczynała rosnąć do 45*, płomień natychmiast malał i temperatura znów spadała do 35*. Mam też wrażenie, jakby pobór gazu wzrósł. We wtorek spróbuję powalczyć z tym wymiennikiem. Jakąś chemię do czyszczenia z kamienia polecasz?
sambor Opublikowano 13 Listopada 2016 #6 Opublikowano 13 Listopada 2016 Nie wiem czy taki wymiennik płytowy odkamienisz w warunkach domowych. Trzeba szukać firmy co to zrobi. Nowy ok 250zł.
SorenLorenson Opublikowano 13 Listopada 2016 Autor #7 Opublikowano 13 Listopada 2016 Gdzie mogę dostać, bo szukam po sklepach internetowych i nie mogę znaleźć?
sambor Opublikowano 13 Listopada 2016 #8 Opublikowano 13 Listopada 2016 Zobacz tu http://www.kormet.pl/termet/katalog?catId=26 Ale zanim kupisz to się upewnij tel lub mail Dodatkowo katalog części zamiennych Termeta K-146_MiniMax_plus-PL-GB-RU.pdf
SorenLorenson Opublikowano 14 Listopada 2016 Autor #10 Opublikowano 14 Listopada 2016 Czy jest dostępna jakaś szczegółowa instrukcja, które elementy należy zdemontować i w jakiej kolejności by się dostać do płytowego wymiennika?
sambor Opublikowano 14 Listopada 2016 #11 Opublikowano 14 Listopada 2016 Może i była, ale ja takiej nie spotkałem , mam tylko taką Inst konserwacji i naprawy.pdf
SorenLorenson Opublikowano 15 Listopada 2016 Autor #12 Opublikowano 15 Listopada 2016 Sambor, dziękuję za odpowiedzi w moim temacie. W piątek przyjdzie znajomego ojciec wymienić wymiennik. Jeszcze mam parę pytań odbiegających od głównego tematu, więc jeśli byłbyś wstanie odpowiedzieć, to z góry dziękuję. Mieszkanie o powierzchni 80m^2, parterowe, 3 z 4 ścian to ściany zewnętrzne. Wysokość pomieszczeń 2,5m. Grzejniki aluminiowe, w sumie 78 żeberek + jeden panel 50x40. Budynek podpiwniczony, trzy piętrowy. Temperatura ustawiona na sterowniku: dzień 22,5*C / noc 21,5*C. Nastawa "dzień" od 16 do 23 i od 6 do 7. Sterownik to euroster-2000, umiejscowiony pośrodku mieszkania. Czy zużycie gazu na poziomie ok 7m^3 (razem z cwu)na dobę przy temp. zewnętrznej ok 3*C jest ok, oraz jak powinna być ustawiona temp. na kotle by otrzymać jak największą sprawność? Obecnie to 62*C.
sambor Opublikowano 15 Listopada 2016 #13 Opublikowano 15 Listopada 2016 Czy kocioł pracuje non stop na potrzeby grzejników czy z przerwami? Tu niestety trzeba poeksperymentować - np zmniejszyć temp na kotle o 2C i sprawdzić czy gazu wyszło mniej lub więcej. Wg mnie to poniżej 5m3/dobę z grzeniem wody to na tym sprzęcie nie zejdziesz
SorenLorenson Opublikowano 15 Listopada 2016 Autor #14 Opublikowano 15 Listopada 2016 Kocioł pracuje z przerwami, tzn gdy woda w CO osiągnie zadaną temperaturę, to się wyłącza na 3 min i następnie po osiągnięciu temperatury o 0,5*C od nastawianej na sterowniku w pomieszczeniu. Ponowne załączenie kotła następuje po obniżeniu temp. o 0,5* od zadanej. Małe sprostowanie, w zeszłym miesiącu zużyłem 157m^3, co daje lekko ponad 5m^3 na dobę. Teraz przez 4 doby zużyłem 21m^3, co daje 5,25m^3. Tragedii chyba nie ma, pytam bo z kotłem gazowym wcześniej do czynienia nie miałem. Liczę jeszcze po cichu, że zużycie troszkę spadnie po wymianie wymiennika.
sambor Opublikowano 15 Listopada 2016 #15 Opublikowano 15 Listopada 2016 Jak dużo korzystasz z ciepłej wody to na pewno, A wymiennik już kupiłeś ?
SorenLorenson Opublikowano 16 Listopada 2016 Autor #17 Opublikowano 16 Listopada 2016 Sambor, chcę się jeszcze upewnić co do wymiennika. Dziś podczas wietrzenia mieszkania przełączyłem piec na lato tylko do grzania cwu. Woda ustawiona na 42*C, piec co prawda przegrzewał wodę do ok 45*, natomiast nie spadała ona poniżej 39*C. Po zakręceniu wody wyświetlacz wskazuje temp wody przy której została zakręcona. W poprzednich przypadkach, gdy włączone jest CO, po zakręceniu wody skok temp wg wskazań wyświetlacza jest duży. Woda zakręcona przy 43*, po zatrzymaniu pieca wyświetlacz wskazywał 56*.
sambor Opublikowano 16 Listopada 2016 #18 Opublikowano 16 Listopada 2016 Takie objawy jak u ciebie to albo brudny wymiennik albo czujnik NTC temp CW, ew duże skoki ciśnienia w instalacji zimnej wody. Masz ponad 10 letni kocioł to najpierw wymiennik i czujnik. Konserwator jak przyjeżdża na naprawę ma przeważnie obie te części. Ja takiego kotła od ponad 5 lat już nie widziałem w eksploatacji, więc trudno mi na 100% pisać czy to czy tamto.
SorenLorenson Opublikowano 21 Listopada 2016 Autor #19 Opublikowano 21 Listopada 2016 Niestety, wymiana czujnika i wymiennika nie przyniosły pożądanego efektu. Jest trochę lepiej, ale to jeszcze nie to. Wymiennik był obłożony kamieniem, więc jego wymiana prędzej czy później i tak by musiała nastąpić.
SorenLorenson Opublikowano 22 Listopada 2016 Autor #20 Opublikowano 22 Listopada 2016 Zauważyłem taką zależność, że przy ustawieniu temp CWU do 40*C, kocioł nie ma problemu z jej utrzymaniem i temp. waha się w granicach 1*. Natomiast przy 41* i wyżej zaczyna się falowanie temperaturą.
sambor Opublikowano 22 Listopada 2016 #21 Opublikowano 22 Listopada 2016 To pewnie coś z elektroniką , ale tego to nie znam aż tak dobrze aby coś doradzac.
SorenLorenson Opublikowano 22 Listopada 2016 Autor #22 Opublikowano 22 Listopada 2016 I tak dzięki za chęci i pomoc.
SorenLorenson Opublikowano 9 Marca 2017 Autor #23 Opublikowano 9 Marca 2017 Witam ponownie, jaka może być przyczyna podwójnego odpalania gazu w trybie CO? Piec odpal, natychmiast gaśnie, znów zapala i pracuje normalnie.
sambor Opublikowano 9 Marca 2017 #24 Opublikowano 9 Marca 2017 Przeczyść elektrodę zapłonową , ew sprawdź cały okład zapłonowy
SorenLorenson Opublikowano 10 Marca 2017 Autor #25 Opublikowano 10 Marca 2017 W trybie grzania wody użytkowej piec odpala i pracuje normalnie. Ostatnio też zauważyłem, że często zapowietrzają się grzejniki i rośnie ciśnienie w instalacji. Układ mam napełniony do 1,1 przy zimnej wodzie, a po tygodniu ciśnienie jest już 1,5 (też przy zimnej wodzie). Czasami też podczas pracy pieca w trybie CO, gdy piec grzeje wodę w instalacji (temp. nastawiona na 55*C) odkręcę wodę w kranie (tu nastawiona na 42*C) i po jej zakręceniu, piec nie startuje ponownie z grzaniem CO, tylko pojawia się komunikat L3, jakby osiągnął już temp wyższą o 3 stopnie od nastawy. Gdzie temperatura w układzie to np 34*C. Prawidłowo powinien odpalić i grzać układ CO. Ciśnienie w naczyniu wzbiorczym sprawdzałem i jest 1,0.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.