Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc W Ustawieniach Kamen

cypislol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

mam taki problem posiadam piec Kamen multi plus 25 Kw z sterownikiem st48. Problem polega na tym ze temp zadaną osiaga po dopiero 20 ,30 min i utzrymuje ja tez około 30 min.ispada nawet o 10°C i egiel nie spala sie do konca robią sie spieki

Ustawienia 

praca podawania 7s

przerwa podawania 42s

siła nadmuchu 60 bieg

praca podtrzymania 15s

przerwa podtrzymania45min

wentylator w podtrzymaniu40min

praca wentylatora 31s

temp zadana CO 65    CWU 60 

zawór czterodrożny firmy Wita ustawiony na 3.5 

węgiel z kopalni wesoła 28mJ

Opublikowano

Obniż moc dmuchawy do około 20 % a może i mniej, obniż temp cwu do 50C i zawór czterodrożny przestaw na 5.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Podepnę się pod temat

Kocioł Kamen Multi Plus 25KW, sterownik ST480, dom jakieś 140m2, 6 grzejnikow Purmo CV, 2 drabinki w lazienkach, podlogowka na powierzchni ok 75m2

Parametry pieca

Temp CO 60

Temp CWU 58
histereza CO 2st

Czas podawania 10s

Czas przerwy podawania 40s

Nadmuch 35%

Podawanie w podtrzymaniu 15s

Przerwa podawania w podtrzymaniu 30min

Wentrylator w podtrzymaniu praca 25s

Wentylator w podtrzymaniu czas przerwy 5min

Zawór 3drogowy ustawiony na 7 w 9 stopniowej skali

Węgiel ostatnio próbowałem Iskra Żółta z Kareny

Problem polega na tym że piec bardzo rzadko i na bardzo krótko przechodzi w tryb podtrzymania co skutkuje tym że podajnik cały czas słychać a sypialnie mam nad kotłownia i w nocy się nie da spać do tego stopnia że żona stwierdziła że nie chce ekogroszku tylko normalny węgiel bo na noc trzeba będzie wyłączyć piec.

W zasadzie to mamy kocioł już 3 lata a groszkiem palilismy tylko 2 razy, ale jak już pisałem nie zanosi się na dalsze korzystanie z podajnika bo noc jest od spania a nie słuchania buczenia z silnika.

Za pierwszym razem kupiłem worek ekogroszku z Bricomarche i to był dramat bo kocioł 3 godziny sie rozgrzewał i do 60st nie doszedł tylko zmniejszyłem temp CO na 58.

Czy jest szansa żeby ten kocioł utrzymywał się dłuższy czas w trybie podtrzymania ?

Pzdr

Opublikowano

Czyli jest kocioł na ekogroszek ale ze wzgledu na dokuczliwy hałas pali sie w nim na ruszcie awaryjnym :o .Mozna popracowac nad wyciszeniem podajnika ale to tez całkowicie nie wytłumi  buczenia .Kotły podajnikowe tak działaja ze raczej pracuja cały czas a  odstawianie sie jest nie pozadane. Jak budynek jest dobrze ocieplony mozna pomyslec nad pompa ciepła to napewno cichsze rozwiazanie  :D

Opublikowano

Można pomyśleć o ociepleniu sufitu w kotłowni wełną. Moze cos pomoże.

Opublikowano

Czyli jest kocioł na ekogroszek ale ze wzgledu na dokuczliwy hałas pali sie w nim na ruszcie awaryjnym :o .Mozna popracowac nad wyciszeniem podajnika ale to tez całkowicie nie wytłumi  buczenia .Kotły podajnikowe tak działaja ze raczej pracuja cały czas a  odstawianie sie jest nie pozadane. Jak budynek jest dobrze ocieplony mozna pomyslec nad pompa ciepła to napewno cichsze rozwiazanie  :D

tak pale w drugim ruszcie

nie mówię o całkowitym uciszeniu podajnika ale tak aby dało się spać.

nie znam sie na tym ale nie chce mi się wierzyć że piec ma pracować non stop - chyba po to jest tryb podtrzymania tzn żeby nie podawało paliwa przykładowo co minute bo jakie byłoby wtedy zużycie paliwa gdyby piec miał cały czas pracować?

Opublikowano

A masz dom docieplony? Jeśli tak to daj mocne ustawienia i myślę że taki kocioł będzie bardzo długo stał w podtrzymaniu i bedzie bardzo krótko grzał. Ale wtedy będziesz widział jak bardzo ładnie zarasta sądzą.

Opublikowano

To jakie jest zuzycie opału decyduje raczej zapotrzebowanie na ciepło przez budynek a raczej jego straty .Zuzycie paliwa i straty wyliczy ten programik prosze wpisac dane i sporo sie wyjasni http://cieplowlasciwie.pl/   :D

jakie byłoby wtedy zużycie paliwa gdyby piec miał cały czas pracować?

Moje zuzycie jest tu a podajnik nie wchodzi nigdy w stan podtrzymania jak widac nie ma tragedi  https://ekotlownia.pl/sterownik/78

Opublikowano

Panowie nie popadajmy w paranoje, nie chodzi mi o to ze podajnik ma podawac co 5h bo jaki bylby wtedy sens? Lepiej kupic kocioł który normlanie sie zasypuje, wystarczy ze bedzie podawal przykladowo co 30 min.

Opublikowano

Kotły ktore sie normalnie zasypuje juz powoli beda wycofywane a za dym z komina trzeba bedzie sie wstydzic i płacic kary albo stosowac filtry ,lub klasyfikowane paliwo cos tam wymysla i nie wiadomo w jakiej cenie .Jezeli juz trzeba zmieniac kociol to lepiej szukac czegos w 5 klasie czystosci spalin .Mozna tez rozwazyc kociol na pelet ,przyłaczenie gazu jak jest .Moze jest dotacja w danym rejonie na wymiane urzadzenia grzewczego tzreba sie zorientowac co dana gmina szykuje za rozwiazanie odnosnie niskiej emisji.Mozliwe ze nie nasza sprawa bedzie o tym decydowac jakie urzadzenie grzewcze zostanie nam nałozone przez gmine do ogrzewania domu wystarczy odpowiednia ustawa :D

• 2 lata później...
Opublikowano

Jak obniżyć temperaturę na piecu Kamen multi jeżeli najniższa fabryczna jest 60. Ustawiono tryb tygodniowy - 10 i z tego co zauważono niedziałający bo temperatura jak nie dobie do 60 to wentylator się nie wyłącza a w domu parno

Opublikowano

W ustawieniach sprawdź kod serwisowy 5162

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.