Pawe艂Ku Opublikowano 1 Listopada 2016 #1 Opublikowano 1 Listopada 2016 Witam wszystkichAktualnie posiadam piec s6wc - 20 i chcia艂bym wprowadzi膰 kilka zmian i przej艣膰 na mia艂, kt贸rego mam w pobli偶u pod dostatkiem i w dobrej cenie oraz jako艣ci.Przegl膮dam aukcje, fora i mam coraz wi臋kszy m臋tlik co wybra膰, 偶eby dobrze wszystko gra艂o. Wiem , 偶e jest potrzebny sterownik z PID, aby pali膰 bezpiecznie mia艂em od g贸ry.Sterownik贸w te偶 jest mn贸stwo z PID i ka偶dy og艂asza sw贸j jako najlepszy, Sam zastanawiam si臋 nad Protonem. Dmuchawa pod dany sterownik i mia艂? Rozstaw 艣rub pod dmuchaw臋 te偶 dziwny i nic nie pasuje, poziomo 10,5 cm pionowo 8,5 cm.聽 Ju偶 jestem zm臋czony z mokrym drewnem, dziwnym paleniem te艣cia i ci膮gle zawalonym piecem przez duszenie opa艂u.Nie jestem w stanie upilnowa膰, ani przem贸wi膰 do rozs膮dku te艣ciowi.. takie 偶ycie...Dlatego chce ca艂kowicie zrezygnowa膰 z drewna i tylko pali膰 mia艂em od g贸ry.Prosz臋 o pomoc przy wyborze sprz臋tu i radach przy moim pomy艣le.聽 Pozdrawiam
Go艣膰 witek1234 Opublikowano 1 Listopada 2016 #2 Opublikowano 1 Listopada 2016 Do prostej instalacji wystarczy Ci np St 28 lub 81 od Tech-a. 呕eby pali膰 w ogniwie mia艂em potrzebne s膮 rury napowietrzajace zasyp bo trzeba b臋dzie pali膰 od g贸ry. S膮 koledzy kt贸rzy m贸wi膮 偶e da rady i od do艂u, ale nie pr贸bowa艂em. Wymiar mocowania to chyba standard, ja wykorzysta艂em g贸rne oryginalne otwory a na dole przewiercilem tak 偶eby mocowanie wysz艂o na dole klapki. Je艣li zdecydujesz si臋 na sterownik, kup zestaw z dmuchaw膮 np. WPA 117, lub RV.Jak znudzisz si臋 paleniem mialu, zestaw spoko poradzi sobie te偶 z w臋glem.
Pawe艂Ku Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor #3 Opublikowano 1 Listopada 2016 Dzi臋ki za odpowiedz, czyli bez przer贸bek dmuchawy si臋 nie obejdzie. Z tego co widzia艂em to musz臋 zwr贸ci膰 uwag臋, aby dmuchawa nie mia艂a zbyt ma艂ej tej blaszki. Sam jaka posiadasz dmuchaw臋 przy swoim piecu?
marcinek75 Opublikowano 1 Listopada 2016 #4 Opublikowano 1 Listopada 2016 Ja mam Tech St 28 z pid i dmuchawa WPA 117. Pale obecnie groszkiem i orzechem II. Wszystko jest ok. Do palenia mia艂em polecaj膮 WPA 120. Na priv wys艂a艂em ci oferte z OLX.
Go艣膰 witek1234 Opublikowano 1 Listopada 2016 #5 Opublikowano 1 Listopada 2016 Chyba si臋 Pawle nie zrozumieli艣my :) Napisz臋 jak potrafi臋 najpro艣ciej 偶eby艣 nie mia艂 w膮tpliwo艣ci. Kupuj膮c sterownik zwr贸膰 uwag臋 na to by posiada艂 on funkcj臋 PID. Jedni pisz膮 ze szkoda na to kasy,ja twierdz臋 偶e bez tego b臋d膮 problemy bo trudno ustawi膰 przedmuchy i inne parametry,niech si臋 tym zajmie PID a nie Ty. Zreszt膮 PID mo偶na wy艂膮czy膰 i pali膰 bez niego. Na rynku s膮 dost臋pne sterowniki razem z wentylatorem i taki zestaw kup ,np taki jak Ci podaje Marcin. Wa偶ne aby dmuchawa posiada艂a klapk臋 zamykaj膮c膮 dop艂yw powietrza. Rura lub rury napowietrzaj膮ce musisz sam sobie dorobi膰, bez nich nima palenia . Ja kombinowa艂em ,tylko 偶e nie mam spawarki a ci膮gle lata膰 po s膮siadach nie chcia艂em.Na forum s膮 tematy jak to zrobi膰, s膮 podane wymiary itp. Gdy zdecydujesz si臋 pali膰 w臋glem rury napowietrzaj膮ce s膮 zb臋dne. Co do wentylatora to montujesz go w dolnych drzwiach. Ja przy艂o偶y艂em podstaw臋 dmuchawy do klapki i u g贸ry wywierci艂em dwa otwory w klapce tak,偶eby wykorzysta膰 oryginalne otwory kt贸re s膮 w wentylatorze. Na dole zabrak艂o mi klapki 偶eby da艂o si臋 przykr臋ci膰 do oryginalnych otwor贸w ( jest za niska) wi臋c przewierci艂em jej podstaw臋 tak aby wywiercone otwory znalaz艂y si臋 na dole klapki.Musisz te偶 wymierzy膰 i wyci膮膰 otw贸r prostok膮tny w klapie od kot艂a.I to ca艂y k艂opot z monta偶em ^_^ Je艣li jeste艣 sprytny,mo偶esz zrobi膰 tak膮 przelotk臋 偶eby nie wierci膰 w klapce. Ja mam ST81 zPID ,dmuchawa z klapk膮 odcinaj膮c膮 ,wentylator WPA 117.
Pawe艂Ku Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor #6 Opublikowano 1 Listopada 2016 Witek poprosz臋 o zdj臋cie Twojej przer贸bki je艣li to nie jest problem. Nie ukrywam, 偶e dost臋p do oryginalnego otworu pod dmuchawe mam przy 艣cianie i miejsca masz na 30 cm, wi臋c cokolwiek tam przerabia膰 mia艂bym wielce utrudnione.
Pawe艂Ku Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor #8 Opublikowano 1 Listopada 2016 Pi臋knie dzi臋kuje za zdj臋cia, teraz pozostaje mi tylko kupno sprz臋tu i przej艣cie na mia艂.
Go艣膰 witek1234 Opublikowano 1 Listopada 2016 #9 Opublikowano 1 Listopada 2016 Uprzedzam 偶e wykonanie rury mo偶e Ci nastr臋czy膰 troch臋 k艂opotu. Patrz na tematy w wyszukiwarce. Wa偶ne s膮 otwory w rurze, ich wymiar (fi) oraz odst臋py. Wzoruj si臋 na wymiarach z kot艂a KMW przystosowanego do mia艂u.
Pawe艂Ku Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor #10 Opublikowano 1 Listopada 2016 Na szcz臋艣cie mam znajomego kowala co potrafi zdzia艂a膰 cuda i spawanie ma w krwi.
Ziolek512 Opublikowano 2 Listopada 2016 #11 Opublikowano 2 Listopada 2016 Po tym jak si臋 dowiedzia艂em 偶e m贸j wujek pali mia艂em z Bogdanki i w tych temperaturach co teraz rozpala co 48h to sam si臋 zastanawiam czy nie przerobi膰 swojego. Ogrzewa on 2 mieszkania nic nie ocieplone w starej kamienicy okna nieszczelne kocio艂 25kW
Go艣膰 witek1234 Opublikowano 2 Listopada 2016 #12 Opublikowano 2 Listopada 2016 Niesamowity wynik. <_< Dwa mieszkania i kocio艂ek 25 Kw....Mia艂owy. Osobi艣cie z nim rozmawia艂e艣? Ja pal臋 Bogdank膮 ale orzechem i wczoraj na zasypie 24 kg jecha艂 20 godzin.
Go艣膰 Opublikowano 2 Listopada 2016 #13 Opublikowano 2 Listopada 2016 Po tym jak si臋 dowiedzia艂em 偶e m贸j wujek pali mia艂em z Bogdanki i w tych temperaturach co teraz rozpala co 48h to sam si臋 zastanawiam czy nie przerobi膰 swojego. Ogrzewa on 2 mieszkania nic nie ocieplone w starej kamienicy okna nieszczelne kocio艂 25kW 聽 Pali艂em w mia艂owcu przez 12 lat i mog臋 potwierdzi膰,偶e zasyp mia艂u do pe艂na o kal. 23MJ/kg przy podobnych temp.,a nawet ciut ni偶szych wystarcza艂 na 2 doby. Dom 140m2,kocio艂 28kW,oczywi艣cie moc kot艂a do palenia mia艂em liczy si臋 inaczej-艣rednio dobowo,偶eby ca艂y zasyp starczy艂聽 przy -20* na 24h. Przy lekkim mrozie rozpala艂em co 30 h. Dom r贸wnie偶 nie ocieplony,z wymienionymi oknami i drzwiami.
Go艣膰 witek1234 Opublikowano 2 Listopada 2016 #14 Opublikowano 2 Listopada 2016 Z moich do艣wiadcze艅 z mia艂em, kocio艂 KMW 21 albo 23 Kw ju偶 nie pami臋tam, zasypany na full 3 wiadrami mia艂u nigdy nie osi膮ga艂 sta艂opalno艣ci 24 h. W mrozy rozpala艂em dwa razy. I tu pytanie, mia艂 dziadowski czy palacz d**pa? PS. Dom tak偶e 140m2 wtedy ogrzewa艂em.
Mario1969 Opublikowano 2 Listopada 2016 #15 Opublikowano 2 Listopada 2016 Du偶o zale偶no艣ci . 2 mieszkania po ile m2? czy s膮siedzi pal膮 z do艂u, powy偶ej z bok贸w i jak pal膮 (jak u mnie jest 25 s膮siad powy偶ej聽 ma18-20 stC bez palenia w przy ok 0 )? od kt贸rej strony 艣wiata s膮 mieszkania?聽 czy jest os艂oni臋cie od wiatru? czy do聽 kot艂a wchodzi 50kg, a mo偶e 100 mia艂u? czy jest pod艂og贸wka? jak grube mury, ile kW bytowego?聽 za du偶o nie wiadomych, 偶eby zachwyca艂o te 48h.
Ziolek512 Opublikowano 2 Listopada 2016 #16 Opublikowano 2 Listopada 2016 Powiem wam tak Wujek od dawna mnie namawia艂 na mialowca ale ja nie chcia艂em bo na forach r贸偶nie pisz膮. Pali ju偶 tak 15 lat po 12 latach pierwszy piec pociekl i wymieni艂 na taki sam. Spala 4-5 ton mia艂u na rok. Mieszkania w 艣rodku kamienicy. Jedno M4 drugie M3 metr贸w nie wiem ile. Po mia艂 jedzie osobi艣cie do Bogdanki jak testowa艂 mia艂 ruski to po zasypaniu wieczorem rano zimno a ten pali si臋 bardzo d艂ugo. Temp na piecu utrzymuje 45-50* nigdy wi臋cej. Bardzo du偶o z nim na ten temat rozmawia艂em wi臋c wszystko wypytalem.
Go艣膰 witek1234 Opublikowano 2 Listopada 2016 #17 Opublikowano 2 Listopada 2016 W 2005 kiedy kupi艂em Z臋bca to w moich stronach przez dwa sezony nawet mia艂 ci臋偶ko by艂o kupi膰. Potem mia艂owce si臋 rozpowszechni艂y ,zacz臋li sprowadza膰 ale jako艣膰 zawsze by艂a marna a potem to i cena zacz臋艂a szybko rosn膮膰.Tylko raz uda艂o mi si臋 kupi膰 taki 偶e by艂y w nim bry艂ki w臋gla ,taki 偶wirek, poza tym wy艂膮cznie granulacja piasku. Musia艂o to by膰 marnej jako艣ci i o ma艂ej kaloryczno艣ci bo nie dymi艂 wcale a popio艂u mia艂em zawsze do wywiezienia dwa pojemniki 120 litrowe i czasem jeszcze mi zostawa艂o bo ju偶 nie by艂o gdzie sypa膰. W moich stronach do dzi艣 ci臋偶ko dosta膰 brunatny a flotu nie widzia艂em nigdy.
Pawe艂Ku Opublikowano 2 Listopada 2016 Autor #18 Opublikowano 2 Listopada 2016 Przez m贸j piec przetoczy艂o si臋 kilka ton czeskiego w臋gla brunatnego 350z艂 tona, Wi臋ksza kaloryczno艣膰 ni偶 nasze w臋gle brunatne (240z艂/tona) i 偶ar d艂ugo trzyma艂. Floto - mu艂 w cenie 100z艂 za tone te偶 pali艂em, ale zabawy w kot艂owni co nie miara z robieniem kulek do pieca. Ciep艂o z tego by艂o, ale du偶o popio艂u, 偶u偶lu czy kij wie czego. Aktualnie mam ju偶 zam贸wione 1,5 tony mia艂u 24 za 390z艂 tona i tylko pozostaje mi czeka膰 na pierwsze rozpalenie na sterowniku, rurach napowietrzaj膮cych itd. Witek w聽 moich stronach to nawet dostaniesz mu艂 w cenie聽 50 z艂 za tone. 聽
Go艣膰 witek1234 Opublikowano 3 Listopada 2016 #19 Opublikowano 3 Listopada 2016 No to masz fajny wyb贸r,u mnie mog臋 kupi膰 z聽 kilku kopalni kaloryczny bo taka moda si臋 zrobi艂a, no i te z Piasta czy Sobieskiego oraz coraz cz臋艣ciej rosyjski bo ta艅szy i ludzie si臋 tym interesuj膮. Nie narzekam na obecny w臋giel ale troch臋 si臋 zm臋czy艂em ci膮g艂膮 walk膮 o czyste spalanie takich kalorycznych w臋gli i chyba na nast臋pny sezon kupi臋 rosyjski albo Sobieskiego 偶eby odpocz膮膰 .Poza tym nie widz臋 a偶 takiej szokuj膮cej r贸偶nicy w d艂ugo艣ci spalania,jedynie tego koksu brak. Zrobi艂e艣 te rury?
Pawe艂Ku Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor #20 Opublikowano 7 Listopada 2016 Rury powoli si臋 ju偶 robi膮, a ja jestem mi艂o zaskoczony dostaw膮 mia艂u z Piasta. Mia艂, kt贸ry jest wi臋kszy od grochu nawet.
Go艣膰 witek1234 Opublikowano 8 Listopada 2016 #21 Opublikowano 8 Listopada 2016 Nie chrzczony mia艂 tak powinien wygl膮da膰. :) Du偶o go kupi艂e艣?
Pawe艂Ku Opublikowano 10 Listopada 2016 Autor #22 Opublikowano 10 Listopada 2016 Na pr贸be 1410 kg (tak si臋 na auto nasypa艂o). Jutro wstawie zdj臋cia rur napowietrzaj膮cych, kt贸re tato zrobi艂 na specjalne zlecenie i musz臋 powiedzie膰, 偶e jest bardzo dobrze. Dmuchawa i sterownik tak samo ruszy jutro lub w weekend na pr贸be z mia艂em. Co do dmuchawy WPA 120 to robi wra偶enie solidnej. Zobaczymy czy b臋d臋 musia艂 przywr贸ci膰 fabryczna pojemno艣膰 kot艂a, czy dalej lecie膰 na 15 kw. Aktualnie 15 kw pracuje na ~ 220 m2 i z drewnem (d膮b, buk) jest zabawa, ale kto nie lubi schodzi膰 na kot艂owni i wciska膰 kloki do pieca nog膮 :rolleyes: Dobrze wspominam w臋giel z Bobrek, mocny pieron jak 150. Strasznie d艂ugi czas palenia i rzadsze wizyty w kot艂owni, ale i tak si臋 nadawa艂 tylko na mocne mrozy.聽
Go艣膰 witek1234 Opublikowano 11 Listopada 2016 #23 Opublikowano 11 Listopada 2016 Robi艂e艣 pr贸by wcze艣niej ze spalaniem mia艂u czy poszed艂e艣 po bandzie i kupi艂e艣 w ciemno? Bo jak nie wyjdzie to b臋dzie k艂opot :P
Pawe艂Ku Opublikowano 12 Listopada 2016 Autor #24 Opublikowano 12 Listopada 2016 Pr贸b z mia艂em wcze艣niej nie mia艂em 偶adnych i jak to si臋 m贸wi.. "id藕 na ca艂o艣膰" podpowiada艂a mi intuicja :)Pierwsze koty i za p艂oty i co mog臋 stwierdzi膰... WPA120 daje ogromnego kopa z ilo艣ci膮 powietrza, komora zasypowa zmniejszona +/- 30% i mia艂 pali艂 przez 8 godzin, 0, -1 na zewn膮trz. Aktualnie zastanawiam si臋 nad termostatem pokojowym i chyba b臋dzie ju偶 ca艂kiem super. Zadam dan膮 temp w pomieszczeniu i piec niech sobie sam pracuje. Og贸lnie Piast si臋 dobrze pali.
Go艣膰 witek1234 Opublikowano 12 Listopada 2016 #25 Opublikowano 12 Listopada 2016 A masz t膮 rur臋 napowietrzaj膮c膮?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zosta艂o zablokowane.