amber36 Opublikowano 31 Października 2016 #1 Opublikowano 31 Października 2016 Witam kolegów , potrzebuję pomocy w rozwiązaniu dużego problemu , otóż jakiś fachowiec zrobił instalację CO w rurach PP , pomijam szczegóły ale piony jeden długości ok 20 mb drugi ok. 10 mb. zostały zrobione tak jak w tytule w 3/4 " , do dłuższego podpięte jest 8 grzejników niestety nie wiem jakiej mocy do drugiego krótszego 7 grzejników efekt jest taki że żeby coś grzało połowa grzejników jest zakręcona , moje pytanie jest takie jak to przerobić aby to w miarę grzało może do każdego pionu założyć pompę czy niestety wymieniać rury ? Z góry dziękuję za wszelkie uwagi
AntekBoryna Opublikowano 31 Października 2016 #2 Opublikowano 31 Października 2016 Rozumiem ze jedna pompa CO juz masz? Kolejna sprawa nie ma rury PP 3/4" Rury plastikowe inaczej sie oznacza np 20 x 3,4 mm. Napisz dokladnie jakie masz rury a ja Ci napisze czy maja dobra srednice.
amber36 Opublikowano 31 Października 2016 Autor #3 Opublikowano 31 Października 2016 Dodam jeszcze że dodatkowo jest wpięta podłogówka
pop Opublikowano 31 Października 2016 #4 Opublikowano 31 Października 2016 a w instalacji ile masz wody że tak się spytam bo z opisu wydaje mi się 15 grzejników + podłogówka + kocioł pytanie ile masz litrów wody do zagrzania?? 250 l ???? za dużo wody za słaby kocioł??
papasmurfek Opublikowano 31 Października 2016 #5 Opublikowano 31 Października 2016 Kolejna sprawa nie ma rury PP 3/4" Odpowiednikiem rury 3/4" jest PP25. moje pytanie jest takie jak to przerobić aby to w miarę grzało może do każdego pionu założyć pompę czy niestety wymieniać rury ? Jeśli masz możliwość to wymienić na co najmniej PP32 albo lepiej pex 32. Dodatkowe pompy może dały by radę "popchnąć" wodę, ale przy tej średnicy będą duże opory i woda może mocno hałasować, szumieć.
automatyk Opublikowano 1 Listopada 2016 #6 Opublikowano 1 Listopada 2016 jesli to rura 25 czyli 3/4 to spoko , problem jedynie w kryzowaniu grzejników i to zapewne nie jest zrobione
amber36 Opublikowano 2 Listopada 2016 Autor #7 Opublikowano 2 Listopada 2016 Dziękuje za zainteresowanie rura PP jest na pewno odpowiednik 3/4" dlatego tak napisałem Wymianę rur chciałbym potraktować jako ostateczność ale jak nie będzie wyjścia to wtedy no cóż trzeba będzie się pobawić Zastanawiam się jeszcze nad takim rozwiązaniem aby zamontować sprzęgło plus rozdzielacz , podzielić CO na dwa oddzielne obiegi plus podłogówka to wszystko na osobnych pompach Takie rozwiązanie wydaje mi się w miarę sensowne ale nigdy nie stosowałem i nie mam wystarczającej wiedzy czy będzie skuteczne ,
papasmurfek Opublikowano 2 Listopada 2016 #8 Opublikowano 2 Listopada 2016 Będzie skuteczne, tylko kosztowne. PS. Dobrze jakbyś wrzucił jakiś szkic tej instalacji to łatwiej będzie nad tym "problemem" dysputować.
amber36 Opublikowano 2 Listopada 2016 Autor #9 Opublikowano 2 Listopada 2016 Dzięki papasmurfek postaram się coś naszkicować tylko do 22 jestem w pracy ,
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.