Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piony 3/4 "

amber36

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów , potrzebuję pomocy w rozwiązaniu dużego problemu , otóż  jakiś fachowiec zrobił instalację CO w rurach PP , pomijam szczegóły ale piony jeden długości ok 20 mb drugi ok. 10 mb. zostały zrobione tak jak w tytule w 3/4 " , do dłuższego podpięte jest 8 grzejników niestety nie wiem jakiej mocy do drugiego  krótszego  7 grzejników  efekt jest taki że żeby coś grzało połowa grzejników jest zakręcona , moje pytanie jest takie jak to przerobić aby to w miarę grzało może do każdego pionu założyć pompę czy niestety wymieniać rury ? Z góry dziękuję za wszelkie uwagi

Opublikowano

Dodam jeszcze że dodatkowo jest wpięta podłogówka

Opublikowano

a w instalacji ile masz wody że tak się spytam bo z opisu wydaje mi się 15 grzejników + podłogówka + kocioł pytanie ile masz litrów wody do zagrzania?? 250 l ???? za dużo wody za słaby kocioł??

Opublikowano

Kolejna sprawa nie ma rury PP 3/4"

Odpowiednikiem rury 3/4" jest PP25.

moje pytanie jest takie jak to przerobić aby to w miarę grzało może do każdego pionu założyć pompę czy niestety wymieniać rury ?

Jeśli masz możliwość to wymienić na co najmniej PP32 albo lepiej pex 32.

Dodatkowe pompy może dały by radę "popchnąć" wodę, ale przy tej średnicy będą duże opory i woda może mocno hałasować, szumieć.

Opublikowano

jesli to rura 25 czyli 3/4 to spoko , problem jedynie w kryzowaniu grzejników i to zapewne nie jest zrobione

Opublikowano

Dziękuje za zainteresowanie  rura  PP jest na pewno odpowiednik 3/4" dlatego tak napisałem 

Wymianę rur chciałbym potraktować jako ostateczność ale jak nie będzie wyjścia to wtedy no cóż trzeba będzie się pobawić

Zastanawiam się jeszcze nad takim rozwiązaniem aby zamontować sprzęgło plus rozdzielacz , podzielić CO na dwa oddzielne obiegi plus podłogówka to wszystko na osobnych pompach

Takie rozwiązanie wydaje mi się w miarę sensowne ale nigdy nie stosowałem i nie mam wystarczającej wiedzy czy będzie skuteczne ,

Opublikowano

Będzie skuteczne, tylko kosztowne.

PS. Dobrze jakbyś wrzucił jakiś szkic tej instalacji to łatwiej będzie nad tym "problemem" dysputować.

Opublikowano

Dzięki papasmurfek postaram się coś naszkicować tylko do 22 jestem w pracy ,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.