Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Oszczedne I Efektywne Ogrzewanie, Tryb Praca, Czy Długie Podtrzymanie

SNK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Tak sie bije ciagle z myslami, czy piec utrzymujac tryb "PRACA" z naprawde minimalnym podtrzymaniem bedzie spalal  mniej  czy wiecej opalu niz zostawiajac go w podtrzymaniu 20-30-40 minutowym. 

Jak to moze wygladac ze strony efektywnosci spalania ?

Pytam bo czytalem o roznych teoriach.

Opublikowano

zderzenie teorii, czytalem opinie kogos z innego forum, ze w sytuacji kiedy piec wchodzi w podtrzymanie na dlugo np 30-40min to temperatura na retorcie moze tak spasc, ze razem z oczywistym spadkiem temp pieca wejscie z powrotem na temperature zadana moze pochlonac wiecej energii i podan ekogrochu niz przy utrzymywaniu go w ciaglej pracy i minimalnym podtrzymaniu. Ale to nikt nie potwierdzil i nalezy sprawdzic.

Opublikowano

Wydaje mi się, że wiele zależy od kombinacji sterownik - palnik - węgiel - zapotrzebowanie.

Wg moich doświadczeń - więcej spalił mi kocioł przy pracy w automacie, niż przy pracy dwustanowej ALE - mam palnik, który słabawo radzi sobie na niskiej mocy (więc spalanie z małą sprawnością), sterownik też przy małym zapotrzebowaniu na ciepło niekoniecznie radzi sobie z utrzymaniem się poniżej temperatury zadanej i piec tak czy inaczej się odstawiał. Wybrałem więc palenie na dwustanie.

Z tym że na tą zimę mam inny węgiel, być może ustawienia, jakich ten opał będzie wymagał pozwolą na prowadzenie kotła w automacie. Ale to sprawdzę, gdy przyjdzie prawdziwa zima (na razie przepalam na ruszciedodatkowym, bo nie wytrzymałbym w domu przy ciągłym paleniu w obecnych temperaturach).

Opublikowano

Mam ta sama sytuacje z odstawianiem w podtrzymanie, ale pale eko mocno kaloryczny pomimo niezlych temperatur - nie zaopatrzylem sie w slaby wegiel.

Jakbys byl juz po testach to mogbys sie podzielic przemysleniami.

Jeszcze jedno pytanie co do ekonomicznego palenia, mam dodatkowy ruszt zeliwny ( zeberka ), czy na czas uzywania automatu nalezy wyciagac zeberka ( powiekszajac powierzchnie ), czy to nie ma znaczenia ? Poczytalem artykul zawijana ( po wpisach i opiniach innych widac, ze zna sie na rzeczy ) w ktorym przyblizyl powstanie rusztow dodatkowych i tak w skrocie to zmniejszaja powierzchnie wymiany lub mieszania sie powietrza z gazami lub cos w tym stylu. Sam potestuje.

Opublikowano

Najbardziej przeszkadza ruszt wodny, gdyż wychładza spaliny i utrudnia dopalenie tego, co w tych spalinach pozostało (do dopalenia potrzebna wysoka temperatura).

Ruszt żeliwny będzie pełnił po części rolę deflektora - nagrzeje się i zawiruje spaliny, czyli pomoże w dopalaniu, ale nie wiem, czy w dłuższym okresie się nie powygina od temperatury.

Opublikowano

Hm Hm ok, czyli niepotrzebnie bym sie zabierał za demontaz rusztu

Opublikowano

Ja założyłem ruszt na niego położyłem cegły szamotowe cztery na krzysz i jak na tą chwilę zauważyłem że lepiej dopala mniej pyłu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.