Juby3004 Opublikowano 25 Października 2016 #1 Opublikowano 25 Października 2016 Witam zacznę od opisu domu i z góry dziękuję za pomoc i zaznaczam że jestem Kompletnym laikiem oraz wszystko co wymyśliłem zostało "wykombinowane na chłopski rozum" Domek szeregowy w środku szeregu wymiary obrysowe 12x6 przylega do innych domów po dłuższej ścianie. Podpiwniczony, parter i piętro oraz część poddasza ogrzewane, oraz jedno pomieszczenie w piwnicy. Powierzchnia ogrzewana około 180-190m^2 Dach po modernizacji, pomieszczenie na poddaszu odizolowane od poddasza (do ogrzania wystarczy wspólny kolektor 3 pionów który się akurat znajduje w pokoju, kaloryfer otwieramy w srogie mrozy gdyż można by się ugotować) Nieogrzewana część piwnicy ma ocieplony strop co by nogi nie marzły na parterze. rozpoczęcie budowy 1986r. Dom częściowo lecz słabo ocieplony wełną mineralną, głównie od strony północnej. W domu są 3 piony grzewcze 1,5' z czego jeden wspomagany pompą na powrocie gdyż ktoś skopał grawitację. na strychu znajduje się zbiornik wyrównawczy około 50l. Aktualnie CWU nie jest grzane z CO tylko osobno piecem gazowym z zbiornikiem 125l. Postanowiłem zmodernizować aktualną instalację głównie ze względu na to bezsensowne grzanie gazem CWU, oraz brak regulacji temperatury na grzejnikach w domu. Wstępnie do swojego domu wybrałem kocioł MPM DS 12-14 ze względu na stałopalność i pozytywne opinie w internecie oraz wydaje mi się, że moc będzie akurat:) Załączam schemat tego co wymyśliłem (Od razu zaznaczam, że jestem kompletnym laikiem i wszystko zostało wymyślone metodą dedukcji) Proszę o poprawienie jeśli coś jest nie tak oraz o własne pomysły (zawsze można coś zrobić lepiej) W instalacji będą 3 filtry ( na kaloryfery, przed kotłem gazowym i przed pompą przy kotle na paliwo stałe)
Juby3004 Opublikowano 26 Października 2016 Autor #2 Opublikowano 26 Października 2016 Może jeszcze pytanie z innej beczki. Ja wy byście polecali zrobić taką instalację z dwoma źródłami zasilania i na kaloryfery i na cwu. Niestety ale mieszka ze mna babcia a ja często wyjeżdżam i wtedy włączam gaz jako ogrzewanie domu. Kocioł gazowy już jest. Chciałbym dodać jeszcze ze naczynie zbiorcze jest na zasilaniu kaloryferow i nie ma możliwości tego zmienić :-(. Na chwilę obecną jest piec gazowy i uklad grzejników składający się z 3 pionów skolektorowany przy starym kotle (dwa sa grawitacyjne, jeden wymuszony z możliwością grawitacji, ale nie dogrzewa tak jak trzeba na grawitacji). Pytam Was a nie szukam "fachowców" gdyż chciałbym to wykonać samemu zainspirowany konowałami których do tej pory spotkałem w podobnych dziedzinach. Np ostatnio był u mnie kominiarz który stwierdził, że palenie od góry to śmierć dla komina i pieca :-) a po czyszczeniu komina nie raczył nawet zagladnac do wyczystki na dole...
sambor Opublikowano 26 Października 2016 #3 Opublikowano 26 Października 2016 To co przedstawiłeś w poście 1 jest złe, dziwne i na pewno nie będzie działać, Poszukaj na forum - są gotowe schematy , które będą prawidłowo działać Jaki masz kocioł gazowy? i czy on działa w układzie otwartym?
Juby3004 Opublikowano 26 Października 2016 Autor #4 Opublikowano 26 Października 2016 Kocioł ariston 21kw jednofunkcyjny z zaworem trojdroznym. Jak grzeje co to jest w układzie otwartym, a jak grzeje wodę to w układzie zamkniętym, ale nie widzę tam nigdzie naczynia kompensacji ciśnienia (nie wiem jak się to nazywa fachowo), chyba że jest zintegrowane z kotłem gazowym, a wydaje mi się że takie coś powinno być. Zastanawiam się też czy nie zrobić kominka w dużym pokoju i nie dogrzewac domu gazem. Myślę że ciepło z kominka rozeszlo by się między partnerem a piętrem. A na poddaszu u siebie mam w razie czego zamontowaną klimatyzację na pompie ciepła więc braki można łatwo uzupełnić. Tylko pytanie czy mogę wpiąć kominek w komin ten co stary piec co. Oczywiście rozumiem że palę albo w 1 albo w drugim. Na ogrzewanie samym gazem troszkę dużo wyjdzie na tak spory dom.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.