Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Grzejnik Lekko Grzeje Na Górze, Przy Dopływie.

arg88

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jak w temacie. Mieszkam w bloku z lat 60 na szóstym piętrze( siódme jest szczytowe), latem zdjąłem dwa z trzech grzejników. Dzisiaj podłączyłem nowy grzejnik Kermi dwuwarstwowy w pokoju. Mam zawory na dojściu i wyjściu każdej rurki .Gdy nie było kaloryfera lub gdy sprawdzam na zaworach w drugim pokoju( tam nie ma jeszcze kaloryfera) jest ciśnienie cieplej wody na górze i UWAGA ciśnienie zimnej na odpływie. Po podłączeniu grzejnika odkręceniu zimnego i ciepłego zaworu i odpowietrznika woda wypełniła kaloryfer. Niestety letnia jest tylko góra  kaloryfera, ta najbliżej wejścia cieplej wody, dół lodowaty. Ogrzewanie jest grawitacyjne.

- włożyłem poprawnie uszczelkę, według instrukcji, oddzielającą warstwy przy odpływie.

- najpierw odkręciłem ciepłą wodę a gdy się napełnił kaloryfer, odkręciłem zimną.

- jedyny stary kaloryfer żeliwny jaki się ostał w kuchni miał te same objawy, ale już jest zdjęty.

- kaloryfer przyłączyłem do oryginalnych przyłączy za pomocą rurek PEX 16 mm

post-69609-0-52031400-1476664576_thumb.jpg

Opis :

zielone i czerwone kółka to śrubunki do rur pex, czy przez nie może nie być obiegu wody, bo mają one mniejsze światło niż rurka 16 mm, ale patrząc obiektywnie to zawory też mają mniejsze światło niż rurki??

niebieskie kółko to kolejno odpowietrznik i wewnątrz uszczelka rozdzielająca.

Co mam robić? dlaczego nie ma obiegu wody? Przepraszam za błędy ale piszę to w nocy po walce z grzejnikiem.

Opublikowano

Nie jestem pewien ale jak dla mnie odpowietrznik na grzejniku i cały grzejnik powinien być wyżej. Teraz możesz mieć przy zaworze syfon, którego nie da się odpowietrzyć

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

- najpierw odkręciłem ciepłą wodę a gdy się napełnił kaloryfer, odkręciłem zimną.

Co mam robić? dlaczego nie ma obiegu wody? Przepraszam za błędy ale piszę to w nocy po walce z grzejnikiem.

Co masz robić? - prawidłowo odpowietrzyć grzejnik  Przy zamkniętych zaworach postępujesz w ten sposób uchylasz trochę zawór na dole ,otwierasz odpowietrznik i czekasz aż ci będzie lała się woda..,Zamykasz odpowietrznik i otwierasz zawór na górze. Jeżeli ci to nie zadziała to będziesz musiał  zamontować odpowietrznik między wlotem do kaloryfera a zaworem (na górze).

A swoją drogą na wymianę kaloryferow w mieszkaniu powinieneś uzyskać zgodę na piśmie od administracji.Mniemam że takową posiadasz.

Zauważyłem że za bardzo nie masz miejsca na dodatkowy odpowietrznik - to zrób tak  - jak ci poleci woda przez odpowietrznik ta go zamknij ,a powietrze z górnej rurki usuń popuszczając śrubunek przy zaworze na zasilaniu od strony kaloryfera. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.