about Opublikowano 14 Października 2016 #1 Opublikowano 14 Października 2016 Witam Posiadam kocioł dwufunkcyjny wiadomo dość stary mam kilka pytań Nie posiadam termostatu pokojowego czy jak to tam się zwie ustawiam tylko temp na piecu chodzi o ogrzewanie przy ustawieniu np 3 kocioł podgrzewa mi je do odpowiedniej temperatury lecz po kilku minutach gdy spadnie temp ponownie grzeje do wymaganej temp chodzi mi tutaj jak to ma się do zużycia gazu ? Jeżeli kocioł załącza się do ponowego dogrzania co ok.5min ? Grzejniki mam odkręcone na maxa Drugie Jak wygląda zużycie jeżeli wyłącze całkowicie ogrzewanie i załącze je ponownie po x czasu ? Czy sensowniej jest grzać na np 1 żeby była jakakolwiek temperatura czy wyłączać aby nie było zużycia gazu ? Trzecie Jak zrobić o ile się da aby piec nie dogrzewał co chwile tych kaloryferów ? Czy da się jakoś ustawić może przy grzejnikach aby była w miare stała temp ?
Gość mak Opublikowano 15 Października 2016 #2 Opublikowano 15 Października 2016 Zastosuj termostat pomieszczenia to wydatek może 100 zł jak będzie przewodowy za bezprzewodowy zapłacisz może 200 zł. Chcesz się bawić we włączanie i wyłączanie twoja decyzja ale termostat rozwiąże wszystkie problemy
mistalova Opublikowano 15 Października 2016 #3 Opublikowano 15 Października 2016 Zuzycie zalezy od delta t. pomiedzy t.wewn. a t. zewn. I nic poza tym. Upraszczajac - decyduja o tym dwie rzeczy: jaka trzymasz t. w domu i jak masznzaizolowany dom. Po drugie, zaloz na grzejniki glowice termostatyczne - zapobiegnie to zbednemu przegrzewaniu pomieszczen i bedzie stala temp. Po trzecie, jesli nie chcesz zeby kociol chodzil caly czas to zaloz zwykly termostat dwustanowy - ale zuzycie sie nie zmieni, a prawdopodobnie straci na tym komfort.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.