Tidus1 Opublikowano 13 Października 2016 #1 Opublikowano 13 Października 2016 Witam Was, Mam mianowicie taki problem, latem zagospodarowaliśmy 1 piętro, co za tym idzie grzejniki rurki itp były robione od podstaw. Po podłączeniu całej instalacji i próbie pieca udało się uruchomić i wszystkie grzejniki grzały jak należy. Niedawno włączyłem ogrzewanie na stałe, łącznie z dołem, od tej pory jedynie dwa grzejniki grzeją ( te które są najbliżej na pierwszym piętrze.) parter chodzi także bez problemu. Dziś zrobiłem próbę i znów zamknąłem obieg parteru, jednak wciąż tylko dwa grzejniki dają ciepło. Próbowałem odpowietrzyć jednak cały czas zimna woda leci z grzejników w momencie gdy przestanie powietrze. Woda ma do wznoszenia jakieś 5 metrów w górę używam pompy 25-60 / 180 OMIS i zaczynam się zastanawiać czy ona po prostu nie daje rady. Zastanawiam się nad montażem drugiej pompy na piętrze przy rozdzielaniu, ponieważ w tym miejscu rurki są gorące czyli woda dochodzi. Co Państwo myślą w tym temacie? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie podpowiedzi. Pozdrawiam Paweł
awiator Opublikowano 13 Października 2016 #2 Opublikowano 13 Października 2016 A na którym biegu masz tą pompę uruchomioną? Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka
Tidus1 Opublikowano 13 Października 2016 Autor #3 Opublikowano 13 Października 2016 Pompka zawsze chodzi na trzecim najwyższym
awiator Opublikowano 13 Października 2016 #4 Opublikowano 13 Października 2016 Czyli raczej z lekkim zapasem dla tej pompy i tej wysokości. Wydaje mi się że powinna dać sobie radę. To będzie głupie pytanie ale sam się na tym kiedyś przyłapałem. Czy w tych grzejnikach, które nie grzeją masz na pewno odkręcone zaworki przy podejściu? Zarówno zasilanie jak i powrót? Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka
Tidus1 Opublikowano 13 Października 2016 Autor #5 Opublikowano 13 Października 2016 Tak tak,, bo na początku zapomniałem także o odkręceniu powrotu i mało gorączki nie dostałem bo nic nie chodziło, ale po tym zabiegu czyli odkręceniu wszystko poszło jak należy i grzejniki bardzo dobrze grzały. Co do wznoszenia może wysokość OK ale ma duży obieg do zrobienia i tego się obawiam
Przemyslaw85 Opublikowano 14 Października 2016 #6 Opublikowano 14 Października 2016 Pokaż nam co gdzie jest podłączone w kotłowni. Na podstawie schematu będzie łatwiej znaleźć co jest powodem problemów. ps. jak zakręcisz/przykręcisz kilka grzejników na dole to góra zaczyna dobrze grzać?
awiator Opublikowano 14 Października 2016 #7 Opublikowano 14 Października 2016 @Przemysław85 w pierwszym poście Tidus1 napisał ze zakręcał dół i nie było poprawy. Dlatego uważam, że problem nie tkwi w wydajności pompy. Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka
MikiQ Opublikowano 14 Października 2016 #8 Opublikowano 14 Października 2016 Kryzowales grzejniki na górze te które grzeją? Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
Gość mak Opublikowano 14 Października 2016 #9 Opublikowano 14 Października 2016 Problem może być bardziej złożony. Może być to pompa ale wcale nie musi. To też może być średnica rurociągów mogą być nastawy na grzejnikach albo wszystko razem. Często mamy do czynienia z błędnie podłączonym naczyniem wzbiorczym, które też może przyczyną twoich kłopotów. Bez schematu ze średnicami nic konkretnego powiedzieć się nie da.
Tidus1 Opublikowano 14 Października 2016 Autor #10 Opublikowano 14 Października 2016 Dziękuję Panowie za odpowiedzi ogólnie wszystkie grzejniki mam na powrocie ustawione na maksa przykrecilem nieco pierwszy z nich zobaczymy jaki to efekt przyniesie. Może temp. Na kotle też powinna być wyższa niż 60 C
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.