ziomal74 Opublikowano 9 Października 2016 #1 Opublikowano 9 Października 2016 proszę o pomoc w ustawieniu pieca którego nie potrafię rozgryść.ale od początku.moje ustawienia to 20s podawanie,40s przerwa dmuchawa 1 w skali do 10 ,prześwit w wentylatorze ok 20%,przerwa w podtrzymaniu 10 min.i podaje przez 5 sec.temmp.żądana to 60stop/c,histereza 1stop.piec pracuje ok 9 min a przerwa ok 33min.zawór 4d przykręciłem tak na 1/4 bo jak miałem na 1/2 to w domu sauna była.teraz było by wszystko pięknie tylko dużo żużlu i trochę spieków,jak dla mnie za dużo bo po dobie mam prawie węglarkę syfu.dodam że groszek mam chyba dobry ZGORZELEC TANIOPAŁ ten ich najlepszy prawie 1000 zł.za tonę.na początku jak rozpalę jest fajnie ale potem pa paru godzinach widać jak kopczyk mi się zapada i pali się tam w kielichu bardziej niż nad nim .co robić bo wydaje mi się że jak zrobię jeszcze większe podawanie to on nie będzie nadążał tego spalać.niestety nie mam żadnych termostatów na kaloryferach w pomieszczeniach,czujników temperatury no i temperaturę na kaloryferach reguluje tym zaworem 4d.dodam jeszcze że jak piec dojdzie do żądanej temperatury 60st. to potem w podtrzymaniu dochodzi do 70 st.i powoli spada do 59 a po ponownym załączeniu spada jeszcze do 56-57st.starałem sie jak najlepiej opisać ale naprawdę jestem ciemny w tych sprawach i bardzo proszę mądrych ludzi o jakieś rady
sorier Opublikowano 10 Października 2016 #2 Opublikowano 10 Października 2016 Wygląda to jak by w podtrzymaniu ciąg kominowy wypalał ci węgiel i obniżał żar w retorcie. Zmniejsz przerwy w podtrzymaniu.
ziomal74 Opublikowano 10 Października 2016 Autor #3 Opublikowano 10 Października 2016 witam, zmniejszyłem do 7 min.i już jest chyba trochę lepiej po 3 godzinach ,ale teraz zrobię 5 min i zobaczę pod wieczór jak to wygląda,ale już dzięki za podpowiedż
ziomal74 Opublikowano 10 Października 2016 Autor #4 Opublikowano 10 Października 2016 zrobiłem pare fotek jak to wygląda po ok 8 godzinach palenia bez mojej ingerencji,ile jest żużlu,jak wygląda retorta w podtrzymaniu i jak piec pracuje i jak wygląda instalacja.
ziomal74 Opublikowano 11 Października 2016 Autor #5 Opublikowano 11 Października 2016 a tak wygląda po całej dobie
Colinn211 Opublikowano 12 Października 2016 #6 Opublikowano 12 Października 2016 Ja jeszcze nie rozgryzlem do końca mojego pieca więc może nie powinienem dawać porad ale spróbuj ustawień Podawanie 7s Przerwa 70s Klapka 2 cm Siła nadmuchu 4 albo 40 % W moim przypadku te ustawienia okazały się bazowe i tylko delikatnie je koryguje a mam defro 25 kw. Jeśli chcesz to zostaw nr na priv to powymieniamy się doświadczeniami bo moja żona nie może już słuchać o piecu:-)
papasmurfek Opublikowano 12 Października 2016 #7 Opublikowano 12 Października 2016 Za mocno dmuchasz.
ziomal74 Opublikowano 13 Października 2016 Autor #8 Opublikowano 13 Października 2016 dmuchawa ustawiona na 1 w skali możliwości 10 ,tak więc mniej się nie da,a wentylator odsłonięty tak na 1cm jak robiłem te zdjęcia wyżej.teraz klapkę zrobiłem na ok 3cm i jest troszeczkę lepiej ale dalej tak po 1 dobie mam pełno tych kalafiorów.
ziomal74 Opublikowano 13 Października 2016 Autor #9 Opublikowano 13 Października 2016 Ja jeszcze nie rozgryzlem do końca mojego pieca więc może nie powinienem dawać porad ale spróbuj ustawień Podawanie 7s Przerwa 70s Klapka 2 cm Siła nadmuchu 4 albo 40 % W moim przypadku te ustawienia okazały się bazowe i tylko delikatnie je koryguje a mam defro 25 kw. Jeśli chcesz to zostaw nr na priv to powymieniamy się doświadczeniami bo moja żona nie może już słuchać o piecu:-) nie wiem ale wydaje mi się kolego że jak teraz ten kopczyk już mi się zapada kiedy piec jest na podtrzymaniu to z taką przerwą groszek mi nawet nie wyjdzie nad retore a ztego co słyszałem i czytałem żar powinien być nad retorą a nie w środku .naprawdę sam już nie wiem jak to ustawić.masakra.przy takiej pogodzie idzie mi tyle samo groszku co zimą
Gość Opublikowano 13 Października 2016 #10 Opublikowano 13 Października 2016 ...moje ustawienia to 20s podawanie,40s przerwa dmuchawa 1 w skali do 10 ,prześwit w wentylatorze ok 20%,przerwa w podtrzymaniu 10 min.i podaje przez 5 sec.temmp.żądana to 60stop/c,histereza 1stop.piec pracuje ok 9 min a przerwa ok 33min.zawór 4d przykręciłem tak na 1/4 bo jak miałem na 1/2 to w domu sauna była.teraz było by wszystko pięknie tylko dużo żużlu i trochę spieków,jak dla mnie za dużo bo po dobie mam prawie węglarkę syfu.dodam że groszek mam chyba dobry ZGORZELEC TANIOPAŁ ten ich najlepszy prawie 1000 zł.za tonę... Zgorzelec "tani opał" za jedyne 1 tyś.zł,to rozbój w biały dzień! Ten opał wart jest co najwyżej 600zł! i te nastawy... Użytkuję kocioł przewymiarowany na niedocieploną chałupę z połowy lat 80-tych 6 rok i zdarzały się zimy,że mróz trzymał -20* po 3 tygodnie ale nigdy nie podawałem 20s w tak krótkim czasie,co najwyżej 12s co 1min. To jest wręcz nie wiarygodne,żeby podawać tyle opału przy plusowych temp. Jaki to jest palnik w Twoim kotle?,może nie uszczelniony albo skopana instalacja m.in. przez ten przereklamowany zawór 4-d. Ja mam dużą ekoenergię,z japą jak stodoła i podaję 6s miału Rokita co 1min. i nic się nie zapada i kocioł się szybko odstawia. Jedno jest pewne,opał do bani albo spieprzona instalacja i to jest powodem marnowania takiej ilości opału. Niestety na odległość,bez wizji lokalnej nikt Ci nie pomoże.
ziomal74 Opublikowano 13 Października 2016 Autor #11 Opublikowano 13 Października 2016 nie wiem jak mam odpowiedzieć jaki palnik (średnica tej retory czy o co chodzi bo ja naprawdę jestem zielony)
ziomal74 Opublikowano 13 Października 2016 Autor #12 Opublikowano 13 Października 2016 ok przestawiłem teraz na 7 sec. podawanie a przerwa 40 sec.i zobaczę za parę godzin a parametry tego groszku chyba nie są złe Wartość opałowa27-30 MJ/kg Ciepło spalania30-32 MJ/kg Granulacja5-25 mm Wilgotność2-10 % Popiół6-10 % Siarka całkowita0,4-1,0 % Podziarno1-10 % Nadziarno1-10 % tzn .tak jest na etykiecie
Gość Opublikowano 13 Października 2016 #13 Opublikowano 13 Października 2016 Cóż, na etykiecie opis węgla wygląda dobrze,aż za dobrze ale co masz w workach w rzeczywistości tego nikt nie wie. Teraz zajmiemy się palnikiem,jeśli to jest zwykła fajka PPS Pancerpola,to na 9 str. są fotki jak należy konserwować i uszczelnić retortę. Zobacz,porównaj i zrób tak u siebie: http://www.pancerpol.com.pl/wp-content/uploads/2015/01/standard.pdf
ziomal74 Opublikowano 13 Października 2016 Autor #14 Opublikowano 13 Października 2016 palnik mam praktycznie taki jak na rysunku.dzisiaj czyściłem piec i miałem okazję oglądać retorę od spodu(urwałem śrubę tą co trzyma to wieczko pod spodem retory,gdzie zbierają się jakieś kamyczki itp.wydaje mi się że pod retorą jest ok. do okoła widać silikon,powietrza raczej tam nie ciągnie no ale ręki bym za to nie dał.teraz najważniejsze po zmianie ustawień na 8 sec podawanie(było 20)przerwa 40 piec stoi w podtrzymaniu 19-20 min a pracuje 10-11min.temperatura po rozpoczęciu pracy spada jeszcze do ok 56stopni i tak było zawsze ale w podtrzymaniu z 60 kiedy się wyłącza rośnie tak do 63stopni.nie wiem czy ta praca w podtrzymaniu co 5min.na 5 sec. załączanie jest ok.wcześniej jak dostawał groszku przez 20 sec.temperatura rosła do 71stop.w podtrzymaniu,pracował ok 8-9 min a przerwy miał 30min.nie wiem czy to jakoś jasno napisałem ,ale mam nadzieję że fachowcy to zrozumieją .jak będziecie mieli jeszcze do mnie cierpliwość to jutro po całej nocce zrobię fotkę jak wygląda piec po kilkunastu godzinach.pozdro i dzięki za cierpliwość
Gość Opublikowano 13 Października 2016 #15 Opublikowano 13 Października 2016 Spokojnie,po to jest forum i cierpliwości wystarczy :) Tak jak zasugerowałeś,kocioł na nowych ustawieniach powinien popracować kilkanaście h i wtedy się oceni co dalej. Wklej jutro foty,obadamy. W podtrzymaniu nie należy często podawać i dmuchać,ustaw podawanie 5-7s i przedmuch na 20s co 15 min.,to wystarczy.
ziomal74 Opublikowano 13 Października 2016 Autor #16 Opublikowano 13 Października 2016 ha a jak to zrobić jak u mnie mogę tylko ustawić co ile minut ma się załączyć na podtrzymaniu a te 5 sekund co podaje i dmucha to już fabrycznie ustawione.ja mogę tylko przerwę ustawić
Gość Opublikowano 14 Października 2016 #17 Opublikowano 14 Października 2016 W takim razie w podtrzymaniu ustaw przerwę dmuchawy na 15 min.
ziomal74 Opublikowano 14 Października 2016 Autor #18 Opublikowano 14 Października 2016 dzień dobry tak jak obiecałem wrzucę kilka fotek po pracy pieca przez kilkanaście h bez żadnej ingerencji na nowych ustawieniach.może żle widać ale na żywo jest o wiele lepiej niż było.tych kalafiorów praktycznie nie ma a to co w popielniku to jeszcze z wcześniejszych ustawień.MISTRZU mam jeszcze pytanko w sprawie takiego czujnika co widać na jednym zdjęciu który wchodzi do pieca z tyłu.on był zupełnie lużny .ja go zapchałem tą niebieską szmatą,ale czy on nie powinien być jakoś zabezpieczony silikonem czy czymś w tym stylu.ps.przerwe w podtrzymaniu ustawiłem na 10 min i zobaczę jak to będzie wyglądać
Gość Opublikowano 14 Października 2016 #19 Opublikowano 14 Października 2016 Z tym "mistrzem" to nie przesadzaj,był i jest tylko jeden prawdziwy Mistrz- J.Chr. Jak wyprzątniesz popielnik zobaczysz za jakiś czas,jak to wygląda. Najważniejsze,żeby nie było dużych spieków i niedopalonych kawałków węgla. Jeżeli ten czujnik jest w czopuchu tzn.w rurze wylotu spalin,to mierzy temp. spalin. Ważna i przydatna rzecz do ustawiania kotła. Obłożenie szmatą trochę nie bezpieczne,powinien być zamocowany dosyć stabilnie ale nie na sztywno,żeby można było to co tydzień wyciągnąć i oczyścić z nagaru,żeby wiarygodnie pokazywał temp. spalin. Jeśli to jest to o czym pisze,to w sterowniku powinien być zapis (odczyt)temp spalin. Jaką masz ustawioną siłę nadmuchu?
ziomal74 Opublikowano 14 Października 2016 Autor #20 Opublikowano 14 Października 2016 nie ,ten czujnik nie wchodzi do czopuchu tylko do obudowy pieca ,jest tam taka dziurka ,nie wiem czy to nie od temperatury kotła bo jak miałem te wcześniejsze ustawienia z kosmosu i na sterowniku było już blisko 71st.na zegarze na piecu było ok 65.NIE WIEM NIE ZNAM SIĘ.a co do dmuchawy to najmnieszy nadmuch mam tzn.1bieg z 10 możliwych.
Gość Opublikowano 14 Października 2016 #21 Opublikowano 14 Października 2016 Zobacz w instrukcji albo po kabelku do sterownika i powinno pisać do czego ten czujnik jest,a z nadmuchem już niżej nie zejdziesz. Już chyba nie da się wiele poprawić,węgle są różne i mogą się spiekać i popiołu jak z papierosa się nie uzyska,z resztą nie o to chodzi. Można jedynie w zależności od temp. na zewnątrz skracać lub wydłużać przerwę w podawaniu. Napisz jutro jak się kocioł sprawuje. Pozdrawiam.
ziomal74 Opublikowano 14 Października 2016 Autor #22 Opublikowano 14 Października 2016 nie miałem co robić więc znalazłem numer to firmy produkującej sterowniki ,koleś powiedział mi jak wejść w menu serwisanta i tak jak sugerowałeś zwiększylem podawanie i nadmuch w podtrzymaniu na 8 sec.zobaczymy czy coś pomoże
ziomal74 Opublikowano 16 Października 2016 Autor #23 Opublikowano 16 Października 2016 troszkę zimniej ,mocniej wieje i piec już pracuje ok.13-14 min a przerwa 17-18min.parametry te same 8 podawanie,40 sec. pauza .w domu troszkę chłodniej ale i tak siedzimy w krótkich spodenkach i koszulkach.nie pisałem o chacie.jest to stary poniemiecki,piętrowy dom bez ocieplenia o metrażu ponad 160 m2.a pytanie do mojego MISTRZA czy zmieniać coś teraz w ustawieniach jak się tak trochę przedłuża czas pracy czy jeszcze nie trzeba .c
Gość Opublikowano 16 Października 2016 #24 Opublikowano 16 Października 2016 Nie,nic nie zmieniaj,kocioł im dłużej pracuje to dla niego lepiej i dla komina również. Jeszcze raz nazwiesz mnie "mistrzem" i przestanę z Tobą gadać...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.