Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Gotowanie Wody Przy 60C

Michalezg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszyskich mam problem z ukladem centralnym w domu. Mam układ otwarty nie jest zbyt duzy 2 grzejniki kilka metrow rurek wiec wody wejdzie pewnie kolo 20 30 litrow jest tez pompa naczynie termometr obok pieca maly ala grzybek (stary typ przerobiony pod centralne) i problem jest taki ze przy paleniu w piecu woda gdy osiagnie miedzy 50-60c zaczyna sie gotowac a powinna chyba przy 90-100 po czym w rurkach hałas pewnie zagotowane powietrze sie przepycha woda zaczyna wylatywac przez naczynie co mzoe byc powodem takiego wczesniego gotowania ? czy zle odpowietrzony uklad? termometr jest raczej okey jak go wykrece wkladam do np zimnej wody to dziala wiec raczej nie jest trefny po takim przegotowaniu mam zawsze troche roboty spuszczam reszte wody wlewam odpowietrzam(na pompie i grzejnikach) i troche nie halo co ktorys dzien tak robic a zona gdy mnie nie ma nie ma wyczucia do temperatury na piecu i czesto jej sie przytrafia czy moze dac odpowietrznik powietrza zaraz obok piecaale czy to pomoze gdzie problem ? Dziekuje za odpowiedzi :)Pozdrwiam Michal 

Opublikowano

Kolego Michalezg mógłbyś zacząć używać znaków interpunkcyjnych i postarać się pisać zdaniami?

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Po twoim opisie ciężko coś wywnioskować daj jakieś zdjęcia opisz co to za kocioł itp bo z fusów to my nie umiemy wróżyć. A woda gotuje się przy 100C więc termometr kłamie lub masz coś źle zrobione.

Opublikowano

Dobrze postaram sie pisać poprawnie ze zrozumieniem bo faktycznie troche chaotycznie to napisałem , temperatura na termometrze dojdzie do 50-60c woda zaczyna się gotować słychać hałas w rurkach i woda zaczyna uciekać przez naczynie przelewowe , załączam zdjecia pieca tego układu za piecem naczynia i grzejników. Pozdrawiam
fVN226.jpg

tXy2Op.jpg

XZqqgT.jpg

vfTsZ6.jpg

S3TsPX.jpg

HsNKF1.jpg

Opublikowano

Myślę że ten termometr umieszczony poza przepływem wody może sporo przekłamywać, zmierz jakimś innym przed samą pompą, a na grzejnikach masz termostaty?, przynajmniej jeden grzejnik powinien być bez termostatu.

Opublikowano

Termometr kłamie bo nie ma dobrego styku z ciepłą wodą powinien być tam gdzie jest trójnik, obróć trójnik żeby zamiast prawo lewo i dół był na lewo góra i dół i wkręć do góry termometr jak najbliżej w trójnik.

Opublikowano

Nie na grzejnikach nie mam termostatów , jak zmierzyć temp. przed samą pompą ?Mam też pytanie drugie dlaczego jak spuszczam wode z obiegu to woda jest brązowa jak by z rdzą taka brudna ?

Opublikowano

Brudna woda bo ta kuchnia jest stara i zabrudzona trzeba było ją dobrze wypłukać jak montowałeś. A jak przerobisz ten trójnik to będziesz mierzył temperaturę dość dokładnie.

Opublikowano

Dzieki wielkie Sono2020 masz rację jak tak na to popatrzeć to jest dość z boku i nie jest na przepływie dać go obok pompy i bedzie ok :) Dzieki jeszcze raz Pozdrawiam

Opublikowano

Masz zle podłączone naczynie wzbiorcze..Miedzy piecem i naczyniem nie moze być żadnych zaworów .Jezeli masz pompkę na zasilaniu ,to naczynie powinno być zamontowane po stronie ssącej pompki.W twoim przypadku w tym miejscu co termometr.Po drugie rura do naczynia powinna być metalowa o srednicy 1cal. Musisz to poprawić. Przenieś pompkę na powrót .Przy tak małych instalacjach pompki montuje się na powrocie,W ten sposób zabezpiecza się je przed uszkodzeniem.

Opublikowano

Wydaje mi się że, termometr fałszuje bo pod nim jest powietrze.

Przy brudnej wodzie sprawdził bym drożność filtra. Mnie się kiedyś zapchał i nie było obiegu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.