Snoopi21898 Opublikowano 9 Października 2016 #26 Opublikowano 9 Października 2016 Czyli jak pozmieniasz jeszcze na plus w menu serwis to całkiem mu dasz kopa i bedzie przebijał zadaną mysle ze nie ma co się bawić w zmianę parametrów jak wszystko dopala uwierz mi bawiłem sie w to pół roku i rezultatów na plus żadnych. Teraz jade na fabrycznych i jest ok
pzietek Opublikowano 10 Października 2016 Autor #27 Opublikowano 10 Października 2016 Ustawienia: - nastawy PID fabryczne - moc kotła na 70% - temperatura zadana - 60 stopni - temp. CWU 50 stopni z hist. 2 stopnie - pompka CWU ustawiona na 1 Wnioski: - piki temp występują, chociaż zauważyłem delikatną poprawę - dalej wchodzi w tryb nadzoru Wprowadziłem delikatne zmiany: - temperatura zadana - 62 stopnie - moc kotła na 60% i czekamy ze 2h Napisałem jeszcze do DEFRO w sprawie tych fabrycznych nastaw (tak z ciekawości, co napiszą) i czekam na odpowiedź.
Snoopi21898 Opublikowano 10 Października 2016 #28 Opublikowano 10 Października 2016 Jak jeszcze bedzie wchodził to moc w dół i powinno być oka. Wahań temp. Pewnie nie da się wykluczyc.
pzietek Opublikowano 10 Października 2016 Autor #29 Opublikowano 10 Października 2016 Ustawienia: - nastawy PID fabryczne - moc kotła na 60% - temperatura zadana - 62 stopni - temp. CWU 50 stopni z hist. 2 stopnie - pompka CWU ustawiona na 1 - temp na zewnatrz 6stopni, dom ponad 200m2 (80m2 podlogowki, 12 grzejników), CWU 240l Wnioski: - pik temp występuje jak zaczyna grzac CWU, ale juz nie tak gwałtownie - dalej wchodzi w tryb nadzoru, max temp jaką osiągnął to 71stopni Wprowadziłem delikatne zmiany: - moc kotła na 50% i czekamy
krzymig Opublikowano 10 Października 2016 #30 Opublikowano 10 Października 2016 Snoopi, pzietek -czy posiadacie taką tabelkę v2 i v3 to te tabelki?
kiminero Opublikowano 10 Października 2016 #31 Opublikowano 10 Października 2016 Jak masz realizowaną ochronę powrotu i do ilu spada powrót przy aktywnym CWU? Próbowałeś priorytetu CWU? Próbowałeś z histerezą 1?
Snoopi21898 Opublikowano 10 Października 2016 #32 Opublikowano 10 Października 2016 Taką tabelkę chyba w dtr mam ale nie używam bo v pid mi nie potrzebna.
pzietek Opublikowano 10 Października 2016 Autor #33 Opublikowano 10 Października 2016 "kiminero" -> nie wiem jak mam realizowaną ochronę powrotu, nie jestem specjalistą od hydrauliki :( do ilu spada powrót ? -> zaobserwuję i napiszę z histerezą 1 nie próbowałem Histereza 1 stopien to wg mnie rozrzutność :) -> większe spalanie Powinna byc 3 stopnie Podobno lepiej raz zagrzac wodę o 3 stopnie, niz 3 razy po 1 stopień
MaGGu Opublikowano 10 Października 2016 #34 Opublikowano 10 Października 2016 Witam. Rowniez walcze z ustawieniami pieca. Defro eko duo pz 15kW z pid. Zauwazylem ze jesli bedziesz mial ustawiona minimalna temperature powrotu powiedzmy na 40 stopni a w rzeczywistosci powrot osiaga nizsza temp to w takim przypadku sterownik zamyka zawor ogrzewania na dom. W tym przypadku cala energia zgromadzona w piecu nie ma gdzie sie udać :) i podnosi temp. bierzącą kotła i przechodzi w tryb nadzoru.
Snoopi21898 Opublikowano 10 Października 2016 #35 Opublikowano 10 Października 2016 Ochrona przez zawór to masakra lepiej dać sobie z tym spokój bo tylko robi zamieszanie
kiminero Opublikowano 10 Października 2016 #36 Opublikowano 10 Października 2016 Narzekasz na piki, to próbuje pomóc. Najwyżej spalisz nie 12 kg/d, tylko 12,1... Histereza to jedno, ale liczy się jeszcze miejsce pomiaru temperatury. Im wyżej mierzysz temperaturę na zasobniku, tym histereza ma większe przełożenie na średnią temp wody. Histereza 2 mierzona wysoko to nie to samo co histereza 2 mierzona nisko. Moim zdaniem czujnik powinien się znajdować tuż nad wejściem cyrkulacji.
MaGGu Opublikowano 10 Października 2016 #37 Opublikowano 10 Października 2016 Ochrona przez zawór to masakra lepiej dać sobie z tym spokój bo tylko robi zamieszanie Dokładnie. Muszę ją wyłaczyć bo w tym momencie i tak ustawilem minimalną na 24 stopnie
Snoopi21898 Opublikowano 10 Października 2016 #38 Opublikowano 10 Października 2016 Mam ustawiona na 30 i tylko przy rozruchu kotła zawór sie zamyka. Pozatym powrót przy grzaniu cwu spada mi do 42 stopni a jak się wyłączy pompa to rośnie do 49-53 stopnie przy zadanej 65.
awiator Opublikowano 10 Października 2016 #39 Opublikowano 10 Października 2016 Panowie. Być może to przypadek ale ja z nadzorami w 15kW przy obecnych temperaturach poradziłem sobie zwiększając maksymalna przerwę podawania o 100% względem wartości domyślnej, która w tej chwili nie pamiętam jaka była. W którymś wątku była informacja ze parametry z menu serwisowego są parametrami granicznymi dla PID wiec ta zmiana spowodowala zmniejszenie mocy. Efektem ubocznym jak zauważyłem jest wzrost temperatury podajnika. W tej chwili na 4D Afriso mam ustawione 1,5 i w domu 21 stopni. Powrót 50 st. Wg analogowego wskaźnika. Zadana 60. Piki zdarzają się tylko jak cała rodzina idzie po kolei do Łazienki. Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka
pzietek Opublikowano 11 Października 2016 Autor #40 Opublikowano 11 Października 2016 Odpowiedź z DEFRO w sprawie ustawień fabrycznych: "Ustawienie fabryczne w pracy z Pidem sa nominalne dla mocy kotła. Można je regulować za pomocą współczynnika mocy kotła –regulacja podawaniem oraz współczynnika mocy wentylatora – regulacja mocą dmuchawy." Wniosek: Ustawienia fabryczne tj. Min czas podawania: 1s Max czas podawania: 5s Min przerwa podajnika: 45s Max przerwa podajnika: 90s. dla Komfort Eko 20kW dają moc od 6kw do 20kw przy nastawie 100% parametru "moc kotła". Moje ustawienia: - temperatura na zewnatrz +5st - tem. zadana =>62st - temp. CWU => 50st z histereza = 2 - "moc kotła" => 45% - ustawienia PID fabryczne - pompka CWU ustawiona na 1 Wnioski: - nastąpiła znaczna poprawa na wykresie temp. kotła - zdecydowanie rzadziej wchodzi w "nadzór" - spalanie węgla w porządku, nie zrzuca, nie ma spieków
Snoopi21898 Opublikowano 11 Października 2016 #41 Opublikowano 11 Października 2016 No wczesniej pisałem ze tak jest :) U mnie na fabrycznych ustawieniach też jest ok. Obecnie moc na 50% nadmuch górny na -8 dolny na -16 i jest ok temperatura waha się między 64-67 przy zadanej 65. W nadzór nie wchodzi w ogóle. Tylko jak załączy sie cwu to spada do 60 lub deko niżej ale po chwili rośnie i sie stabilizuje. Cwu na 50 histereza na 2. Spaliny między 100-130. Zobaczymy jak na zewnątrz temp spadnie. Pozdrawiam
Mateoo21 Opublikowano 14 Października 2017 #42 Opublikowano 14 Października 2017 Witam serdecznie zastosowalem podbne ustawienia do twoich zmienilem jedynie predkosc podawania paliwa i pali sie super. na poczatku mojego etapu z praca pieca defro mialem problem co do oceny ognia czy za duzo czy za malo powietrza ale po tyg czasu juz wiem wiecej :) jednak doswiadczenie jest bezcenne:)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.