randalfik Opublikowano 5 Października 2016 #1 Opublikowano 5 Października 2016 Witam, mam taki problem z piecem że jakiś tydzień temu skończył mi się olej. Z powodu braku gotówki czekałem do wypłaty a w międzyczasie wodę grzałem prądem. Po zatankowaniu odpowietrzyłem układ olejowy, zresetowałem pompę i zaczęło śmigać jak wcześniej. Wieczorem chcę się umyć a tu zimna woda (grzejniki gorące). Nie mam pojęcia co mogło się stać. Nic nie było grzebane ani rozbierane. Piec nazywa się protherm 18nl rok prod. 1998 producent chyba czeski. Rura która doprowadza wodę z pieca do zbiornika jest letnia ale z kranu leci lodowata. Nie mam pomysłu a na serwisanta mnie aktualnie nie stać. Pomoże ktoś?
Franek19 Opublikowano 6 Października 2016 #2 Opublikowano 6 Października 2016 Witam! Przyczyn tego stanu może być kilka-nie widząc schematu mogę je wymienić -to co mi przychodzi do głowy. 1. Pompa do obiegu c.w. (jeśli jest) -jakiś czas nie pracowała, może sam ją wyłączyłeś, może się zastała, może jest zapowietrzona. 2. Filtr przed pompą należałoby oczyścić. 3. Na zasilaniu bojlera może być powietrze 4. Może zamknięty jest któryś z zaworów- zasilanie, powrót do bojlera. Może koledzy coś dorzucą. Pozdrawiam.
randalfik Opublikowano 6 Października 2016 Autor #3 Opublikowano 6 Października 2016 Dzisiaj doszedłem do tego że jednak piec grzeje wodę bo rura wychodząca do bojlera jest ciepła no i piec odpalił się w trybie letnim gdzie tylko wodę powinien grzać. Podejrzewam zapowietrzenie albo brak cyrkulacji. Więc ciepła rura jest do momentu odpowietrznika przed zbiornikiem, potem zimna. Nie wiem jak się za ten odpowietrznik zabrać. Po odkręceniu takiego małego kapturka jest jakby śrubka na imbus 3 ale za chiny tego nie mogę odkręcić bo to stare zardzewiałe itd. Czy dobrze kombinuje że tak się odpowietrza? Jeszcze sprawa pompy wody. Po odkręceniu tej śrubki od czoła zaczyna cieknąć powoli woda a sama pompa obraca się lekko, więc chyba wszystko ok tylko czemu nie chodzi? Czy po odpowietrzeniu pompa ruszy? No i jeśli nie odkręcę tej śrubki na odpowietrzniku to trzeba go będzie wymienić? Edit: Odkręciłem cały odpowietrznik ale leci tylko woda. Czy jest jakaś opcja ręcznie odpalić pompę wody? Jest ona kablem podłączona do pieca.
randalfik Opublikowano 6 Października 2016 Autor #4 Opublikowano 6 Października 2016 Więc tak. Pompę obiegu podłączyłem na krótko i chodzi czyli do bojlera dochodzi ciepła woda ale w kranie nadal zimna. Termostat na bojlerze jest sprawny bo przełączyłem na prąd i reagowało na zmianę nastawów pokrętłem. Na to by wychodziło że sterownik pieca nie załącza pompy ale to dziwne tak samo z siebie bo wcześniej wszystko było normalnie. Czy to się wiąże z wymianą sterownika?
sambor Opublikowano 6 Października 2016 #5 Opublikowano 6 Października 2016 Masz osobne pompy na grzanie grzejników i wody, czy tylko jedną a grzanie jest przełączane zaw 3-D? Masz instrukcję do kotła? Daj jakieś zdjęcia inst.
randalfik Opublikowano 6 Października 2016 Autor #6 Opublikowano 6 Października 2016 Tak mam dwie pompy. Instrukcji brak, dom odziedziczyłem po dziadkach. Wrzucam zdjęcia pompa c.o. tabliczka pieca bojler, pompa i rury do pieca bojler piec
sambor Opublikowano 6 Października 2016 #7 Opublikowano 6 Października 2016 Ten kocioł nie ma automatyki do grzania wody, musiała być dodatkowo wykonana np czujnik w bojlerze załączający dodatkowy sterownik pompę, lub ręczny przełącznik grzania CO i CWU. Poniżej 2 instrukcje obie niestety w j obcych - po rosyjsku i po czesku Tą rosyjską można przez googla przetłumaczyć, wg mnie obie są identyczne. 62237.pdf litina-biasi.pdf
Franek19 Opublikowano 7 Października 2016 #8 Opublikowano 7 Października 2016 Pompa jest na powrocie z bojlera, a odpowietrznik na zasilaniu- 3 fotka. Dziwne ,że wcześniej było dobrze. Aby było dobrze należy przed odpowietrznikem zamontować zawór-powinien być zamknięty w czasie pracy pompy. W czasie postoju pompy (gdy słychać będzie bulgotanie ,przelewanie się wody podczas pracy pompy) należy otworzyć zawór. Przy dobrze działającym odpowietrzniku powietrze powinno wyjść z rury. Po 30 sek. (np.) zamknąć zawór. Jeśli chodzi o pompę to w czasie jej pracy gdy wykręcisz tę białą nakrętkę i w otwór włożysz delikatnie niewielki śrubokręt powinno być słychać lekkie "terkotanie"- jeśli tak jest to pompa pracuje. Nie zawsze ją słychać zwłaszcza na niskim biegu. Pozdrawiam.
randalfik Opublikowano 7 Października 2016 Autor #9 Opublikowano 7 Października 2016 Przecież napisałem że pompa wcale nie chodzi. Tylko jak podepnę ją na krótko do gniazdka. Co do słyszalności to słychać ją na pierwszym biegu. Kabel do sterowania jej wchodzi z tyłu do pieca i wygląda na fabrycznie zrobione. Jedyne co mi przychodzi do głowy to że sterowanie pompy padło bo wcale jej nie włącza nawet jak piec grzeje wodę.
sambor Opublikowano 7 Października 2016 #10 Opublikowano 7 Października 2016 A jest tam osobny czujnik temp wody w bojlerze? Sprawdź dokładnie gdzie ten kabel jest podłączone w kotle - może być osobny sterownik i on "dał ciała" lub jakiś banał np wypadł kabel z z listwy .
randalfik Opublikowano 7 Października 2016 Autor #11 Opublikowano 7 Października 2016 Tak, jest czujnik. Podokręcałem wszystkie styki w kostce i dalej nic. Proszę oto zdjęcie całej "elektroniki", nawet układów żadnych nie ma: P.S. sory za cytat, nie wiem jak to usunąć
Hermogenes Opublikowano 7 Października 2016 #12 Opublikowano 7 Października 2016 Na 3 i 4 fotce widać dodatkowy pstryczek góra dół jakie ma zadanie.poz Hermogenes
randalfik Opublikowano 7 Października 2016 Autor #13 Opublikowano 7 Października 2016 Przełącznik lato/zima czyli odłącza c.o. a zostaje same grzanie wody
Hermogenes Opublikowano 7 Października 2016 #14 Opublikowano 7 Października 2016 Przełącza pompy ? poz Hermogenes
randalfik Opublikowano 7 Października 2016 Autor #15 Opublikowano 7 Października 2016 wyłącza tylko c.o. z tego co się orientuję
Hermogenes Opublikowano 7 Października 2016 #16 Opublikowano 7 Października 2016 Coś tam jest oprócz pomp i palnika zasilane prądem ( jakiś elektro zawór) ,nie mogę załapać elektrycznego wyłączania c.o. poz Hermogenes
randalfik Opublikowano 7 Października 2016 Autor #17 Opublikowano 7 Października 2016 Coś musi być ale nie wiem co i gdzie. Z jakiegoś powodu musiała ta pompa przestać chodzić a nic nie było grzebane, po prostu piec był wyłączony przez tydzień i grzałem wodę elektrycznie.
Hermogenes Opublikowano 7 Października 2016 #18 Opublikowano 7 Października 2016 Moje myślenie jest takie jak grzejesz wodę elektrycznie to pompa od c.w.u ma być wyłączona aby nie studzić wody w baniaku.Za to odpowiada jakiś styk (pewnie na włączniku prądu na grzałkę) lub zupełnie inny i Ty go musisz znalezć metodę prób i błędów jeśli nie znasz schematu połączeń, nie grzeb tylko pstrykaj może się zawiesił .albo sprawdzaj próbnikiem .poz Hermogenes Ja bym sugerował sprawdzenie tego dorobionego.ale to jest tylko gdybanie na odległość.
sambor Opublikowano 7 Października 2016 #19 Opublikowano 7 Października 2016 Na bojlerze jest jakiś pstryczek, może to przełącznik elektryka/ kocioł? Z resztą tam powinien być jakiś układ aby nie grzać ciągle wody, chyba, że CWU grzeje się do temp wody w kotle.
randalfik Opublikowano 7 Października 2016 Autor #20 Opublikowano 7 Października 2016 Tak, na bojlerze jest przełącznik piec/prąd. Jest termostat który odłącza zasilanie/piec jak się woda nagrzeje do danej temperatury. Wszystko już tysiąc razy sprawdziłem i dalej nic a tydzień już bez ciepłej wody :(
Hermogenes Opublikowano 8 Października 2016 #21 Opublikowano 8 Października 2016 W opcji zima nie może odłączać pieca (tylko pompę od ciepłej wody) i tak się zrobiło ,powinien być drugi termostat załączający tę pompę gdy woda w baniaku jest zimna .poz Hermogenes
randalfik Opublikowano 8 Października 2016 Autor #22 Opublikowano 8 Października 2016 Jest termostat na piecu który go wyłącza gdy temperatura wody w wymienniku dojdzie do ustawionej i drugi na zbiorniku wody który pewnie wyłącza pompę. Kiedyś jak wszystko dobrze chodziło to po zwiększeniu temperatury wody na termostacie zbiornika załączał się piec. Sam już nie wiem gdzie szukać problemu.
randalfik Opublikowano 8 Października 2016 Autor #23 Opublikowano 8 Października 2016 Pomyślałem że to może jakiś przekaźnik padł i nie odpala pompy ale nie wiem gdzie tego szukać. W panelu sterowania nie widzę nic takiego, chyba że jeszcze gdzieś jest pochowana elektronika ale wątpię.
Hermogenes Opublikowano 8 Października 2016 #24 Opublikowano 8 Października 2016 A ja myślałem że do tej pory to się już wykąpałeś ;) .probówka w ręce i iść po kablach gdzie ginie napięcie innej rady nie ma .poz Hermogenes
randalfik Opublikowano 8 Października 2016 Autor #25 Opublikowano 8 Października 2016 Sprawa rozwiązana, Winny okazał się przełącznik grzałka/piec. Nie zwierał w jednej pozycji. Wymiana załatwiła wszystko. Dzięki za pomoc!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.