linden Opublikowano 5 Października 2016 #1 Opublikowano 5 Października 2016 Witam, oczywiście jestem nowy na forum i oczywiście mam problem. Instalacja wykonana wg schematu jak niżej. Pompa - Wilo Yonos Pico 25/1-6 Kocioł - Defro Optima Komfort Plus 25 kW Sterownik kotła - Defro S3P Sterownik zaworu 4D - Defro MZ Zawór czterodrogowy z siłownikiem - Herz DN25 Obliczenia strat ciepła dla domu dokonałem w programie Instal-therm. Otrzymałem wysokość podnoszenia 2,2m i przepływ 1,1 m3/h (oczywiście to dane orientacyjne - np faktycznych warstw posadzki w domu nie jestem w stanie ustalić) - pompa ustawiona na regulacji po stałym ciśnieniu. No i rozpalamy. Temperatura na dworze +10C, zadana na kotle +65C(na tą chwilę w obiegu CO wpięty jest zasobnik CWU), temperatura zaworu 4d +55C no i temperatura ochrony powrotu +45C. Minimalne otwarcie zaworu 25% (sam zawór 4d działa prawidłowo - otwiera się w dobrym kierunku itd.) Po rozpaleniu zawór 4D nie rusza się z pozycji minimalnego otwarcia - na kotle temperatura rośnie do 75C, na grzejniki leci +39C na powrót +39C. Finalnie w kotle robi się wędzarnia, temperatura trzyma się stabilnie ale temperatury zaworu i powrotu ani drgną. Czy któryś z użytkowników forum ma pomysł co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?
sambor Opublikowano 5 Października 2016 #2 Opublikowano 5 Października 2016 Jest kilka przyczyn. Za mały i źle zamontowany zaw 4-D Za cienkie rury do zaw 4-D Pewnie swoje dokłada zaw różnicowy
linden Opublikowano 5 Października 2016 Autor #3 Opublikowano 5 Października 2016 W zasadzie ten schemat wziąłem od znajomego, on co prawda ma kocioł z zasobnikiem bez siłownika na zaworze 4D. Zmiany jakie dokonałem to właśnie dołożenie zaworu różnicowego (naczynie wyrównawcze jest wpięte w nitkę grzejników, na tą chwilę nie mogę sobie pozwolić na "rycie" w pomieszczeniu w którym jest ono zamontowane), zmiana średnicy od kotła do momentu odejścia na CWU z DN25 na DN32. Mógłbyś "rozwinąć" swoje uwagi?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.