Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór Kotła- Typ Oraz Moc

przemolbtz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych Forumowiczów.

Pochodzę z okolic Zielonej Góry. Posiadam dom jednorodzinny i jestem w trakcie jego renowacji. Chcę wymienić stary kocioł (Zębiec górnego spalania 21KW) na nowy i tu pojawiają się moje rozterki z tym związane. 

Paliłem w wyżej wymienionym starym piecu i nie mam o tym większego pojęcia ale z obserwacji, i tego co czytałem na tym forum stwierdzam że marnowałem opał od lat. Chciałbym to zmienić ale nie wiem jak to zrobić we właściwy sposób.

Palę w większości drewnem plus mała część węgla kamiennego. Instalacja w trakcie przebudowy więc wymieszane nowe rury wavin alupex ze starymi z ocynku. Grzejniki także mieszane( częśc nowych część starych żeliwnych). 

Docelowo w przyszłym roku wszystko na nowych grzejnikach i rurach. Dom ma powierzchnię około 220m2. Składa się z 2 kondygnacji. Jest to typowy klocek z roku około 1980. Ściany dość grube: pustak + cegła. Całość ocieplona styropianem 10cm. Okna wszystkie wymienione na nowe. Stary dach był docieplony żużlem i na to papa. Ja na tym wykonałem konstrukcję drewnianą i dach skośny z blacho-dachówki. Jeśli coś pominąłem proszę napisać. Kotłownia znajduje się w piwnicy a kanał komina na około 8 m. wysokości. 

Zastanawiam się nad piecem dolnego spalania. Obecnie wszyscy piszą o MPM-DS. Czy jest to dobry wybór dla laika? Jaka moc jest mi potrzebna? Piec zimą będzie grzać CWU (kupiłem nową pompę ciepła z wężownicą o pojemności 280l.).

Obecnie nie mam możliwości dołożenia bufora. Pisałem do producenta tych kotłów i on polecał mi moc 17-19KW.

Dom po obecnych renowacjach fajnie trzyma ciepło. Przy obecnych ciepłych zimach paliłem od 15.00 do około 22.00 i dom przez resztę dnia był ciepły. Obecny piec moim zdaniem jest za mocny bo ławo zagotować wodę i ciągle muszę zamykać drzwiczki i kisić opał. Obecnie instalacja jest otwarta ale przy zmianie pieca chcę przerobić na zamkniętą. 

Proszę o radę bo po rozmowach z instalatorami z okolicy jestem w kropce. Polecają nadal piece około 20KW i kotły typu Stalmark,,Gajowy". Przyznam szczerze, że nawet dla mnie ta moc i ten piec wydają się złym rozwiązaniem.

Z góry dziękuję za odpowiedzi   

Opublikowano

Proszę bardzo o pomoc w moim temacie Panów którzy mają wiedzę o tym kotle i potrafiliby mi doradzić. Z góry dziękuję i przepraszam za zakłócanie wątku.

Opublikowano

Co Ci tu polecić może najpierw zrób sobie przybliżony audyt tutaj i daj wyniki

http://cieplowlasciwie.pl/

A tu masz o kotłach i spalaniu na pewno nie kupuj kotła uniwersalnego tylko dolnego spalania

Masz tu jeszcze ranking w miarę rzetelny :

http://ranking.czysteogrzewanie.pl/

No i o kotłach i metodach spalania:

http://czysteogrzewanie.pl/

A więc czytaj czytaj i potem pytaj.

MPM-DS jest w tym momencie najbardziej dopracowany co przedstawia wersja 14kW która dostała klasę 4 a to już w zasypowcach to bardzo dużo.

Opublikowano

Proszę bardzo o pomoc w moim temacie Panów którzy mają wiedzę o tym kotle i potrafiliby mi doradzić. Z góry dziękuję i przepraszam za zakłócanie wątku. 

Mam podobną pow.  i konstrukcje domu, budowaany w latach 70. Po rozmowie i po określeniu zapotrzebowania na ciepło doradzono mi zakup kotła o mocy 17-19 kw ( chyba nigdy nie wykorzytsałem jego całej mocy). Jednak myślę, że kocioł 12-14 kw stanowczo starczy. Pod koniec zeszłej zimy paliłem na zmniejszonym palniku i zmniejszonej komorze. Tak więc polecam kocioł o mniejszej mocy.

Opublikowano

Do

przemolbtz

Może byś tak coś więcej napisał jakiej pomocy oczekujesz ? A wątek i tak już zakłuciłeś

Opublikowano

Sprawdz pw. Napisałem Ci swoje zdanie odnośnie mocy kotła a masz podobny domek do mojego ;-)

Pozdr. Grzegorz

Opublikowano

Jeszcze raz przepraszam za tamten post w innym temacie. Indeks już robiłem( starałem się dokładnie) ale wynik wychodzi mi dość dziwny bo 26kW dlatego o nim nie wspominałem. Obecnie mam stary piec 21kW i wydaje mi się za duży bo dawał radę jeszcze przed ociepleniem domu. 

Wszystkie linki które panowie podali już znam. Temat staram się ogarnąć od około 2 tygodni więc wiedzy już troszkę przyswoiłem. 

Jestem wstępnie przekonany co do kotła MPM-DS ale mam też wiele wątpliwości więc inne piece też możecie polecać.

Nigdy w tego typu piecu nie paliłem i zastanawiam się czy to trudne(pali czasem też żona). Jak jest z czyszczeniem i tego typu czynnościami? czy jest duży problem zawieszania się drzewa w komorze zasypowej? Czy codzienne rozpalanie szkodzi szamotowi i całemu palnikowi? Jaką instalacje polecacie? Układ zamknięty czy otwarty? Jestem umówiony z instalatorem i chciałbym wiedzieć czy facet mówi konkretnie. Pisałem także z producentem i podawałem sytuację a ten polecił mi moc 17-19kW. 

Opublikowano

Podaj link do wyniku z ceplowlasciwe.pl to zobaczymy co i jak

Palisz głównie drewnem więc najlepiej MPM-DS nie ma co Ci tu więcej polecić rozsądnego.

Kotłów jest dużo każdy inny w każdym się da palić ale z jakim skutkiem ogólnie masz tam w linku ranking więc sam sobie coś poleć.

Układ to zależy jaki dla kotła najlepszy jest otwarty dla instalacji grzejniki/podłoga zamknięty polecił bym Ci jeszcze do tego bufor tak chociaż z 1000l jak masz gdzie wstawić to by było to dla was komfort prawie jak przy gazie, czyszczenie nie jest trudne daliście radę przy zębcu to dacie i tu.

Opublikowano

Odnośnie zawieszania sie drewna w komorze, wszystko zależy od wielkosci pociętych sniadków. Jak mamy pocięte na styk ,bedzie sie klinować,jak zostawimy trochę luzu nic sie nie dzieje. Nic trudnego w tym kotle nie ma. Można by rzec, piec jak piec. Każdego trzeba się nauczyć, żeby jak najefektywniej i przy okazji czysto ogrzewać swoje domostwo ;-) Po paru paleniach bedziesz wiedział co i jak a obsľuga bedzie polegała tylko na dokľadaniu opału. Ewentualne 5min na czyszczenie wymiennika, raz na 1-2 miesiące ;-)

Opublikowano

Widzisz kolego miałeś stara instalację prawie odpowiednią do kotła zasypowego a zachciało ci się nowoczesności to masz.... Co byś teraz nie cudował to każdy kocioł będzie nie dobry. Taki dom jak Ty masz potrzebuje w maksie 12-15kw ciepła w największe mrozy, w normalny dzień zimy ok 4-5kw. W obecnej sytuacji tylko zbiornik buforowy pozwoli Ci na "kulturalne" ogrzewanie swojego domu. Duzy zlad wody przy kotle zasypowym to błogosławieństwo.

PS. Genialne pomysły o przerabianiu układu na zamknięty sobie odpuść chyba że jesteś "kozak"

Cieplowlasciwie.pl czytaj i chłon wiedzę.... Amen

Opublikowano

Przerabiałem starą instalację nie ze względu na zachciankę, a ze względu na słaby stan rur stalowych. O buforze myślę ale niestety w tym sezonie grzewczym nie dam rady tego zrobić. Na chwilę obecną chce piec i zrobić nową instalację w kotłowni. Czy będzie później jakiś problem w dołożeniu bufora? Dlaczego nie robić instalacji zamkniętej? Chodzi mi o to że przy otwartej powinna być,z tego co wiem,osobna rura na wyjściu ciepłej wody z pieca do zbiornika w szczycie domu. Nie mam możliwości zrobić czegoś takiego a stary zbiornik był wpięty w rury od grzejników. Czy polecilibyście jakieś rozwiązanie? Propozycja instalacji? Jestem elektrykiem więc woda to nie moja dziedzina. Czy warto do kotła MPM-DS dokupić wentylator wyciągowy? 

Opublikowano

Tak, wentylator jest dostępny jako opcja dodatkowa, ale u Ciebie masz wystarczająco wysoki komin. :)

Opublikowano

Ale przydaje się? Rozumiem że później w razie potrzeby jest problem z jej zamontowaniem. Myślę o jej kupnie od razu żeby mieć łatwiej przy rozpalaniu. Bardzo będzie się nudzić ten 17-19kW? Za rok i tak wstawię bufor bo podoba mi się to rozwiązanie. 

Opublikowano

Panowie dzięki za pomoc. Kocioł zamówiony i będzie montowany w układzie otwartym. 

Czy mogę jakoś samodzielnie przepłukać instalacje? Czy montować filtr wody do nowego pieca? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.