emir Opublikowano 27 Września 2016 #1 Opublikowano 27 Września 2016 Czy rura, której funkcją ma być komin do wentylacji grawitacyjnej może być poprowadzona pod skosem? Mam na myśli nachylenie względem podłoża ok 60 stopni. Zyskam dzięki temu 80 cm przewodu, tylko czy to ma sens?
sambor Opublikowano 27 Września 2016 #2 Opublikowano 27 Września 2016 Odchylenie od pionu lub załamanie kanału wentylacyjnego zmniejsza ciąg w kanale, przez co zmniejsza się ilość wymian powietrza w danym pomieszczeniu. Zgodnie z przepisami PN-83/B-03430/Az3:2000 „Wentylacja w budynkach mieszkalnych, zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej. Wymagania.”PN-89/B-10425 „Przewody dymowe, spalinowe i wentylacyjne murowane z cegły. Wymagania techniczne i badania przy odbiorze”Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Odchylenie osi kanału wentylacyjnego od pionu nie może przekroczyć 30 stopni , czyli 60st od poziomu będzie dopuszczalne. PS Masz ponoć fachowców od kominów , ich powinieneś wpierw pytać jaki masz obecnie ciąg i jaki będzie przy zmianie osi kanału.
emir Opublikowano 27 Września 2016 Autor #3 Opublikowano 27 Września 2016 Zapytałbym ale będą dopiero 4 października. Poprzedni właściciel domu postanowił po prostu zrobić dziurę w ścianie do sąsiadującego pomieszczenia i chciałem to tymczasowo poprawić (do wiosny). Mam w planie wyprowadzić rurę do strychu nad tym pomieszczeniem. W linii prostej będą 2 metry przewodu a po skosie o 80 cm więcej i nie wiem czy to ma sens Wg tego będzie działać: http://rekuperacjalodz.pl/tmasl-32/61-jaka-powinna-by-wentylacja-grawitacyjna.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.