Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Komfort Eko Pz 15 Kw - Pierwsze Problemy

Agnes87

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Założyłam nowy temat aby nie zaśmiecać tematu o Komfort Eko.  :) Pytań parę mam, bo im więcej tematów czytam tym mniej wiem...

Dane kotła na początek:

Komfort Eko PZ 15 Kw

Sterownik TECH K1Pv4 PZ

Palnik ekoenergia

Czujnik spalin + czujnik temperatury zewnętrznej

Po pierwsze klapka wentylatora: otwarta czy zamknięta? Z tego co czytałam to na pierwszym zdjęciu powinna być zamknięta a na drugim otwarta. Aktualnie zmieniłam aby było tak jak na zdjęciu 2. Starałam się obserwować płomień ale jakoś różnic nie widzę.  :unsure:

Po drugie kocioł wszystkiego nie chce spalić i trochę zostawia (zdj. 3). To wszystko nazbierało się od wczoraj. Które ustawienia powinnam zmienić? Znalazłam ustawienia "Korekta powietrza" i tam jest na 0. Dodatkowo temperatura spalin często jest wysoka (zdj. 4) i sadzy na wymienniku też jest sporo (zdj.5).

Oprócz tego w miejscu zaznaczonym na zdj. 6 słychać jakieś "brzęczenie". Jakby coś tam wpadło i odbijało się od ścianek. Co to może być? Jest to dość denerwujące.

To chyba na razie wszystko.  :P

post-68920-0-87699100-1474531351_thumb.jpg

post-68920-0-59865900-1474531358_thumb.jpg

post-68920-0-17076800-1474531754_thumb.jpg

post-68920-0-09316500-1474532065_thumb.jpg

post-68920-0-54912200-1474532142_thumb.jpg

post-68920-0-53036800-1474532443_thumb.jpg

Opublikowano

Ster z Pid czyli klapka otwarta

Zmniejsz dozowanie paliwa

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Założyłam nowy temat aby nie zaśmiecać tematu o Komfort Eko. :) Pytań parę mam, bo im więcej tematów czytam tym mniej wiem...

Dane kotła na początek:

Komfort Eko PZ 15 Kw

Sterownik TECH K1Pv4 PZ

Palnik ekoenergia

Czujnik spalin + czujnik temperatury zewnętrznej

Po pierwsze klapka wentylatora: otwarta czy zamknięta? Z tego co czytałam to na pierwszym zdjęciu powinna być zamknięta a na drugim otwarta. Aktualnie zmieniłam aby było tak jak na zdjęciu 2. Starałam się obserwować płomień ale jakoś różnic nie widzę. :unsure:

Po drugie kocioł wszystkiego nie chce spalić i trochę zostawia (zdj. 3). To wszystko nazbierało się od wczoraj. Które ustawienia powinnam zmienić? Znalazłam ustawienia "Korekta powietrza" i tam jest na 0. Dodatkowo temperatura spalin często jest wysoka (zdj. 4) i sadzy na wymienniku też jest sporo (zdj.5).

Oprócz tego w miejscu zaznaczonym na zdj. 6 słychać jakieś "brzęczenie". Jakby coś tam wpadło i odbijało się od ścianek. Co to może być? Jest to dość denerwujące.

To chyba na razie wszystko. :P

Witam,

odnośnie klapki: jeżeli praca sterownika jest w PID to klapka wentylatora musi być całkowicie otwarta i jeżeli można, zablokowana.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Cześć,

Klapa wentylatora powinna być otwarta - w nowych dostawach pieców jest ona już zablokowana w pozycji otwartej śrubą z krzyżowym łbem (ta przy oście klapki). Podejrzewam, że u Ciebie jest już zablokowana a przekładanie "wajchy" z obciążnikami po prostu ślizga się po ośce.

Jeśli piec nie dopala, to dodałbym mu trochę więcej powietrza w opcji "korekta powietrza" ale pamiętaj małymi krokami i obserwacja zmiany będzie widoczna dopiero po dłuższym czasie.

Palisz z PID, jest zawór 4D?

To zaznaczone na ostatnim zdjęciu, to zawór zwrotny/ różnicowy (zależnie gdzie jest umieszczony). raczej nie powinien "podskakiwać" jeśli ma stały przepływ.

Pozdrawiam

Opublikowano

OK, że ma być otwarta to wiem ale czy to jest pozycja taka jak na zdjęciu poniżej? Z ulotki wynika, że tak ale chcę się upewnić.  :)

A jak mam zmniejszyć dozowanie paliwa?

post-68920-0-81909300-1474534175_thumb.jpg

post-68920-0-93596900-1474534232_thumb.png

Opublikowano

To zdjęcie instruktażowe jest do bani - zupełnie nieintuicyjne i nijak się ma do budowy klapki w wentylatorze..

Musisz dociągnąć dolny wkręt na tym bolcu z dużymi nakrętkami i zobaczysz że się on nie będzie poruszał w żadną stronę - luz dosłownie 1-2 mm - to oznacza, że klapa jest zablokowana wkrętem w korpusie wentylatora.

Jeśli chodzi o zmniejszenie dozowania paliwa, to w tym sterowniku, przy paleniu automatycznym (PID) nie jest to możliwe. Zamiast tego dodajesz powietrza (zmniejszenie ilości paliwa, to jednocześnie zwiększenie powietrza) i piec sam sobie doreguluje pracą ślimaka ilość podawanego paliwa aby zachować nastawione wartości temperatur.

W pracy automatycznej do dyspozycji zostaje tylko sterowanie ilością powietrza (aby dopasować spalanie - stan kopczyka) do kaloryczności węgla.

Opublikowano

Tak, najlepiej obserwować na jakich mocach najczęściej piec pracuje

Jak na niskich to delikatnie podnieść dolną nadmuchu i na odwrót :) (tylko żeby na pewno klapka w dmuchawie była otwarta) :)

Opublikowano

Ten wkręt krzyżakowy jest dokręcony, luz minimalny. Czy to oznacza, ze kręcąc całym tym bolcem z nakrętkami położenie klapy się nie zmienia? 

Na razie "Korektę powietrza" zmieniałam z 0 na 1. 

Co to zaworu 4d to ostatecznie miał być zamontowany 3d ale czy jest to nie wiem. Pytanie blondynki: jak to sprawdzić?  :D

Opublikowano

Obserwuj ośkę - bolec się obraca ale ośka stoi - położenie klapy się nie zmienia (jest zablokowana)

Zwróć uwagę, czy są jakieś urządzenia w instalacji, do których są doprowadzone przewody ze sterownika poza pompami - to pomoże rozpoznać czy masz zawór ze sterowaniem, ewentualnie podrzuć klika zdjęć instalacji.

Opublikowano

Zgodnie ze zdjęciem nr : oś - 1 stoi a bolec - 2 obraca się.

Odnośnie zaworu zwrotnego/ różnicowego to odgłosy są mniej słyszalne na biegu II pompy. Na trzecim są największe ale też nie zawsze.

Wrzucam też zdjęcia instalacji.

post-68920-0-85560800-1474555680_thumb.jpg

post-68920-0-85934700-1474555984_thumb.jpg

post-68920-0-00680500-1474555988_thumb.jpg

post-68920-0-92451500-1474555991_thumb.jpg

post-68920-0-24124300-1474555994_thumb.jpg

Opublikowano

Witam.

Zmniejsz moc kotła to obniży sie automatycznie ilość podawanego paliwa i obserwuj płomień i popiół.

Z fotek wynika ze nie ma zaworu 4d albo nie widać.

Opublikowano

Jeśli oś stoi to klapka jest zablokowana czyli otwarta i jest ok.

I zmień temp kotła na min.60st.

Opublikowano

Czyli jak węgiel jest niedopalony to trzeba dodać dopływ powietrza czy odwrotnie? mowa o pid

Opublikowano

a powiesz mi skąd kupujesz sprawdzony ekogroszek?

Opublikowano

:) Podsumuję więc to sobie: 

Klapkę mam otwartą, zmniejszyłam moc kotła na 90%, korektę powietrza zmieniłam dolną na 2 a górną na 1, temperatura kotła na 60 stopni.

A teraz kocioł  chodzi na trybie letnim bo temperatura zewnętrzna się podniosła i za ciepło na grzanie.

Zaworu 3d/4d wygląda na to że nie ma. Jak próbowałam zmienić ustawienia zaworu wbudowanego to kocioł się wyłączył i wyskoczył alarm...

Czy brak tego zaworu wpływa negatywnie na użytkowanie kotła czy w ogóle przeszkadza w prawidłowym użytkowaniu? Bo chyba dodać go teraz to nie da rady. 

Ja też stoję przed trudnym wyborem ekogroszku. Aktualnie palę Spark Classic z pobliskiego składu i jeszcze na próbę Spark Premium. 

Opublikowano

Brak zaworu to brak możliwości sterowania temp. wody na grzejniki i brak podmieszania powrotu. Założyć zawsze można tylko to dodatkowe $$$.

W nowych kotłach zalecają montaż zaworu. Wiąże sie to z oszczędnościami w paleniu i podniesieniem temp.powrotu.

Opublikowano

Paliłem w zeszłym sezonie jest ok klienci tez zadowoleni. Teraz mam golda i czuć te 30 Mj hehe. Zobaczymy zimą.

Opublikowano

Rozgrzewasz dopiero instalacje ?

Opublikowano

Potrzeba czasu żeby wszystko sie unormowało.

Opublikowano

Odnośnie zaworu 3d/4d podpytam hydraulika jak przyjedzie, bo brzęczenie/podskakiwanie w zaworze powrotu (jak się okazało) stało się jeszcze bardziej nieznośne. Słychać te odgłosy już nawet  w domu. Niech więc to sprawdzi.

A jak wprowadzi się zmiany ustawień na sterowniku to mniej więcej po jakim czasie widać różnicę w spalaniu? Kilka godzin, dni, tygodni?

Opublikowano

Zawór zwrotny może być po prostu uszkodzony.

Zmiany ustawień w sterowniku powinny być obserwowalne w zakresie godzin. Ale tu proszę o potwierdzenie bardziej doświadczone osoby.

Moim zdaniem zawór 3/4D powinien być zainstalowany wraz z piecem w celu spełnienia warunków gwarancji - utrzymania odpowiedniej temperatury powrotu, faktycznie podnosi to koszt instalacji ale nie wiele w stosunku do kosztów całkowitych, ten sterownik dobrze współpracuje z zaworem 4D z silnikiem krokowym - instalator powinien go zaproponować.

Opublikowano

Zmiany są widoczne po kilku godzinach od ustawienia nowych parametrów. Ja jednak na twoim miejscu zainwestował bym w zawór 4d a spalanie na pewno tez sie zmniejszy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.