JacekJ129 Opublikowano 15 Września 2016 #1 Opublikowano 15 Września 2016 Witam. Panowie i Panie puki co mamy ciepło, ale za chwilę będę miał problem z dogrzaniem domu - ale do rzeczy. Pytanie proste i mam nadzieje że czegoś się dowiem - mianowicie przy kotle mam zamontowaną pompę która pracuje na 3 biegu, zasila ona piwnice, parter i poddasze - i z poddaszem właśnie jest problem, ponieważ 2 ostatnie grzejniki grzeją tylko górą i to słabo. Uprzedzając pytania - wszystko jest odpowietrzona z 20 razy, dolne grzejniki były skręcane na powrotach ale nie dawało to jakiegoś obłędnego rezultatu. Do pierwszego pionu prowadzi pozioma rura o średnicy 2 cale, jest ona zaś zmniejszona do pół cala i puszczona w pion, czy jeżeli w tej rurze 2 cale podepnę 2 pompę do w ogóle to coś da ?. Hydraulik twierdzi że za mały przekrój rury prowadzi pion i dlatego są za duże opory, natomiast nie mam możliwości na pozwolenie sobie ciągnięcia z piwnicy na poddasze zupełnie nowego pionu. Instalacja ma 30 lat, piec to zwykły śmieciuch, grzejniki wszystkie nowe płytowe, zawory zwykłe jakieś najtańsze Diamonda. Jakieś sugestie ? .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.