scashone Opublikowano 29 Lipca 2016 #1 Opublikowano 29 Lipca 2016 Witam Remontuje dom w górach. Dom stary, praktycznie stan surowy. Sciany drewniawne wywalone i wymurowane pustakami... Dom póki co niczym nieocieplony, ale piec muszę mieć - przynajmniej do wiosny 2017 mam czas na poszukiwania :) ..Zatem, poszukuje pieca który to ogarnie. W założeniach maja być wyłącznie kaloryfery, dom parterowy z użytkowym poddaszem ok 160 m2. Piec na obsługiwać grzejniki i podgrzewać wode. Piec na pewno na pelet, nie chce syfu węglowego - nie mam miejsca żeby to czarne bardziewie gdzieś trzymać :) - jestem zdecydowany w tej materii . Opcji gazu brak. Producentów multum..Rozpatrywałem kostrzewe, mysle o SASie, Tekli - więcej producentów nie znam. moc pieca myśle ze max 14 Kw. Doradzcie coś :) Na wydanie 10 K +- 1k max :). pozdrawiam
jackjj Opublikowano 31 Lipca 2016 #2 Opublikowano 31 Lipca 2016 Zobacz daspell jest też na agropellet mają na stronie forum i spoko serwis jest kilka wad poczytasz o nich na forum Agorę da się z tym żyć kasa jak napisałeś.....a ster dość rozbudowany jak porównuje do mini bio kostrzewy....
scashone Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Autor #3 Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Nie potrzebuje cudow wiankow, miliona sterownikow itp. Ma byc po prostu funkcjonalny i po prostu dzialac :) Im mniej udziwnien tym dluzej bezawaryjnie podziala :) Szukam, czytam ,ale niełatwo wybrać cos fajnego, tymbardziej ze nie siedze w tych tematach i bedzie to moj pierwszy piec w zyciu :) Caly czas mieszkalem w bloku, gaz, ciepla woda..a tu wiejsie zycie :)
SUSPENSER Opublikowano 3 Sierpnia 2016 #4 Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Witam Remontuje dom w górach. Dom stary, praktycznie stan surowy. Sciany drewniawne wywalone i wymurowane pustakami... Dom póki co niczym nieocieplony, ale piec muszę mieć - przynajmniej do wiosny 2017 mam czas na poszukiwania :) ..Zatem, poszukuje pieca który to ogarnie. W założeniach maja być wyłącznie kaloryfery, dom parterowy z użytkowym poddaszem ok 160 m2. Piec na obsługiwać grzejniki i podgrzewać wode. Piec na pewno na pelet, nie chce syfu węglowego - nie mam miejsca żeby to czarne bardziewie gdzieś trzymać :) - jestem zdecydowany w tej materii . Opcji gazu brak. Producentów multum..Rozpatrywałem kostrzewe, mysle o SASie, Tekli - więcej producentów nie znam. moc pieca myśle ze max 14 Kw. Doradzcie coś :) Na wydanie 10 K +- 1k max :). pozdrawiam Pelletów będziesz musiał składować o około 50% więcej objętościowo, to tak, żebyś się nie zdziwił. Co do kotłów polecam RBR Eco Bio z palnikiem PellasX Revo mini. W celu dobrania mocy kotła polecam podstawić dane pod linkiem www.cieplowlasciwie.pl/start i wkleić link do strony z wynikiem to zobaczę czy są dobrze podstawione.
scashone Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Autor #5 Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Póki co to mam stan surowy zamknięty po wywaleniu scian z bali więc wyszły cuda wianki z mocą pieca :) http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1io5
sambor Opublikowano 4 Sierpnia 2016 #6 Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Wystarczy kocioł Biawar 20kW - dobra konstrukcja, sprawdzona przez wielu forumowiczów.
jackjj Opublikowano 6 Sierpnia 2016 #7 Opublikowano 6 Sierpnia 2016 @Sambor patrzyłem na ten Biawar Polska firma z ugruntowaną pozycją jest dużo filmów na znanym filmowym portalu i na oko jest dużo bardziej przemyślany niż mój daspell czy inne kotły tego typu np. co się rzuca w oczy i czego u mnie brakuje : - wbudowany RCK - dużo większa bez porównania popiolka z 3 jak nie 4 razy to jest wg mnie ważne - auto czyszczenie obtrzasanie ;-) kanałów spalinowych bardzo przemyślane i jak chcemy ręcznie doczyscic też fajnie przemyslane... Druga popiolka specjalne pod kanalami - super przemyślane auto czyszczenie palnika czyli tego co po wygaszeniu nie wydmucha wentylator proste i skuteczne w sumie to ostatnie to najlepsze Z + ujemnych: - nie widzę forum - mało opinii na necie albo mało problemów albo mało kogo stać na niego... ;-):'( - cena myślę że za 10,5kpln (raczej trzeba by wydać 14,5kpln) nie dostanie się go z tym co ma daspell czyli z automatu w zestawie : sterowanie pogodowe, możliwość podłączenia np salusa czyli sterowanie pokojowe sterowanie zwrotem 4 d sterowanie pompą CO Sterowanie pompa CWU Po dokupieniu czujki powrotu dosterowywanie zaworem 4d żeby ratować zimny powrót.... Jak bym miał dzisiejszą wiedzę i znowu stanął przed wyborem peleciaka i biawar byt kosztował 10,5 to bym go kupił razem z małym buforem :-D
scashone Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Autor #9 Opublikowano 7 Sierpnia 2016 @Sambor patrzyłem na ten Biawar Polska firma z ugruntowaną pozycją jest dużo filmów na znanym filmowym portalu i na oko jest dużo bardziej przemyślany niż mój daspell czy inne kotły tego typu np. co się rzuca w oczy i czego u mnie brakuje : - wbudowany RCK - dużo większa bez porównania popiolka z 3 jak nie 4 razy to jest wg mnie ważne - auto czyszczenie obtrzasanie ;-) kanałów spalinowych bardzo przemyślane i jak chcemy ręcznie doczyscic też fajnie przemyslane... Druga popiolka specjalne pod kanalami - super przemyślane auto czyszczenie palnika czyli tego co po wygaszeniu nie wydmucha wentylator proste i skuteczne w sumie to ostatnie to najlepsze Z + ujemnych: - nie widzę forum - mało opinii na necie albo mało problemów albo mało kogo stać na niego... ;-):'( - cena myślę że za 10,5kpln (raczej trzeba by wydać 14,5kpln) nie dostanie się go z tym co ma daspell czyli z automatu w zestawie : sterowanie pogodowe, możliwość podłączenia np salusa czyli sterowanie pokojowe sterowanie zwrotem 4 d sterowanie pompą CO Sterowanie pompa CWU Po dokupieniu czujki powrotu dosterowywanie zaworem 4d żeby ratować zimny powrót.... Jak bym miał dzisiejszą wiedzę i znowu stanął przed wyborem peleciaka i biawar byt kosztował 10,5 to bym go kupił razem z małym buforem :-D Właśnie takich szczegółowych za i przeciw potrzebuje bo kompletnie sie na tym nie znam i nie wiem na co zwracać uwagę przy zakupie :)
sambor Opublikowano 7 Sierpnia 2016 #10 Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Na tym forum są użytkownicy Biawara, jak mi wiadomo wszyscy zadowoleni, jak ktoś zadowolony to mało się udziela na forum w danym temacie, gdyż co ma pisać ? Że jest dobrze. - takie coś można napisać 1x Na forum ten temat był tu https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16920-kocio%C5%82-pelmax-nibe-biawar-opinie-u%C5%BCytkownik%C3%B3w/ Regulator ciągu kominowego nie jest na wyposażeniu kotła - to opcja dodatkowo płatna i to dość sporo - ok 500zł, więc warto kupić zwykły RCK i będzie działać tak samo, tylko o kilka stówek taniej Sterownik jest rozbudowywany modułowo - to Estyma , znana z innych kotłów na pellet. Czujnik temp zewn - ok 50zł, więc kieszeni nie urwie, czujnik ( termostat) pokojowy ok 120zł, jest dodatkowo dostęp przez internet i GSM - drogi, ale ....... Ciekawą opcją jest ruszt z drzwiczkami do palenia drewnem - ok 300zł. Tak naprawdę to Biawary na pellet są 3 - dwa o mocy 20kW - Pellux 100, Pellux 200 i Pellux Compact - 12kW
jackjj Opublikowano 7 Sierpnia 2016 #11 Opublikowano 7 Sierpnia 2016 To masz za 7 736,70 zł brutto: http://hurtowniagrzejnikow.pl/kotly-na-paliwo-stale/120787-kociol-biawar-k-paa-25-pellux-200.html Tylko bez : palnika podajnika zasobnika paliwa, czyli golas Ale z RCK :-P
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.