Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Schemat - Kocioł Co, Piec Gazowy, Bufor, Zasobnik

gulgulq

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

szukam schematu prawidłowo wykonanej instalacji o następującej konfiguracji:

- kocioł gazowy - ogrzewanie cwu i co

- kocioł na paliwa stałe - ogrzewanie co do bufora

- bufor co

- zasobnik cwu

Obecnie mam w kotłowni kocioł gazowy z zaworem trójdrożnym i zasobnikiem cwu 120l, Chciałbym dołożyć do tego kocioł węglowy z buforem.

Idealny układ dla mnie to taki:

- kocioł gazowy ogrzewa dom i zasobnik cwu

- kocioł węglowy grzeje tylko bufor (wężownicą)

- kocioł gazowy nie grzeje bufora tylko bezpośrednio podgrzewa wodę na grzejniki

- w przypadku ogrzewania domu z bufora kocioł gazowy jest nieczynny (własna automatyka lub sterownik).

- całość sterowana i monitorowana w miarę prostym układem

Obecnie kocioł gazowy mam jednofunkcyjny, z zaworem trójdrożnym który steruje strumieniem ciepłej wody na zasobnik cwu lub ogrzewanie.

W planach (rok/dwa w zależności jak długo wytrzyma) jest wymiana kotła na kondensacyjny.

Do instalacji dołożyłbym kocioł - głownie na drewno bo mam dostęp do taniego drewna, pomocniczo węgiel, pellet itp..Pewnie MP 8-10 kw z górnym zasypem.

Bufor - do zrobienia własnym sumptem (dostęp do warsztatu i spawalników).

Dom 150m2 grzewczej, 10 cm styropianu, 29 mur pustak max, poddasze 30 cm wełny, dach czterospadowy , okna dwukomorowe.

Spotkał się ktoś z takim dziwolągiem :) grzewczym ?

Opublikowano

Dziwoląg nie dziwoląg, jest moda na takie instalacje. Schematy instalacji znajdziesz na stronach ...producentów kominków. Czy to będzie działać w praktyce? Jak ogrzewanie grzejnikowe a kocioł gazowy sterowany stałotemperaturowo to zdecydowanie tak. Jak ogrzewanie mieszane grzejnikowo-podłogowe lub podłogowe a kocioł gazowy sterowany pogodowo to już tak oczywiste nie jest, i wykonanie takiego układu może być bardzo trudne szczególnie jeżeli chodzi o sterowanie.Czeka cię również połączenie pracującego w układzie otwartym kotła na paliwo stałe z zamkniętym układem kotła gazowego. Rozwiązaniem części problemów jest bufor z wężownicą (o której coś wspominałeś) inaczej potrzebny będzie wymiennik co jeszcze bardzie komplikuje układ.  Czy to się opłaca? Jak masz dostęp do dobrego taniego i dobrze wysuszonego  drewna to może i tak, sama instalacja nie będzie taka prosta jak się wydaje, a i bufor na te 150 m2 powinien mieć sporą pojemność, no musisz mieć odpowiednie pomieszczenie (komin z kanałem spalinowym i kratką wywiewu no i nawiew o pow min 200 cm2 , o kubaturze pomieszczenia nie wspominając) na kocioł bufor i całą instalację  (min 2 dodatkowe pompy, ochrona powrotu kotła na paliwo stałe.......) co trochę kosztować będzie.

Opublikowano

Tu największym problemem będzie ładowanie  kotłem DS bufora przez wymiennik (wężownicę) - kto raz taki układ zrobił to i sam go obsługiwał to więcej nie pójdzie na takie kombinacje.

Ja taki układ pracy DS-a odradzam.

Reszta jest do przejścia, oczywiście nie w kotle gazowym za 2tys, ale niektóre droższe modele mają większość potrzebnych opcji

PS

Rozumiem, że masz osobną kotłownię na kocioł na paliwa stałe + osobny przewód kominowy.

Opublikowano

Dlaczego nie polecasz wężownicy do ładowania bufora?

Obecnie mam system stałotemperaturowy- sterownik w pokoju sterujący globalna temperaturą plus ewent. korekcja na grzejnikach. Podłogówki nie mam.

Kocioł gazowy nie jest za 2 tyś. ale to stary model który już z 10 lat będzie miał. 

Komin mam wspólny z kilkoma kanałami w kotłowni gdzie wisi piec gazowy i jest zasobnik.

Kocioł CO będzie stał w garażu (za ścianą) który planuje zaadoptować pod pomieszczenie gospodarcze. Rura z kotła będzie przechodziła przez ścianę do kotłowni i w komin. Czerpnia - do zrobienia.

Znalazłem taki schemat:

schemat.png

Opublikowano

Ten schemat jest kiepski i na dodatek z błędami.

Dodatkowo zastanawiające jest dlaczego kominek jest w układzie zamkniętym a kocioł w otwartym?

Po co te komplikacje!?

Podczas grzania wymiennikiem często  moc wytworzona przez kocioł jest za duża w stosunku do możliwości wymiennika lub wężownicy.

Wężownica często jest za małej mocy w stosunku do potrzeb bufora i kotła .

Często jest tak, że wężownicą grzejesz tylko połowę bufora i traci sens jego największa zaleta - gromadzenie energii cieplnej.

Opublikowano

Stąd też moje zapytanie czy ktoś nie ma schematu dobrego pod ręką :).

83389_schemat-kominek-bufor-piec-gazowy-

Coś takiego?

Nie wiem czy dobrze wykombinowałem to ze piec gazowy grzeje również bufor na odwróconym obiegu?.

Opublikowano

To oczywiście źle!

zastanów się jak będzie pracował wymiennik płytowy. Czy w ogóle będzie pracował?

PS
Kotły gazowe mają przeważnie osobny obwód grzania bojlera, tak jak narysowałeś to mają kotły powyżej 30kW.

Opublikowano
  W dniu 19.07.2016 o 09:17, sambor napisał(a):

To oczywiście źle!

zastanów się jak będzie pracował wymiennik płytowy. Czy w ogóle będzie pracował?

PS

Kotły gazowe mają przeważnie osobny obwód grzania bojlera, tak jak narysowałeś to mają kotły powyżej 30kW.

Hm..nic nie rysowałem - to schemat jednego z producentów/instalatorów który znalazłem w necie.

Nie mam nic przeciwko układowi zamkniętemu ale:

- posiłkując się wiedzą z forum wszyscy polecają układ otwarty jako bezpieczniejszy w użytkowaniu

- mpm nic nie wspomina o doposażaniu kotłów w wężownicę chłodząca wiec nie wiem czy będzie taka możliwość.

Opublikowano

Układ zamknięty jest w wykonaniu droższy, ale jak dojdzie cena wymiennika, pomp, automatyki to na jedno wychodzi ,

a jest dużo prościej i jak zrobi się prawidłowo to bezpiecznie.

Największym kosztem jest naczynie przeponowe  - wielkość zależy od pojemności układu CO

Kotły MPM mogą być przystosowane do układów zamkniętych 

Jaki masz kocioł gazowy?

PS

Ten schemat jest ewidentnie zły

Opublikowano
  W dniu 19.07.2016 o 13:23, sambor napisał(a):

Jaki masz kocioł gazowy?

Jednofunkcyjny z otwartą komorą spalania  Chaffoteaux & Maury Maya z zasobnikiem CWU.

Przełączanie zaworem trójdrożnym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.