Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłogówka

dalasek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie i ew. Panie instalatorzy,pytanie takie mam

Córka kupuje w szeregowcu mieszkanie jednopoziomowe od dewelopera

Ogrzewanie mieszkania to grzejniki

Córka zażyczyła sobie dodatkowo ogrzewanie podłogowe w kuchni,łazience,holu,wiatrołapie

Łącznie nie powinno być więcej niż 25mkw

Deweloper zażyczył sobie za taki interes ponad 6tyś.

Wydaje mi się że to kosmiczna cena,ale może się nie znam

Na zapytanie skąd ta cena,powiedział że cena 1mkw podłogówki to 108zł+8%vat

i dodatkowo że instalacja "rozbudowana",musi zastosować sekcje,rozdzielacze,mieszacze itp,

więc stąd ta cena

Sam robię na budowach,przeważnie w domach,chociaż nie w tej branży i tam podłogówki to dopiero instalacje rozbudowane,

bo pomieszczenia po kilkadziesiąt mkw i dodatkowo w dwóch albo trzech kondygnacjach

Tutaj to jest wg mnie "klita",że tak się wyrażę,a on mówi że jest to instalacja rozbudowana i trzeba pchać się w koszta w dodatkowe urządzenia

Nie da się zrobić tego na jednym zasilaniu,tzn grzejniki w ilości 4 albo 5szt. na jednym,a podłogówka na drugim?

Do zasilania tego przewidywany jest kondensacyjny kocioł gazowy

Co mi doradzicie

Jeśli ktoś tu teraz siedzi,proszę o szybką poradę,bo dzieciaki idą jutro do tego zdziercy na podpisanie umowy

i dobrze by było aby miały jakieś argumenty :)

Opublikowano

Same m2 podłogi to koszt rzędu 60-70zł/m2 wraz z materiałem netto , natomiast największą niewiadomą jest kocioł, nie każdy z tych tańszych obsłuży dwa obiegi.

Warto wiedzieć jaki ma być kocioł?

Opublikowano

Kurcze,wysyłały mi dzieciaki jaki to kocioł,ale gdzieś zapodziałem

Z drugiej strony deweloper nic nie wspomina o wymianie kotła na inny,aby obsłużył te dwa obiegi,

więc pewnie ten co jest w standardzie nada się do tego

Interesuje mnie,jeśli możesz coś doradzić,czy np cztery pomieszczenia,powiedzmy 5mkw podłogówki każde,

może być na jednej sekcji

i jak to podłączyć do kotła gazowego,bez zbędnych kombinacji,za które deweloper życzy sobie 2x tyle co za samo położenie rur,

aby miało to ręce i nogi

Mam znajomego hydraulika,który zrobiłby to o połowę taniej,ale niestety deweloper nie chce o tym słyszeć,aby kogoś postronnego wpuścić na budowę,

dlatego interesują mnie opinie i wskazania doświadczonych instalatorów,aby przy ewentualnej rozmowie z nim,wiedział że nie rozmawia z laikiem

sambor, a Ty ile byś wziął (orientacyjnie) ,za taką "doróbkę"

czyli przewidziana jest w cenie inwestycji kompletna z kotłem gazowym instalacja grzejnikowa,

a "dorobić" do tego trzeba podłogówkę w ilości wspomnianej przeze mnie powyżej

Opublikowano

Ok 5m2 to można spróbować wykonać na zaworach RTL - tyle zaworów ile pętli, ale muszą być większe rozdzielacze grzejnikowe,

gdyż tam się te RTLe podłącza.

Wadą RTL jest krótka pętla i brak regulacji automatycznej np pogodowej oraz to , że nie każdy kocioł to "uciągnie" - może mieć słabszą pompę.

Co do ceny to za m2 to i napisałem, a co do reszty to jedna wielka niewiadoma, zaw RTL to koszt ok 100-120zł/szt, a dalej ??????

A jak z automatyką kotła to muszą być dane kotła.

Opublikowano

Takie krotkie obiegi podlogowki. d70 mb rury mozna zrobic na zaworach powrotnych grzejnikowych metoda dlawienia przeplywu czynika . Zrobilem tak kuchnie i lazienke iwszystko smiga na jednej pompie. Temp. Zasilania max 55 c

Opublikowano

Nie da się prosto odpowiedzieć na pytanie które postawiłeś. Instalacja ma być mieszana i tak naprawdę rację ma deweloper. Nie da się czynnikiem o niskiej temperaturze zasilać jednocześnie grzejników i  podłogówki. Zapytasz dlaczego? Dlatego że aby dogrzać pomieszczenia gdzie są grzejniki musiały one by mieć olbrzymią powierzchnię. Deweloper umie liczyć i wie że tak zbudowana instalacja mogła by nie działać zgodnie z założeniami. Nie da się zrobić tego na zaworach RTL bo nie wdając się w szczegóły  do ogrzania 25 m2 potrzeba będzie  od 125 do 150 mb rury co jest zbyt dużą ilością aby zastosować zawór RTL (koledzy o tym już wspominali). Powiem szczerze że kwota 6 tyś zł dla inwestora może i jest szokująca ale trzeba będzie dodatkowo  rozdzielacz na 2-3 obwody -jakieś 200 - 250 zł do tego jakaś szafka pewnie ze 150 zł divicon zależnie od producenta od 1500 do 2300 zł do tego rura podłogowa zależy od producenta od 2 do 2,5 zł za m, co też da prawie 400 zł , folia klipsy .... a i jakiś jastrych na tą podłogówkę by się przydał ( które też za darmo nie są) czyli kolejne koszty. O sterowaniu pogodowym kotła  też nie można zapomnieć co zależnie od producenta może kosztować nawet ponad 1500 zł o innych elementach nie będę wspominał bo to już zależy od producenta kotła. Jak zsumujesz wszystko co wymieniłem to te 6000 zł już takie szokujące nie będzie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.