Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rozprowadzenie Ogrzewania Na Poddaszu

KBkalwi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam do Was prośbę czy może ktoś rzucić okiem na zaplanowane przez fachowca schemat instalacji na poddaszu użytkowym.

Jeżeli chodzi o ocieplenie to ściana ma niestety grubość- cm +15 cm styropian od zewnątrz + 10cm wełna od środka, dach ocieplany krzyżowo 25 cm wełny, strop - konstrukcja drewniana z gliną między belkami  + 5cm wełny + 5cm wolna przestrzeń.

Pomieszczenia są takie jak na zdjęciu.

Przy koinie idą z dołu praktycznie prosto z pieca dwie rury Cu 18mm

Chcę zacząć od tróników równoprzelotowych i dalej wg schematu.

Czy ten schemat zadziała?

Czy nie będzie efektu zapowietrzenia?

Czy wielkość grzejników wystarczy do ogrzania pomieszczeń.

Czekam na odpowiedż będe bardzo wdzięczny za każdą wskazówkę. pozdrawiam

post-67229-0-80327100-1465986879_thumb.jpeg

Opublikowano

Pion Cu18 na taką ilość grzejników to za mało, Cu22 to ledwie na styk.

Jakie mają być parametry zasilania instalacji, ew jaki kocioł to ma obsługiwać?

Opublikowano

to będzie lipa bo nie idzie zmienić tego pionu gdyż jest zabudowany a nie chce kuć.

Kocioł na pakliwa stałe 23kW

Opublikowano

105 + dól 125m. Chyba pociągnie

Opublikowano

Pion przynajmniej cu 22, w pokoju dziennym raczej 2 grzejniki zamiast jednego dużego schowanego w takiej wnęce (śmiem twierdzić, że pod drugim oknem będzie czuć chłód przy takim układzie).

Swoją drogą - fachowiec zaplanował a Ty będziesz robił? Trochę niespotykany sposób wykonawstwa, szczególnie że widać po rysunku, że nie jest to schemat od projektanta a od instalatora.

Kocioł mógłby być spokojnie o 2-3 kW mniejszy.

Ps. jeśli ten pion cu 18 idzie z kotłowni w takim przekroju a na parterze zasila jeszcze jakieś grzejniki to w życiu nie zadziała to tak jak powinno.

Opublikowano

105 + dól 125m. Chyba pociągnie

Za komunizmu dobierało się na m2 od100 do 120W mocy. Czyli jak masz dom z lat 80 i dziś go wykańczasz można przyjąć że dobrane jest prawidłowo. Ale jak dom jest nowy to zapotrzebowanie na moc wynosi ok 40 W/m2, Czyli kocioł 23 kW obsłuży dwa takie domy i na cwu jeszcze wystarczy.Ale nic o budynku nie piszesz więc i o doborze kotła nic powiedzieć nie można. Co do schematu to instalator jest odważny 18 rura na  8 grzejników, to odważne podłączenie. 

Opublikowano

Za komunizmu dobierało się na m2 od100 do 120W mocy. Czyli jak masz dom z lat 80 i dziś go wykańczasz można przyjąć że dobrane jest prawidłowo. Ale jak dom jest nowy to zapotrzebowanie na moc wynosi ok 40 W/m2

Nawet jesli to kostka z lat .70 to w przypadku wspolczesnego ocieplenia oraz nowoczesnych okien i drzwi mozna IMHO zejsc z zapotrzebowaniem do 60-70W na m2.

Ale to tak tylko w ramach wtracenia, bo nie piec jest przedmiotem dyskusji :-).

Opublikowano

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Każda tego typu podpowiedz jest na wagę złota.

A więc po kolei. Wczoraj dotarłem do pionu i tak jak mówicie jest rura Cu 22 na zasilaniu ale powrotka to.....(śmiech)....15. Jednakże powrót zrobię z 22.

W salonie zaplanowane są dwa grzejniki 60x 140. Mimo to obawiam się, że poddasze będzie zimne gdyż nigdy nie widziałem żeby ściany miały 25 cm....na dole to zniwelowaliśmy stawiając ścianki z suporexu - chodzi o szczyty.

Dom jest stary poniemiecki. Piec UKSN 23 kW był dobierany przed ociepleniem domu. Na sam dół ( prosze nie śmiejcie się) aby zmniejszyć ilość opału ustawiłem z tyłu komory ściankę z 8 cegieł szamotowych. Teraz je wyciągne.

Jeżeli chodzi o montaż mniał go wykonać ala spec ale po cenie montażu jaką mi krzyknął stwierdziłem, że pomęcze się dłużej ale sam on tylko z jakimś hydraulikiem zaproponował schemat.

Jeszcze takie pytanie jaki przekrój rurek na wodę dać? Ma być wc, wanna i 1 umywalka?????

Opublikowano

Też 22

A naczynie do tego kotła jak masz podłączone - czy przypadkiem te rury 22 i 15 nie były do naczynia?

Co do wielkości i ilości grzejników oraz ich rozmieszczenia to raczej jest OK

Opublikowano

Sambor owszem ale musiałem to przerobić gdyż jak ta 22 szła do naczynia ti ciągle układ sie zapowietrzał póki co tą 22 zaślepiłem i 22 pociągnąłem zasilenie zbiornika ale wpiąłem się przed pompą całkowicie niwelując zapowietrzanie. A czy to że rurą tą był zasilany zbiornik jest prblemem???,

Opublikowano

A więc przerabiac to? I czy na górze w tym schamcie nie montować odpowietrzników? Tylko na drabince i zwykłe w grzejnikach?

Opublikowano

Tak przerabiaj, po prostu obecną rurę do naczynia wykorzystaj jako 1 nitkę Co na poddasze a na naczynie daj nową Cu28.

Odpowietrznik trzeba dać na końcu pionu zasilającego - automatyczny i na końcu powrotnego - ręczny.

Opublikowano

Albo 28 prosto z pieca do naczynia (pamietaj, zadnych zaworow przed i na tej nitce) albo po prostu uklad zamkniety z armatura zabezpieczajaca. Oba rownie bezpieczne i dopuszczone przez ustawodawce :)

Opublikowano

O jakim ustawodawcy piszesz każdy producent ma swoje wymogi dotyczące produktu ,jeden zezwala na układ zamknięty ,a drugi nie

Opublikowano

Nie znam żadnego poważnego producenta kotłów, który nie zezwala na montaż w układzie zamkniętym z zastosowaniem odpowiedniej armatury zabezpieczającej. Nawet mniejsze manufaktury nie robią z tym problemów (ostatnio przerabiałem to w przypadku pleszewskiego Dragona). Jeśli mnie pamięć nie myli, do 2009 prawo zabraniało montażu kotłów centralnego ogrzewania na paliwo stałe w układzie zamkniętym.

Najpierw obowiązują nas przepisy a potem ewentualne wymagania producentów, bo już widziałem na forum babolowate schematy podłączenia pieca dostarczone przez producenta, które wyjście do naczynia wzbiorczego umiejscawiały za zaworem 4d :-).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.