melex Opublikowano 31 Maja 2016 #1 Opublikowano 31 Maja 2016 Witam, na początek dane: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1d6r wynik z OZC: Obciążenie cieplne budynku W Sumaryczna strata ciepła budynku ΣΦ 9327 Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL 9327 Wartości nawet zbliżone. Ogrzewam stary dom z cegły ocieplony w tym roku 10cm styropianu grafitowego lambda 0,033W/mK Wsp. przenikania ciepła 0,28 W/(m²·K) strop ocieplony wełną 18cm lambda 0,039W/mK Wsp. przenikania ciepła 0,31 W/(m²·K) Grzejniki żeliwne, instalacja otwarta grawitacyjno - pompowa, obecnie ogrzewam kotłem dolnego spalania HEF24kW (taki przejąłem po poprzednich właścicielach) Zastanawiam się nad kotłem Metal-Fach Classic SEG Plus 14kW ponieważ w okolicy mam dystrybutora i serwis tych kotłów. W internecie mało jest opinii na temat tych kotłów. Co sądzicie o tym modelu lub podobnych. Fajne jest to, że nie ma w nim rusztu wodnego tylko stalowy wyjmowany i z tego co się dowiedziałem zapalarka jest w stanie odpalić ekogroszek. Proszę o rzeczowe opinie Pozdrawiam
Putek100 Opublikowano 1 Sierpnia 2016 #2 Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Witam mam piec metal fach sd duo plus i zapalarka to super sprawa odpala groszek bez problemów.
fotopasjajelcz Opublikowano 10 Marca 2017 #3 Opublikowano 10 Marca 2017 Mam pytanie piec masz ustawiony na sterowanie pogodowe oraz FuzzyLogic czy sterowanie ręczne .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.