pablitos Opublikowano 24 Maja 2016 #1 Opublikowano 24 Maja 2016 Witam Niebawem będę zlecał montaż wentylacji mechanicznej z odzyskiem, instalacja powiedzmy jest zaprojektowana ale mam dylemat jakiej firmy wybrać wymiennik obrotowy. Ma ktoś jakieś doświadczenia z tymi urządzeniami, lub wie co na rynku słychać. Proszę o pomoc.
Andrzej_M_ Opublikowano 24 Maja 2016 #2 Opublikowano 24 Maja 2016 Jeżeli masz na myśli zastosowanie tego wymiennika obrotowego do wentylacji mechanicznej w domu, to jest to z pewnością "taki żarcik".
pablitos Opublikowano 24 Maja 2016 Autor #3 Opublikowano 24 Maja 2016 Dlaczego żart, taki mi polecono przez firmę wykonawczą i dlatego postawiłem pytanie. Tak w domu jednorodzinnym energo.
Andrzej_M_ Opublikowano 24 Maja 2016 #4 Opublikowano 24 Maja 2016 Takie wymienniki obrotowe stosuje się w dużych instalacjach wentylacyjnych (przemysłowych). Wady wymiennika obrotowego. - Brak separacji pomiędzy pomiędzy strugą powietrza wywiewanego i nawiewanego - Dużo większe zużycie energii elektrycznej (dodatkowy silnik) - Mniejsza sprawność wymiany ciepła
pablitos Opublikowano 24 Maja 2016 Autor #5 Opublikowano 24 Maja 2016 W takim razie, jaki typ wymiennika Andrzeju byś proponował i jakich firm?
roisin Opublikowano 21 Czerwca 2016 #6 Opublikowano 21 Czerwca 2016 Wymienniki krzyżowe są dziś najczęściej stosowane ze względu na stosunkowo niskie koszty ich produkcji oraz brak konieczności doprowadzania energii zewnętrznej do ich pracy. Zaletą tego rozwiązania jest rozdzielenie strumieni powietrza nawiewanego i usuwanego, wadą – podatność na szronienie już przy temperaturze poniżej -5°C.
automatyk Opublikowano 14 Sierpnia 2016 #7 Opublikowano 14 Sierpnia 2016 dzis tylko montuje sie wymienniki podwójne np samsug RHF czy RECU 200...400
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.