Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Straty Na Wymienniku

mgboczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam obecnie instalację CO składającą się z dwóch kotłów tzn. z gazowego i na ekogroszek. Piec gazowy na stałe podłączony jest z instalacją c.w.u. oraz za pomocą wymiennika z instalacją c.o. Natomiast piec na groszek grzeje mi tylko c.o. Powiedźcie proszę jakie są straty na wymienniku. Pytam ponieważ piec na groszek ma już swoje lata (prawie 12) i nosze się z zamiarem modernizacji kotłowni . Rozważam dwa warianty tzn. wymiana pieca na nowy ew. rezygnacja z pieca na groszek. Z moich dotychczasowych obserwacji wynika , że ogrzewając dom piecem gazowym koszty są nieco wyższe ale odpada mi problem z magazynowaniem groszku, transportem w sezonie grzewczym z pomieszczenia gdzie jest składowany do kotłowni, bałaganem w kotłowni (kurz, pył,dymienie), popiołem, czyszczeniem pieca z sadzy itp. jeśli okazałoby się , że straty na wymienniku wynoszą ok.10-20 % to nie wiem czy nie zrezygnować z pieca na groszek.

Opublikowano

1 koszt prądu dodatkowej pompy obiegowej

2 niższa sprawność wymiennika kotła gazowego przez wyższą temperatę w obiegu kotłowym

3 straty poprzez wypromieniowanie ciepła z wymiennika i rur do kotłowni, ale jak kotłownia znajduje się w domu, do pominięcia.

Żadnych innych strat tam nie ma, to nie czarna dziura pożerająca twoje ciepło.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.