kurkylaib Opublikowano 19 Maja 2016 #1 Opublikowano 19 Maja 2016 Witam wszystkich na forum mam taki problem że z zaworu bezpieczeństwa cieknie mi woda. Podłączenie wygląda następująco pierwszy zainstalowany jest reduktor ciśnienia i ustawiony jest na 3 następnie przy bojlerze jest zawór bezpieczeństwa i wszystko gra gdy nie pale w piecu. Zauważyłem że gdy wzrasta temperatura wody użytkowej to wskazania na reduktorze też są większe a z zaworu zaczyna kapać woda. Jeszce jedno wystarczy ze na chwilę odkręcę ciepłą wodę i wszystko wraca do normy na jakiś czas. Proszę o pomoc. bojler .pdf
MIQ Opublikowano 19 Maja 2016 #2 Opublikowano 19 Maja 2016 A gdzie naczynie przeponowe? Jeśli nie ma, to ciec będzie.
kurkylaib Opublikowano 19 Maja 2016 Autor #3 Opublikowano 19 Maja 2016 Ok jedno dałem na ciepłą wodę to teraz drugie dam na zimną i wystarczy? do 200l bojlera jakie naczynie wystarczy?
MIQ Opublikowano 19 Maja 2016 #4 Opublikowano 19 Maja 2016 Masz naczynie przeponowe w obwodzie wody użytkowej czy grzewczej? Bo potrzeba tu i tu. (jeśli instalacja CO jest zamknięta)
kurkylaib Opublikowano 19 Maja 2016 Autor #5 Opublikowano 19 Maja 2016 tak mam naczynie w obwodzie grzewczym ponieważ obieg mam zamknięty. Następnie mam naczynie podłączone do ciepłej wody użytkowej i tak jak wcześniej mi napisałeś zabrakło tylko naczynia do wody użytkowej zasilającej.
MIQ Opublikowano 19 Maja 2016 #6 Opublikowano 19 Maja 2016 No to coś nie jest w porządku, bo obecnie zamontowane naczynie powinno skompensować wzrost ciśnienia spowodowanego grzaniem. Jakieś zawory zwrotne w instalacji CWU?
sambor Opublikowano 19 Maja 2016 #7 Opublikowano 19 Maja 2016 Najprawdopodobniej zamontowałeś na ciepłej wodzie naczynie do inst CO, czerwone z ciśnieniem wstępnym 2,5 bar - tak jest ustawiane fabrycznie. Tak nie może być Po pierwsze na niskie ciśnienie, po drugie to naczynie nie może być stosowane do wody użytkowej - brak atestu.
kurkylaib Opublikowano 19 Maja 2016 Autor #8 Opublikowano 19 Maja 2016 fotki naczynia dołączyłem do pierwszego postu i tak jak piszesz jest źle dobrane i to najszybciej albo niesprawne
sambor Opublikowano 19 Maja 2016 #9 Opublikowano 19 Maja 2016 Tam masz ciśnienie wstępne 1,5 bar , naczynie nadaje się do wody użytkowej, wystarczy zakręcić zasilanie zimnej wody na bojler , otworzyć kran na ciepłej wodzie i zmierzyć ciśnienie na wentylu naczynia a następnie je dobić do ok 3 bar.
kurkylaib Opublikowano 19 Maja 2016 Autor #10 Opublikowano 19 Maja 2016 mam pytanie cieknie mi woda bo mam za duże ciśnienie lub nieprawidłowe to jeżeli zrobię tak jak piszesz to usterka minie ? ale i tak dzięki za bardzo szybką pomoc jutro się tym zajmę , napiszę jak poszło
sambor Opublikowano 19 Maja 2016 #11 Opublikowano 19 Maja 2016 Masz najprawdopodobniej za małe ( oryginalne ) ciśnienie w naczyniu, jak je podniesiesz to usterka minie,
kurkylaib Opublikowano 20 Maja 2016 Autor #12 Opublikowano 20 Maja 2016 Dzięki za szybką pomoc tak jak pisałeś zrobiłem i teraz wszystko gra.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.